Φράγμα Πλακιώτισσας: Στο τραπέζι των συζητήσεων η αποπεράτωση του έργου για 14η χρονιά

Κρήτη
Φράγμα Πλακιώτισσας: Στο τραπέζι των συζητήσεων η αποπεράτωση του έργου για 14η χρονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά απο ερώτηση του περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης, ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Σκουλάς Νίκος αναγνώρισε το γεγονός της πολυετής και αδικαιολόγητης χρονικής καθυστέρησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης των εργασιών και της παράδοσης για χρήση του φράγματος

Απάντηση στην επερώτηση του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 αναφορικα με την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση για χρήση του φράγματος της Πλιακιώτισσας ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό και αξιοποιήσιμο προς όφελος του πρωτογενή τομέα αλλά και της τοπικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, έλαβε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Νίκος Χρονάκης

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση: 

Στην από 11 Οκτωμβρίου 2022  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης συζητήθηκε η επερώτηση που κατέθεσα προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με θέμα : " Την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση για χρήση του φράγματος της Πλακιώτισσας, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό και αξιοποιήσιμο προς όφελος του πρωτογενή τομέα αλλά και της τοπικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. "

Απαντώντας ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Σκουλάς Νίκος  αναγνώρισε το γεγονός της πολυετής και αδικαιολόγητης χρονικής καθυστέρησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης των εργασιών και της παράδοσης για χρήση του φράγματος της Πλακιώτισσας.

Περιληπτικά ανέφερε ότι στις αρχικές μελέτες δεν υπήρχαν οι διαπιστώσεις που η διοικητική αρχή των φραγμάτων εντόπισε μετά το 2020 με τις πλημμύρες και τους σεισμούς, για να γίνουν αυτά που εντόπισε η διοικητική αρχή των φραγμάτων έπρεπε να γίνουν νέες μελέτες οι οποίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και υπάρχει και η πολιτική υπόσχεση από το υπουργείο για την χρηματοδότηση των επιπλέον εργασιών που απομένουν δηλαδή της έμφραξης της πλήρωσης η διαδικασία αυτή προβλέπουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί γραφειοκρατικά στους επόμενους μήνες ούτως ώστε σε ξηρή περίοδο να γίνει η έμφραξη του φράγματος τέλος του 2023 και να πληρωθεί τον επόμενο χειμώνα.

Συνέχισε αναφέροντας  ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες  για τα δίκτυα διανομής του νερού στα 37.000 στεμμάτων γής  όπου η μελέτη αυτή είναι έτοιμη με κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ  και μένουν τα περιβαλλοντολογικά της.

Χρειάζονται ακόμα 45 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών του φράγματος όπου ο Περιφερειάρχης Κρήτης έχει δεσμευτεί  ότι θα τα διαθέσει είτε από πόρους της Περιφέρειας είτε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κατασκευαστούν και τα αρδευτικά δίκτυα και έτσι ταυτόχρονα θα γίνει έμφραξη και κατασκευή δικτύων διανομής του νερού προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο έργο που θα αλλάξει την τύχη της ενδοχώρας της Ανατολικής Μεσσαράς.

Κατέληξε ότι το φράγμα της Πλακιώτισσας είναι μια από της προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης τους επόμενους μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί για χρήση στους πολίτες των δήμων Αρχανών Αστερουσίων και Γόρτυνας.

Ως περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης θεωρώ ότι η Περιφέρεια Κρήτης όσο τον δυνατόν γρηγορότερα και κατά προτεραιότητα πρέπει να ολοκληρώσει όλες της διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί για χρήση στους πολίτες των δήμων Αρχανών Αστερουσίων και Γόρτυνας, το φράγμα της Πλακιώτισσας μαζί και όλα τα συνοδευτικά έργα του, όπως και η κατασκευή του δρόμου περιμετρικά, για να  δώσει  νερό στο σύνολο των  37.000 στεμμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Το φράγματος της Πλακιώτισσας  με χωρητικότητα του φράγματος  19.000.000 κυβικά νερού θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην ενδοχώρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Ιδιαίτερα στην περίοδο της κλιματικής κρίσης που διανύουμε με τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, είναι επιτακτική η ανάγκη να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, να μη χάνεται ούτε μία σταγόνα βροχής και να ολοκληρωθεί το μοναδικό, τέτοιας κλίμακας, αναπτυξιακό έργο της περιοχής.

Ώστε η σωστή διαχείριση των  αποθεμάτων ύδατος να μπορεί να διασφαλίσει συνεχείς αποδόσεις  στον πρωτογενή τομέα αλλά και της τοπικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Δεν μπορεί ένα έργο να ξεκινά το 2008 να βρισκόμαστε στο 2022 δηλαδή 14 χρόνια μετά και να συζητάμε ακόμα για μελέτες και χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης του έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News