«Λαέ, μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι... Κανένας παγωμένος. Κανένας πεινασμένος. Κανένας μόνος του»! Με αυτό το σύνθημα, τα εργατικά σωματεία και φορείς του Ηρακλείου, που δραστηριοποιούνται κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ, καλούν για αύριο Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας, αλλά και ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σε 24ωρη πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση στα Λιοντάρια καλούν για την ίδια μέρα και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, που διεκδικούν από την κυβέρνηση μέτρα για τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ενόψει της απεργίας στις 9 του Νοέμβρη, αποφάσισαν σε σύσκεψη τα σωματεία να κλιμακώσουν τον αγώνα, ξεκινώντας με αυτό το πανεργατικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου (σ.σ. αύριο), στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας. Κύρια ζητήματα, εκτός τα κλαδικά που έχει το κάθε σωματείο, είναι τα ζητήματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που πραγματικά “τσακίζουν” όλες τις λαϊκές οικογένειες. Γι’ αυτό λέμε εμείς “καμία αναμονή, οργάνωση τώρα, ξεσηκωμός για τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στα καύσιμα και γενικά εκεί που αυτή τη στιγμή τσακίζεται το λαϊκό εισόδημα”»...
Το κάλεσμα των σωματείων
Μεταξύ των άλλων, στο κάλεσμα που εξέδωσαν τα σωματεία του ΠΑΜΕ αναφέρουν: «Δεν αφήνουμε τους λογαριασμούς να “τρέχουν” και τα άγχη της επιβίωσης να μας “πνίγουν”! Λογαριαζόμαστε τώρα με τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την κυβέρνηση, με την Ε.Ε. και όλους τους θεσμούς του συστήματος της εκμετάλλευσης, τα σύγχρονα “κοράκια” που μας καλούν σε προσαρμογή στη φτώχια, στην πείνα, στο κρύο και τελικά στον θάνατο!
Κουπόνια για το ρεύμα-κουπόνια για φαΐ. Σε λίγο θα μας δώσουν κουπόνια για ζωή...
Την ίδια ώρα που οι 7 στους 10 εργαζόμενους έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής, το 47% πιστεύει ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθει τον χειμώνα λόγω της ακρίβειας και το ετήσιο κόστος για το ρεύμα έχει υπερκαλύψει δύο μηνιάτικα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια έχουν στήσει “πάρτι” κερδών.
Σε αυτές τις συνθήκες το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται υπερωριακά, εκ των οποίων το 48% δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα υπερωριακά. Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.
Η κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων είναι ανεξέλεγκτη! Οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες δέχονται επιδρομή στο εισόδημά τους από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Σύμφωνα με προβλέψεις, το επόμενο δίμηνο θα αυξηθούν εκ νέου οι τιμές σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων.
Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση, πανηγυρίζοντας για την καπιταλιστική ανάπτυξη που ξεπέρασε το 7,5% στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο, δίνει “μέρισμα” στους εργαζόμενους ορισμένα επιδόματα, που εξανεμίζονται την πρώτη εβδομάδα λόγω της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού».
Μεταξύ άλλων τα σωματεία διεκδικούν: «825 ευρώ κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις 20% στον δημόσιο τομέα, συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού, σταθερή δουλειά με δικαιώματα (όχι στις απλήρωτες υπερωρίες), και επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της συρροής και της μετενέργειας των συμβάσεων».
Συλλαλητήριο στα Λιοντάρια αύριο το μεσημέρι
Σε 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των υγειονομικών κάλεσαν την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική στον τομέα της Υγείας.
«Είμαστε ήδη τρία χρόνια στην πανδημία. Κι ενώ περιμένει κανένας τα νοσοκομεία να ενισχυθούν, την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει εκτός συστήματος Υγείας πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό 4.000 εργαζόμενους. Είναι επίσης στα σκαριά απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση. Και ταυτόχρονα κοροϊδεύει τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια για την COVID με μια μοριοδότηση που θα αφήσει έξω πάνω από το 60% των εργαζομένων, που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας», κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, «η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική στον χώρο της Υγείας. Τρία χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει “πρόσθετα μέτρα” για την “ενίσχυση” του ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση δήθεν των “εκτάκτων” αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν “προσθέτουν προσωπικό”. Αντί να μονιμοποιηθούν, ξανα- “προσλαμβάνονται” οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι των οποίων λήγουν οι συμβάσεις και “προσλαμβάνονται” συνταξιούχοι γιατροί. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις. Οι 3.720 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών που προκηρύχτηκαν είναι κάτι που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων, ενώ έρχεται κύμα παραιτήσεων εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς και των απλήρωτων εφημεριών. Παράλληλα μένουν κενές θέσεις από συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, πολλά από τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Όπως το Κέντρο Πήξης και Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο (τμήμα αναφοράς για όλη την Κρήτη), η Παιδοψυχιατρική Κλινική κ.ά. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας.
Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας των γονιών μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας δεν πρόκειται να γίνουμε»!
Οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας διεκδικούν: «Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άρση των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αύξηση μισθών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και καμία υποβάθμιση των πτυχίων των νέων ιατρών».
Σχόλια