Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κόβουν πέντε ακόμη επικίνδυνα δέντρα (εικόνες)

Την απομάκρυνση τεσσάρων πεύκων και ενός κυπαρισσιού, που παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο κατάπτωσης, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν κι άλλα μεγάλα δέντρα στο Ηράκλειο, καθώς, στο πλαίσιο της γενικής κινητοποίησης που έχει σημάνει στον Δήμο μετά το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του Παναγιώτη Μητρέλου από φονική πτώση πεύκου στη Δημοκρατίας, το Δημοτικό Συμβούλιο «άναψε» στην τελευταία συνεδρίασή του το «πράσινο φως» για ένα νέο «κύμα» κοπής δέντρων.

Το Σώμα ενέκρινε συγκεκριμένα την άμεση κοπή 5 δέντρων (πρόκειται για τέσσερα πεύκα και ένα κυπαρίσσι) στις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Θέρισο και πλατεία Σινάνη, τα οποία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, παρουσιάζουν κίνδυνο πτώσης και συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα (ψήφισε «λευκό» η παράταξη των «Ενεργών Πολιτών»), στη θέση των δέντρων που θα κοπούν θα φυτευτούν 12 αλμυρίκια, στην περιοχή του Καράβολα.

Η εισήγηση

Σύμφωνα με την εισήγηση, μετά από αυτοψία διαπιστώθηκαν τα εξής:

  1. «Στην οδό Σάκη Καράγιωργα (περιοχή Κορώνη Μαγαρά) επί πρανούς ύψους 1-1,7 μ., που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου στην κάθοδο προς την οδό Παπαγιάννη Σκουλά, φύεται δέντρο πεύκο. Το πεύκο εφάπτεται του τοιχίου των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, είναι ογκώδες, βαρύ και με ελαφριά κλίση, ενώ το ριζικό του σύστημα είναι εκτεθειμένο, εκτός χώματος και ορατό, με υψηλό κίνδυνο πτώσης.
  2. Στην οδό Βάρνης στην περιοχή Θερίσου, έναντι του αριθμού 34, φύεται κυπαρίσσι με έντονα σημάδια προσβολής του κορμού του από ξυλοφάγα έντομα, ενώ έχει και μια μεγάλη οπή στο σημείο επαφής του με το έδαφος, που υποδηλώνει σήψη στη βάση του, καθιστώντας το πολύ επικίνδυνο για πτώση.
  3. 3. Στην οδό Παλαιοκάπα 30, στον Μασταμπά, φύεται πεύκο στην είσοδο της πολυκατοικίας. Το πεύκο αυτό παρουσιάζει μονόπλευρη βλαστική ανάπτυξη με κλίση προς το οδόστρωμα, ενώ το ριζικό του σύστημα έχει εισχωρήσει στο πεζοδρόμιο ανασηκώνοντάς το σημαντικά. Τον Φεβρουάριο του 2021 πραγματοποιήσαμε εργασίες κλαδέματος σημαντικής ελάφρυνσης του πεύκου, όμως η κλίση του αυξήθηκε ελαφρά καθιστώντας το επικίνδυνο για πτώση.
  4. Στη συμβολή των οδών Όθωνα Γιαννούλη και Αποστόλη Καρατάρη, στην περιοχή πλατεία Σινάνη, αντηρίδα στήριξης ξύλινου στύλου της ΔΕΗ διαπερνά επικίνδυνα τον κορμό πεύκου που βρίσκεται στον χώρο. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη πληγή στον κεντρικό κορμό του δέντρου και τεράστιο κίνδυνο κοπής και πτώσης του από ένα δυνατό άνεμο, αφού η αντηρίδα από μόνη της με την τριβή λειτουργεί ως πριόνι. Έχουμε απευθύνει τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 40505/2.6.2020 και 82098/26.8.2022 σχετικά αιτήματα προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την απομάκρυνση της αντηρίδας από το δέντρο και την εξέταση άλλου τρόπου στήριξης του στύλου, επισημαίνοντάς τους τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι αλλά και οι διερχόμενοι από πιθανή πτώση τους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια, καθιστώντας το επικίνδυνο για πτώση. Ένα άλλο πεύκο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, παρουσιάζει έντονη κλίση προς το οδόστρωμα με πολύ κακή ανάπτυξη, ελάχιστη κόμη και μονόπλευρη ανάπτυξη, που το καθιστούν και αυτό επικίνδυνο για πτώση.
  5. Στην οδό Ιάσωνος 18, στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, φύεται πεύκο στο πεζοδρόμιο της οικίας. Μέρος του ριζικού του συστήματος έχει εισχωρήσει σε παρακείμενη δεξαμενή, στην αυλή της οικίας, διαπερνώντας το τοιχίο αυτής, ενώ έχει ανασηκωθεί σημαντικά και το υφιστάμενο πεζοδρόμιο πιέζοντας το εξωτερικό τοιχίο. Με νεότερή μας αυτοψία διαπιστώσαμε ελαφρά αύξηση της κλίσης του, ενώ κάτοικοι της περιοχής μάς ενημέρωσαν για σημαντική ζημιά του ριζικού συστήματός του (από κόψιμο και αφαίρεση μεγάλων ριζών, χωρίς να ενημερωθεί σχετικά η Υπηρεσία μας) από συνεργεία τηλεφωνικής εταιρείας. Αυτή η ενέργεια από μόνη της το καθιστά πολύ επικίνδυνο για πτώση».

Στην οδό Βάρνης 34, στην περιοχή Θερίσου, «φύεται κυπαρίσσι με έντονα σημάδια προσβολής του κορμού του από ξυλοφάγα έντομα, ενώ έχει και μια μεγάλη οπή στο σημείο επαφής του με το έδαφος, που υποδηλώνει σήψη στη βάση του, καθιστώντας το πολύ επικίνδυνο για πτώση».

Στην οδό Ιάσωνος 18, στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, «φύεται πεύκο στο πεζοδρόμιο οικίας. Μέρος του ριζικού του συστήματος έχει εισχωρήσει σε παρακείμενη δεξαμενή, στην αυλή της οικίας, διαπερνώντας το τοιχίο αυτής, ενώ έχει ανασηκωθεί σημαντικά και το υφιστάμενο πεζοδρόμιο πιέζοντας το εξωτερικό τοιχίο».

Στη συμβολή των οδών Όθωνα Γιαννούλη και Αποστόλη Καρατάρη, στην περιοχή πλατείας Σινάνη, «αντηρίδα στήριξης ξύλινου στύλου της ΔΕΗ διαπερνά επικίνδυνα τον κορμό πεύκου που βρίσκεται στον χώρο», κάτι που έχει δημιουργήσει μεγάλη πληγή στον κεντρικό κορμό του δέντρου και τεράστιο κίνδυνο κοπής και πτώσης του από ένα δυνατό άνεμο.

Στην οδό Παλαιοκάπα 30, στον Μασταμπά, «φύεται πεύκο στην είσοδο της πολυκατοικίας. Το πεύκο αυτό παρουσιάζει μονόπλευρη βλαστική ανάπτυξη με κλίση προς το οδόστρωμα, ενώ το ριζικό του σύστημα έχει εισχωρήσει στο πεζοδρόμιο ανασηκώνοντάς το σημαντικά».

Υψηλό κίνδυνο πτώσης παρουσιάζει πεύκο στην οδό Σάκη Καράγιωργα, το οποίο «εφάπτεται του τοιχίου των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, είναι ογκώδες, βαρύ και με ελαφριά κλίση, ενώ το ριζικό του σύστημα είναι εκτεθειμένο, εκτός χώματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια