Ηράκλειο: Τι θα απογίνουν τα κτήρια στα Λιοντάρια αν δεν τα πάρει ο Δήμος;

Κρήτη
Ηράκλειο: Τι θα απογίνουν τα κτήρια στα Λιοντάρια αν δεν τα πάρει ο Δήμος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για τα κτήρια της ΕΤΑΔ - Το κόστος και η πρόσβαση των ΑμεΑ προβληματίζουν τη Λότζια, που θα αποφασίσει μετά από προσεχή σύσκεψη αν θα διεκδικήσει τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στην περιοχή των Λιονταριών

Ειδική σύσκεψη για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια που στέγαζαν κάποτε τις αστυνομικές υπηρεσίες στην περιοχή των Λιονταριών ετοιμάζουν στον Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να καθορίσουν το πώς θα κινηθούν μετά το πρόσφατο «ναυάγιο» στον διαγωνισμό που έβγαλε η ΕΤΑΔ αναζητώντας ιδιώτες επενδυτές για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή τους, εξέλιξη που είχε αποκαλύψει το neakriti.gr.

Δεδομένου ότι στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να παραχωρήσουν δωρεάν τα ακίνητα της πρώην Τροχαίας και του πρώην Α.Τ. στα Λιοντάρια και ως εκ τούτου είτε θα δεχτούν διαβουλεύσεις έναντι αντιτίμου, είτε θα ξαναβγάλουν διαγωνισμό αναζητώντας και πάλι ιδιώτες επενδυτές, στις τάξεις του Δήμου Ηρακλείου καταγράφεται ένας έντονος προβληματισμός ως προς το τι πρέπει να πράξουν.

Ο έντονος προβληματισμός, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη, εδράζεται στο ότι, πέραν του οικονομικού αντιτίμου που ζητά η ΕΤΑΔ, αν ο Δήμος επιχειρήσει να πάρει στα χέρια του τα πρώην αστυνομικά κτήρια, θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις αναγκαίες επισκευές, ανακαίνιση και ενδεχομένως και για εργασίες στατικής ενίσχυσής τους. Θα χρειαστεί, δηλαδή, μια μεγάλη δαπάνη, την ώρα που ο Δήμος έχει πάρει στην κατοχή του και θέλει να αναστηλώσει μια σειρά από διατηρητέα κτίσματα (π.χ. Μέγαρο Κοθρή, πρώην ξενοδοχείο «Μίνως», πρώην φάμπρικα Ανωγειανάκη), με ένα μεγάλο οικονομικό κόστος.

«Μετά τις νέες εξελίξεις και τον άγονο, όπως πληροφορηθήκαμε, διαγωνισμό που είχε βγάλει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των δύο ακινήτων στο κέντρο της πόλης σε ιδιώτη, οφείλουμε ως Δήμος να μελετήσουμε την κατάσταση, να ζυγίσουμε τα δεδομένα και τις παραμέτρους και να δούμε πώς θα κινηθούμε. Σε αυτή τη φάση, δεν έχουμε κάποια σχετική επικοινωνία με την πλευρά της ΕΤΑΔ, και είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαράξουμε λίγο τη στρατηγική μας στο συγκεκριμένο θέμα, που βεβαίως είναι σημαντικό για την πόλη και για τον Δήμο.

Ήδη έχουμε κάνει μια πρώτη συνεννόηση με τον κ. δήμαρχο και συμφωνήσαμε να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα μια ειδική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων, αποκλειστικά για την υπόθεση των ακινήτων των πρώην αστυνομικών υπηρεσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης και συνέχισε: «Προφανώς και τα δύο αυτά κτήρια δεν αφήνουν αδιάφορο τον Δήμο. Τα θέλουμε, τα έχουμε διεκδικήσει διαχρονικά, θέλουμε να τα αποκαταστήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σε παλαιότερες διαβουλεύσεις που είχαν γίνει, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου μάς είχε ξεκαθαρίσει ρητώς ότι δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο να μας τα παραχωρήσει δωρεάν. Οπότε πρέπει να δούμε αν θα συζητούσαμε κάποιο αντίτιμο από τη δική μας μεριά και σε τι οικονομικό μέγεθος. Μην ξεχνάμε ότι για να αξιοποιήσουμε τα κτήρια αυτά, μετά από τόσα χρόνια παντελούς εγκατάλειψης, θα πρέπει να καταβάλλουμε αρκετά χρήματα σε επισκευές και επιδιορθώσεις. Χώρια του ότι μπορεί να απαιτείται ενδεχομένως και μέριμνα σε επίπεδο στατικής ενίσχυσης. Σίγουρα υπάρχει ένα σημαντικό κόστος αποκατάστασης πέραν του κόστους παραχώρησης που θα ζητήσει η ΕΤΑΔ. Οπότε δεν μπορούμε να πάρουμε έτσι αβίαστα κάποια απόφαση. Χρειάζεται μελέτη. Και δε σας κρύβω ότι κι εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι αν όντως πρέπει να πάμε σε μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που «τρέχουν» κι άλλα σημαντικά σχέδια αποκατάστασης παλιών κτηρίων.

