Δήμος Ηρακλείου: Καταχρεώνει τους δημότες για το σχέδιο πόλης - Για 10 τ.μ. ζητάει 32.000 ευρώ

Κρήτη
Δήμος Ηρακλείου: Καταχρεώνει τους δημότες για το σχέδιο πόλης - Για 10 τ.μ. ζητάει 32.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηρακλειώτες καταγγέλλουν ότι τους χρεώνουν υπέρογκα ποσά να πληρώσουν ξαφνικά πάνω από την αντικειμενική και εμπορική αξία των ακινήτων τους

Το «μαχαίρι» στο λαιμό για το σχέδιο πόλης έχει βάλει ο Δήμος Ηρακλείου σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τους χρεώνουν υπέρογκα ποσά να πληρώσουν ξαφνικά πάνω από την αντικειμενική και εμπορική αξία των ακινήτων τους.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη που για 10 τετραγωνικά καλείται να καταβάλει ποσό 32.000 ευρώ ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Ηρακλείου δεν πληρώνει ούτε στο 1/3 όταν αποζημιώνει. Το πιο παράλογο όμως από όλα είναι ότι ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν για το σχέδιο πόλης χωρίς το σχέδιο πόλης να έχει εφαρμοστεί και είναι άγνωστο πότε αυτό θα γίνει!

Ταυτόχρονα όποιος πολίτης δυσκολεύεται να πληρώσει ο Δήμος Ηρακλείου απλώς τον χρεώνει στην Εφορία.

Μια επιστολή από κάτοικο της οδού Γιαμπουδή στο κέντρο του Ηρακλείου είναι χαρακτηριστική των όσων συμβαίνουν σε αυτή την πόλη. Ο πολίτης E.X τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του neakriti.gr αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είμαι κάτοικος επί της οδού Γιαμπουδή (στο κέντρο του Ηράκλειου).

Πριν από 1,5 χρόνο ο Δήμος Ηρακλείου εφάρμοσε το σχέδιο πόλης του 1936 στην περιοχή και προέβη σε απαλλοτριώσεις και διαπλάτυνση του δρόμου.

Προ 15 ημερών λάβαμε επί της οδού ειδοποιήσεις από το Δήμο Ηρακλείου για οφειλές μας σε αυτόν από την εφαρμογή του σχεδίου πόλης και αφορά υποχρεωτικές προσκυρώσεις ιδιοκτησιών καθώς και αποζημιώσεις που οφείλουμε εμείς οι ιδιοκτήτες κατοικιών για την διαπλάτυνση του δρόμου και την ανάπλαση της περιοχής.

Έτσι για αναγκαστική προσκύρωση 10 τ.μ. που γίνεται στην ιδιοκτησία μου καλούμε να πληρώσω συνολικά το ποσό των 32.000 ευρώ.

Δηλαδή 10.000 για την προσκύρωση 10 τ.μ. (με τιμή αντικειμενικής αξίας γης 1.000 ευρώ / τ.μ.  και 22.000 εύρω αποζημίωση για τη διάνοιξη του δρόμου.

Ερωτώ εγώ με την σειρά μου την Δημοτική Αρχή.

1) είναι δυνατόν σε μια εποχή που το κράτος επιδοτεί τον λογαριασμό ρεύματος κάθε νοικοκυριού (προκυμμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν)  ο Δήμος Ηρακλείου να ζητάει από πολίτες του για ανάπλαση δρόμων τέτοια ποσά?

2) η ιδιοκτησία μου είναι 40 τ.μ. άρτια κατά παρέκκλιση (κτίσμα του 1895) άρα με αντικειμενική αξία οικοπέδου 40.000

Δεν είναι παράλογο να πληρώνεις ανάπλαση συγκρίσιμη με την αντικειμενική αξία της ιδιοκτησίας σου??

3) Βάσει των παραπάνω αν για 10 τ.μ. πρέπει να πληρώσω στο σύνολο 32.000

Ο Δήμος θα μου αποζημίωνε την ιδιοκτησία μου με τις ίδιες τιμές???

Άρα αξία οικοπέδου 40 τ.μ.  120.000 ευρώ + αποζημίωση κτίσματος 40.000 σύνολο 160.000???

Αν ναι μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία!!!!

4) Θα βρεθεί ένας υπεύθυνος (σε επίπεδο Δημάρχου/ Αντιδημάρχου)να πει στους ιδιοκτήτες των κατοικιών ότι λόγω της ανάπλασης μακροπρόθεσμα θα χάσετε τα σπίτια σας???

Τα ποσά είναι βεβαιωμένα τώρα στον Δήμο Ηρακλείου

Αλλά αν δεν εξυπηρετούνται παίρνουν προσαυξήσεις κάθε μήνα και στο τέλος βεβαιώνονται σαν οφειλές στην εφορεία!!!

Υπάρχει γείτονας μου που του προσκυρώνουν 17 τ.μ. και καλείται να πληρώσει 47.000 κ.τ.λ.

Μια λογική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα εναρμονισμένη με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας (οικονομικά - εργασιακά) πιστεύω ότι θα ήταν υποχρέωσή της οποιαδήποτε Δημοτικής Αρχής καλείτε να τα εφαρμόσει...

δεν θέλουμε αναπλάσεις , θέλουμε να μην χάσουμε τα σπίτια μας από αυτές!!!»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News