Ελλείψεις από παυσίπονα μέχρι σκευάσματα για ογκολογικούς ασθενείς στο Ηράκλειο (βίντεο)

Κρήτη
Ελλείψεις από παυσίπονα μέχρι σκευάσματα για ογκολογικούς ασθενείς στο Ηράκλειο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενείς ψάχνουν απεγνωσμένα τα φάρμακά τους αλλά δεν τα βρίσκουν λόγω των τραγικών ελλείψεων

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ν. Ηρακλείου όπως δηλώνουν φαρμακοποιοί με τις κύριες ελλείψεις να εντοπίζονται από απλά παυσίπονα μέχρι και συμπληρωματικά φάρμακα που αξιοποιούνται για την ύφεση των συνεπειών που προκαλούν οι χημειοθεραπείες στους ογκολογικούς ασθενείς.  Η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη με τους φαρμακοποιούς να καλούν την Πολιτεία να δράσει άμεσα. Από την πλευρά τους, οι ασθενείς είτε απευθύνονται από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα σκευάσματα που χρειάζονται, είτε κάνουν υπομονή μέχρι να βρεθεί το φάρμακο που αναζητούν, ακόμη κι αν το χρειάζονται άμεσα, με τους φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για έναν μαραθώνιο διαρκείας. 

Ειδικότερα, ψάχνουν απεγνωσμένα τα φάρμακά τους αλλά δεν τα βρίσκουν λόγω των τραγικών ελλείψεων. Στην περίπτωση των ογκολογικών ασθενών όμως η κατάσταση παίρνει σοβαρότερες διαστάσεις και απαιτεί ευαισθησία, αφού κάθε φάρμακο, είναι πολύτιμο για τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν με χημειοθεραπείες και έναν αγώνα επιβίωσης.  

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών του ν. Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ-ΤV αποκάλυψε το τρανταχτό περιστατικό ενός ογκολογικού ασθενούς ο οποίος αναζητούσε φάρμακα προκειμένου να εφαρμοστεί η χημειοθεραπεία του.  

 «Υπήρχε καρκινοπαθής που έπρεπε να κάνει τη χημειοθεραπεία του. Αλλά δεν είχε τα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ναυτία η οποία προκαλείται από τη χημειοθεραπεία του. Δεν υπήρχαν τα φάρμακα αυτά και δε μπορούσε να κάνει τη χημειοθεραπεία του» ανέφερε ο  κ. Σκουντάκης. 

Παρέμβαση πάνω σε αυτό το ζήτημα με τις ευαίσθητες αποχρώσεις έκανε και η πρόεδρος Συλλόγου «Ευ Ζω με τον καρκίνο», Καίτη Κουναλάκη. Η κ. Κουναλάκη υποστήριξε πως υπάρχει ζήτημα στις συμπληρωματικές θεραπείες που πρέπει να λάβουν οι ευάλωτες αυτές ομάδες των ογκολογικών ασθενών.  

«Τα φάρμακα  με τα οποία οι ασθενείς κάνουν χημειοθεραπείες τα παίρνουν από το νοσοκομείο. Υπάρχουν συμπληρωματικά ωστόσο φάρμακα τα οποία συμπληρώνουν τις θεραπείες. Σε αυτά τα συμπληρωματικά φάρμακα, υπάρχει έλλειψη» είπε η κ. Κουναλάκη. 

Το πρόβλημα ωστόσο δεν εντοπίζεται στα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν ογκολογικούς ασθενείς αλλά και στα βασικά, καθημερινά φάρμακα που έχουν σχεδόν «εξαφανιστεί» από τα φαρμακεία όπως τα πιο κοινά παυσίπονα. 

Το μέλος της  διοίκησης του  Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών του ν. Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης μίλησε στην ΚΡΗΤΗ-ΤV για τις ελλείψεις στα παυσίπονα. 

«Παυσίπονα καθημερινής χρήσης που τα χρησιμοποιούμε για έναν απλό πονοκέφαλο απουσιάζουν. Μας δίνουν 100-120 κομμάτια την εβδομάδα, όταν θέλουμε τόσα κομμάτια τις δύο ημέρες» τόνισε.  

«Ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως έχουμε ελλείψεις φαρμάκων ακόμη και σε αυτά που δίνονται χωρίς συνταγή» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Σκουντάκης. 

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και αγωνιούν μέχρι να βρουν το φάρμακο για την πάθησή τους, ένας αγώνας δρόμου χωρίς τέλος.  

Μία γυναίκα που έχει υπέρταση μίλησε στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ-ΤV όπου ανέφερε ότι το φάρμακό της απουσίαζε και ο γιατρός  της έγραψε άλλο. Η ίδια ξεκαθάρισε πως είναι ορατό φαινόμενο  οι ελλείψεις φαρμάκων. 

Από στιγμή που διαπιστώθηκαν οι πρώτες ελλείψεις οι σύλλογοι φαρμακοποιών ενημέρωσαν το υπουργείο και τον ΕΟΦ ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις, αφού το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ακόμη και απαραίτητο για την επιβίωση ασθενών με σοβαρότερες παθήσεις.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκουντάκης επισήμανε πως η Πολιτεία οφείλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την έλλειψη φαρμάκων. 

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στις προμήθειες πρώτων υλών,  δραστικών ουσίων. Το βλέπουμε στις βιομηχανίες  πως δε μπορούν να ανταποκριθούν όπως παλαιότερα εξαιτίας του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Θεσμικά όμως μέσα από τους μηχανισμούς που μπορεί να κινήσει η Πολιτεία πρέπει να γίνουν πιο δραστικές ενέργειας» είπε. 

Ο κ. Τσικανδηλάκης υποστήριξε πως τη δεδομένη στιγμή  υπάρχει γνωστή φαρμακοβιομηχανία η οποία έκλεισε μεγάλο αριθμό εργοστασίων, κάνοντας σαφές πως υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα. 

«Γνωστή εταιρεία έκλεισε 7 από τα 9 εργοστάσια και έχει μόνο δύο εργοστάσια στον κόσμο» επισήμανε ο κ. Τσικανδηλάκης. 

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News