Έχουμε μια σειρά από κτίσματα, διατηρητέα, κτίσματα-ορόσημα για την πόλη, όπως είναι το Μέγαρο Κοθρή και το πρώην ξενοδοχείο «Μίνως» επί της 25ης Αυγούστου, η πρώην φάμπρικα Ανωγειανάκη, το Τρανταλλίδειο, που επίσης είμαστε σε καλό δρόμο για να πάρουμε στα χέρια μας.

Υπάρχουν, δηλαδή, σε εξέλιξη σημαντικά σχέδια αποκατάστασης-επανάχρησης παλαιών κτηρίων και πρέπει να δούμε πρακτικά, ρεαλιστικά αν χωρά στο όλο “παζλ” αυτό και η περίπτωση των κτηρίων της πρώην Τροχαίας και του πρώην Αστυνομικού Τμήματος στα Λιοντάρια. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να διασώσουμε όλα τα κτήρια, αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό είναι αδύνατο, οπότε πρέπει να μπαίνουν προτεραιότητες και να γίνεται ένας ορθολογικός προγραμματισμός».

Ο άγονος διαγωνισμός

Θυμίζουμε ότι τα εγκαταλελειμμένα επί χρόνια δημόσια κτήρια στην “καρδιά” του Ηρακλείου, εν προκειμένω το κτήριο της πρώην Τροχαίας στην Τ. Τζουλάκη και το κτήριο στα Λιοντάρια, όπου στεγαζόταν το Β’ Αστυνομικό Τμήμα, συνεχίζουν να παραμένουν στα αζήτητα, αφού και η νέα προσπάθεια από πλευράς της ΕΤΑΔ για να τα παραχωρήσει μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης (30 ετών, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια) σε ιδιώτη ή ιδιώτες έπεσε στο... κενό!

Όπως είχε αποκαλύψει το neakriti.gr, ο ανοιχτός διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ολοκληρώθηκε τις προάλλες χωρίς να υποβληθεί καμία προσφορά εκμίσθωσης. Δεν εμφανίστηκε, δηλαδή, ούτε ένας ενδιαφερόμενος για δύο ευρύχωρα κτήρια στο πιο κεντρικό σημείο του Ηρακλείου!

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι ο ανοιχτός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αρχική καταληκτική ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ δόθηκε και παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο διαγωνισμός παρέμεινε στον «αέρα» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, άνω των τριών μηνών, κοινώς δηλαδή υπήρχε άπλετος χρόνος για να μελετήσουν τα δεδομένα, να ετοιμαστούν και να καταθέσουν προσφορά οι όποιοι ενδιαφερόμενοι.

Το «αγκάθι» της πρόσβασης ΑμεΑ - Η ιδέα της γέφυρας που θα ενώνει τα δύο κτήρια

Πέραν της σημαντικής παραμέτρου του κόστους, ένα «αγκάθι» ως προς την υπόθεση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων της ΕΤΑΔ στην «καρδιά» του Ηρακλείου αποτελεί και η εξασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, είναι «κόκκινη γραμμή» το να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑμΕΑ στο κτήριο της πρώην Τροχαίας, όπου υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, ενώ ο ίδιος έχει κατά νου και ένα τεχνικό σενάριο με την κατασκευή μιας γέφυρας που θα ενώνει τα δύο πρώην αστυνομικά κτήρια, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των ΑμεΑ στην πρώην Τροχαία μέσω του κτηρίου του πρώην Α.Τ.

«Για τον Δήμο και για μένα είναι “κόκκινη γραμμή” το θέμα των ΑμεΑ. Δεν το συζητάμε. Δε νοείται συζήτηση να πάρουμε και να αξιοποιήσουμε τα κτήρια αυτά αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άνετη πρόσβαση των ΑμεΑ.

Το πρόβλημα αφορά στο κτήριο της πρώην Τροχαίας, όπου υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια για να ανέβει κανείς πάνω. Δυστυχώς, η σκάλα είναι πολύ στενή και δεν επιτρέπει πρακτικά να φτιαχτεί ένα ασανσέρ τύπου καθίσματος. Μπορούμε όμως να πάμε στο εξής σενάριο, αν και δεν είναι κάτι επίσημο, είναι δική μου σκέψη αν θέλετε, με βάση αντίστοιχες πρακτικές και παραδείγματα που έχω δει στο εξωτερικό. Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα ασανσέρ στο κτήριο του πρώην Α.Τ. στα Λιοντάρια, το οποίο θα ανεβάζει τους πολίτες και από τον β' όροφο τού κτηρίου να φτιαχτεί μια γέφυρα που θα οδηγεί στο άλλο κτήριο, της πρώην Τροχαίας επί της Ταγματάρχου Τζουλάκη. Έτσι θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί και οι συμπολίτες μας ΑμεΑ. Άλλωστε, κάποτε αυτά τα 2 κτήρια ήταν ενωμένα, ως ένα κτηριακό συγκρότημα.

Φυσικά θα πρέπει να μελετηθεί αν γίνεται αυτό με τα ύψη και τις τεχνικές προδιαγραφές, αν θα δώσει σχετική έγκριση η Αρχαιολογία και άλλες υπηρεσίες. Είναι όμως μια ιδέα που αξίζει να διερευνηθεί σοβαρά», επισήμανε ο Μανόλης Βασιλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News