Αγία Πελαγία: Αυτή είναι η αλήθεια για την φονική πλημμύρα - Αποκαλυπτικά στοιχεία από την "Ώρα Αιχμής" (βίντεο)

Κρήτη
Αγία Πελαγία: Αυτή είναι η αλήθεια για την φονική πλημμύρα - Αποκαλυπτικά στοιχεία από την "Ώρα Αιχμής" (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εφιαλτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στην περιοχή τεκμηρίωσε επιστημονικά ο γεωλόγος του ΕΚΠΑ με τα στοιχεία πραγματικά να δίνουν την ουσιαστική αιτία της τραγωδίας αλλά και των βιβλικών καταστροφών

Μέσα από τρεις φωτογραφίες και γραφήματα ο γεωλόγος του ΕΚΠΑ Μιχάλης Διακάκης μιλώντας στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ της Κρήτη TV και τον Μάνο Δασκαλάκη ανέλυσε επιστημονικά τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τον εφιαλτικό συνδυασμό της καταστροφής στην Αγία Πελαγία.

Το εφιαλτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στην περιοχή τεκμηρίωσε επιστημονικά ο γεωλόγος του ΕΚΠΑ με τα στοιχεία πραγματικά να δίνουν την ουσιαστική αιτία της τραγωδίας αλλά και των βιβλικών καταστροφών.

Με σημείο αναφοράς την λεκάνη απορροής μήκους 3,5 km αλλά και την δεύτερη λεκάνη απορροής μήκους 4,4 km2 αποτυπώνεται το δίκτυο των ρεμάτων αλλά και των μικρών ποταμιών που δεχόμενα αυτή την μεγάλη ποσότητας νερού έκαναν το αντιπλημμυρικό της περιοχής απλά να έχει τον τίτλο όχι όμως και το αποτέλεσμα για το οποίο κατασκευάστηκε.

Με απλά λόγια το ανάγλυφο της περιοχής αλλά και οι οικιστικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με ένα αντιπλημμυρικό στα χαρτιά ώθησαν τεράστιες ποσότητες νερού πάνω στον οικισμό που κινούμενες σαν τσουνάμι αφαίρεσαν ζωές και ταυτόχρονα προκάλεσαν την απόλυτη καταστροφή. Μάλιστα στην εικόνα παρουσιάζονται τα όρια του πλημμυρικού πεδίου αλλά και ο κύριος κλάδος του υδρευτικού δικτύου που απλά κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με τον κ Διακάκη μέσα από μια ακόμα φωτογραφία γράφημα αποτυπώνονται τα τρία διαφορετικά σημεία που οδήγησαν τεράστιες ποσότητες νερού προς την καρδιά της Αγίας Πελαγίας με τα χαρακτηριστικά της περιοχής σε συνδυασμό με το νερό της βροχής να κάνουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Επίσης σε μια τρίτη παρουσίαση στην διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα μέσα από μια δορυφορική φωτογραφία του 1945 και μια του 2010 αποτυπώνεται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο οι διαχρονικές παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή με μπαζώματα και έλλειψη σχεδιασμού να προκαλούν αυτή την τραγωδία αλλά και την βιβλική καταστροφή.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας βλέποντας τα επιστημονικά ντοκουμέντα ζήτησε συνάντηση με τον γεωλόγο του ΕΚΠΑ Μιχάλη Διακάκη που μελέτησε με προσοχή και τις φονικές πλημμύρες στην Μάντρα της Αττικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News