75 σπίτια με ζημιές από τις πλημμύρες σε Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Παλαιόκαστρο και Γάζι

Κρήτη
75 σπίτια με ζημιές από τις πλημμύρες σε Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Παλαιόκαστρο και Γάζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα 65 οικίες βρίσκονται σε Αγία Πελαγία και Παλαιόκαστρο , με τις υπόλοιπες 10 να εντοπίζονται σε Γάζι, Αμμουδάρα και Λυγαριά ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό πρόκειται για δεύτερες κατοικίες

Ένας πολύπλευρος αγώνας δρόμου είναι σε εξέλιξη στις πληγείσες από τη θεομηνία του Σαββάτου περιοχές, με το βάρος να έχει πέσει στην καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, και στον καθαρισμό της λάσπης και των φερτών υλικών που έχουν ''πνίξει ''δρόμους, κοινόχρηστους χώρους και περιουσίες πολιτών...

Στο δήμο Μαλεβιζίου, μαζί με τα συνεργεία του δήμου , στην μάχη των καθαρισμών έχουν  ριχθεί και αρκετοί ιδιώτες εργολάβοι που έχουν εκμισθωθεί για το σκοπό αυτό, οι οποίοι παρέχουν μάλιστα και εργατικά χέρια για τον αναγκαίο καθαρισμό σε περιουσίες.

Την ίδια στιγμή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταγραφή ζημιών σε σπίτια, διαδικασία για την οποία, θυμίζουμε,  είναι αρμόδιος ο δήμος ενώ την αντίστοιχη διαδικασία καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις την τρέχει η περιφέρεια Κρήτης, με τον σχετικό αριθμό των αιτήσεων για αποζημιώσεις από πλευράς επιχειρηματιών για το Μαλεβίζι να ανέρχεται κοντά στις 40. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς δήμου Μαλεβιζίου έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ζημιές σε 75 οικίες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων , και συγκεκριμένα 65 οικίες βρίσκονται σε  Αγία Πελαγία και Παλαιόκαστρο , με τις υπόλοιπες 10 να εντοπίζονται σε Γάζι, Αμμουδάρα και Λυγαριά ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό  πρόκειται για δεύτερες κατοικίες.

Η διαδικασία των ελέγχων και των ζημιών θα ολοκληρωθεί αύριο το πρωί, καθώς , σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν  3-4  περιπτώσεις όπου σημειώθηκε μια μικρή καθυστέρηση ειδοποίησης από πλευράς των ίδιων των ιδιοκτητών . 

Μόλις γίνουν και αυτές οι τελευταίες αυτοψίες-καταγραφές, αμέσως μετά, αύριο δηλαδή  το μεσημέρι ή το απόγευμα ο δήμος Μαλεβιζίου θα στείλει τα αναλυτικά στοιχεία στην περιφέρεια Κρήτης για να τα  στείλει με την σειρά της στο υπουργείο υποδομών που θα κληθεί να κάνει την λεγόμενη οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών για να βγουν οι αποφάσεις που θα καθορίζουν τα ποσά των αποζημιώσεων, τα ποσοστά απευθείας χρηματοδότησης και άτοκου δανεισμού αντίστοιχα.

Εδώ θα  πρέπει  βεβαίως να σημειώσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια.

Για τα σπίτια οι αποζημιώσεις θα τρέξουν σε 2 διαφορετικής διαδικασίες.

Για τις μεν πρώτες κατοικίες, και μόνο για αυτές,  το υπουργείο εσωτερικών, για τις οποίες έχει ήδη ανοίξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς τον δήμο Μαλεβιζίου  θα χρηματοδοτήσει τους πληγέντες ιδιοκτήτες με 600 ευρώ ως άμεση αποζημίωση και με ένα ποσό εως 6000 ευρώ για τις ζημιές στις οικοσυσκευές.

Από εκεί και πέρα, μετά την οριοθέτηση των περιοχών ,  θα έχουμε ένα νέο γύρο αποζημιώσεων , αυτή τη φορά από το υπουργείο υποδομών , το οποίο θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις όλων των κατοικιών, είτε κύριων , είτε εξοχικών για αναγκαίες κτηριακές αποκαταστάσεις ή επιδιορθώσεις. Κοινώς δηλαδή για απαραίτητα  μερεμέτια σε επίπεδο αποκατάστασης περιφράξεων, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, βαψιμάτων, μονώσεων κτλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News