Γεροπόταμος: Οριστικά στο σκαμνί ο πρώην δήμαρχος για την τραγωδία με τους 4 νεκρούς

Κρήτη
Γεροπόταμος: Οριστικά στο σκαμνί ο πρώην δήμαρχος για την τραγωδία με τους 4 νεκρούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απορρίφθηκε η προσφυγή του και ορίζεται νέα δικάσιμος για την τραγωδία στον Γεροπόταμο τον Φεβρουάριο του 2019 - Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλλαν περισσότερα από 70 άτομα από διάφορες υπηρεσίες για περίπου 36 ώρες, οι τέσσερις συνάνθρωποί μας εντοπίστηκαν τελικά νεκροί, σκορπώντας ανείπωτη οδύνη στους οικείους τους

Οριστικά σε δίκη για την υπόθεση θανάτου των τεσσάρων συνανθρώπων μας (συγγενών μεταξύ τους), τον Φεβρουάριο του 2019, στον Γεροπόταμο της Μεσαράς, οδηγούνται ο τότε δήμαρχος Φαιστού και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, η προσφυγή που είχαν καταθέσει στα τέλη Ιουνίου οι κατηγορούμενοι για την οικογενειακή τραγωδία που είχε συγκλονίσει πριν από περίπου 3,5 χρόνια το πανελλήνιο, απορρίφθηκε με διάταξη που εκδόθηκε τα προηγούμενα 24ωρα από την αρμόδια Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε δήμαρχος και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος είχαν καταθέσει πριν λίγους μήνες προσφυγή για ακύρωση του κλητήριου θεσπίσματος μέσω του οποίου παραπέμπονταν σε δίκη και επανεξέταση της δικογραφίας.

Μετά την απόρριψη της επίμαχης προσφυγής, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστεί νέα δικάσιμος για την υπόθεση. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου θα καθίσουν - σύμφωνα με το αρχικό κλητήριο θέσπισμα - ο τότε δήμαρχος και η τότε αντιδήμαρχος Φαιστού με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια».

Είχε αποσυρθεί από το πινάκιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προσδιοριστεί να διεξαχθεί την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Ωστόσο, επειδή η εισαγγελική διάταξη αναφορικά με την επίμαχη προσφυγή δεν είχε ακόμη εκδοθεί, η εν λόγω δικογραφία αποσύρθηκε από το πινάκιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου της 6ης Οκτωβρίου.

Η παραπομπή

Η παραπομπή σε δίκη του τότε δημάρχου Φαιστού και της τότε αρμόδιας αντιδημάρχου έγινε τον περασμένο Ιούνιο, τρία χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την ανείπωτη τραγωδία. Η αποκάλυψη της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης είχε γίνει από τη «ΝΚ» σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Πέμπτης 16 Ιουνίου 2022. Όπως αποκαλύφθηκε τότε, ο τότε δήμαρχος Φαιστού και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, κατηγορούμενοι για «ανθρωποκτονία από αμέλεια», την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Στην προσφυγή που κατέθεσαν μερικές ημέρες αργότερα οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι ούτε από την προανάκριση, ούτε και από την προκαταρκτική εξέταση δεν είχαν προκύψει ούτε καν απλές ενδείξεις, προκειμένου να ασκηθεί η σε βάρος τους δίωξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε δήμαρχος και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος φέρονται να ισχυρίζονταν ακόμη ότι η δημοτική Αρχή, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, είχε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ήδη από το 2017, ούτως ώστε να περιέλθει η κυριότητα του επίμαχου δρόμου στον Δήμο Φαιστού και να πραγματοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που ήταν αναγκαία.

Χάθηκαν στα νερά του ποταμού - Νεκροί μάνα, κόρες και γαμπρός

Το δυστύχημα κατά το οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους ο 29χρονος Κώστας Γιαννακάκης, η σύζυγός του Ροδούλα, η μικρότερη αδερφή της Μαριλένα Τσαγκαράκη και η μητέρα τους Μαρία Χατζηπάνου είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο Κώστας Γιαννακάκης είχε ξεκινήσει μαζί με τη σύζυγό του από το Καλό Χωριό Μεραμπέλου, όπου διέμενε η οικογένεια, με προορισμό τη Μεσαρά, για να παρευρεθούν σε γάμο. Το ζευγάρι έκανε παράκαμψη μεταβαίνοντας στις Αρχάνες για να παραλάβει τη μητέρα της Ροδούλας, καθώς και τη μικρότερη αδερφή της, Μαριλένα. Οι τέσσερίς τους έφτασαν στο κέντρο διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του Πετροκεφαλίου, στη Μεσαρά.

Αφού διασκέδασαν για λίγες ώρες, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις εκλιπόντες (σ.σ. εκτιμάται ότι στο τιμόνι βρισκόταν είτε ο 29χρονος, είτε η γυναίκα του) βρέθηκε στο επίμαχο πέρασμα, όπου διασταυρώνεται ο δρόμος με το ρέμα του Γεροπόταμου. Όπως όλα δείχνουν, το αυτοκίνητο βρέθηκε ξαφνικά «παγιδευμένο» στο εν λόγω σημείο, καθώς η στάθμη του νερού είχε ανέβει.

Το ζευγάρι έκανε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών δύο τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, γνωστοποιώντας την κατάσταση άμεσου κινδύνου στην οποία βρίσκονταν οι τέσσερις επιβαίνοντες. Λίγα λεπτά αργότερα ξεκινούσε μια τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλλαν περισσότερα από 70 άτομα από διάφορες υπηρεσίες για περίπου 36 ώρες, οι τέσσερις συνάνθρωποί μας εντοπίστηκαν τελικά νεκροί, σκορπώντας ανείπωτη οδύνη στους οικείους τους. Σημειώνεται ότι ο Κώστας Γιαννακάκης και η σύζυγός του Ροδούλα Τσαγκαράκη ήταν γονείς ενός βρέφους ηλικίας - τότε - μόλις μερικών μηνών.

                                                                                                               

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News