Αγία Πελαγία: Αγανάκτηση και αναπάντητα ερωτηματικά αφήνει πίσω της η φονική κακοκαιρία (βίντεο)

Κρήτη
Αγία Πελαγία: Αγανάκτηση και αναπάντητα ερωτηματικά αφήνει πίσω της η φονική κακοκαιρία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την παρέμβαση Εισαγγελέα θα διερευνηθεί η πιθανότητα να υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, ενώ συνεχίζεται η μάχη με τη λάσπη στις πληγείσες περιοχές που μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο

Μετά το σκηνικό καταστροφής με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι, «φουσκώνει» η οργή των κατοίκων της Αγίας Πελαγίας οι οποίοι μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ-ΤV είπαν πως πρόκειται  έναν καταστροφικό συνδυασμό παραγόντων που ευθύνεται για την ασύλληπτη τραγωδία και ένα αντιπλημμυρικό έργο που δεν κατάφερε να προστατεύσει την περιοχή. Μετά την παρέμβαση Εισαγγελέα θα διερευνηθεί η πιθανότητα να υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, ενώ συνεχίζεται η μάχη με τη λάσπη στις πληγείσες περιοχές που μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο.

Ειδικότερα, ο απολογισμός της τέταρτης μέρας ήταν τραγικός. Μπορεί κάποιος να δει ένα βομβαρδισμένο τοπίο με τους πολίτες να στέκονται μπροστά στην τρομακτική εικόνα του μοιραίου σημείου όπου «χάθηκαν» o 50χρονος Κώστας και η 49χρονη Ευγενία. 

Κάτοικος της περιοχής είπε πως  οι κακές καιρικές συνθήκες  σε συνδυασμό με το ποσοστό βροχής αλλά και τα φερτά υλικά διαμόρφωσαν την κατάσταση υπάρχει σήμερα. Όπως είπε, ο συνδυασμός αυτός είχε ως άμεση συνέπεια να κοπεί  η ροή του ποταμού. 

Η ώρα των ευθυνών έφτασε με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών να ζητά  διερεύνηση τέλεσης πιθανών αδικημάτων, πράξεων και παραλείψεων. 

Ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθεί να επουλώσει τις ζημιές στο σπίτι της θυμάται πως τέτοιο όμοιο σκηνικό υπήρξε πριν πολλά χρόνια όταν ήταν σε ηλικία 20 ετών και πνίγηκε ένας χωριανός της με το άλογο του. 

Η απόγνωση μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται όπως και η οργή για τους κατοίκους που έχασαν όλο το βιός τους από την σφοδρή καταιγίδα των 10 λεπτών. Στα νερά «πνίγηκε» και η ελπίδα για γρήγορες αποζημιώσεις καθώς βλέποντας το παράδειγμα των πλημμυροπαθών της Χερσονήσου και των σεισμοπαθών του δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι πληγέντες φοβούνται τα χειρότερα. 

Όπως τονίστηκε πάντως στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» αυτή τη φορά θα ακολουθηθεί διαφορετικό μοντέλο ως προς τις αποζημιώσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης είπε: «αφού  οριοθετηθούν οι  περιοχές, θα αποσταλλούν οι καταστάσεις στη  Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής. Θα γίνει εφάπαξ ποσού σε όλους τους δικαιούχους και θα ακολουθήσει η απόφαση προκαταβολής. Και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων με τα δικαιολογητικά, θα παρθεί άλλη απόφαση για το ύψος των αποζημιώσεων». 

Η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια προχωρά με σταθερό ρυθμό και ολοκληρώθηκε ήδη σε δεκάδες σπίτια, ενώ στην Αγία Πελαγία εμφανίστηκαν και κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών για την καταγραφή πιθανών ζημιών σε υποδομές. 

«Όσον αφορά την καταγραφή  των οικιών που υπέστησαν  ζημία και τη διαδικασία που πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει η Πολιτεία στην καταβολή των αποζημιώσεων, θα γίνει τις επόμενες δύο μέρες» είπε οι δήμαρχος Μαλεβιζίου στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ-ΤV o δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.  

Την ίδια στιγμή, ανασύρθηκε το αυτοκίνητο στην παραλία του Παλαιοκάστρου το οποίο είχε «θαφτεί» στην άμμο και ακολουθεί η διαδικασία και για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που διαμορφώνουν μια απόκοσμη εικόνα στις παραλίες. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στην Τεχνική υπηρεσία του δήμου Μαλεβιζίου για να δηλώσουν τα στοιχεία ώστε να γίνει δωρεάν η ανάσυρση. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News