Ηράκλειο: «Κατάρα» για τα κτήρια στα Λιοντάρια - Άγονος ο διαγωνισμός ενοικίασης από την ΕΤΑΔ

Κρήτη
Ηράκλειο: «Κατάρα» για τα κτήρια στα Λιοντάρια - Άγονος ο διαγωνισμός ενοικίασης από την ΕΤΑΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα αζήτητα τα εγκαταλειμμένα κτήρια της πρώην Τροχαίας και του Β’ Α.Τ. στο κέντρο του Ηρακλείου, καθώς δεν κατατέθηκε προσφορά στον διαγωνισμό εκμίσθωσης που έβγαλε η ΕΤΑΔ

Τι κι αν στο μυαλό πολλών φαντάζουν θεωρητικά, λόγω θέσης, μεγέθους και χαρακτηριστικών ως εμπορικά «φιλέτα» ή επενδυτικές ευκαιρίες! Τα εγκαταλελειμμένα επί χρόνια δημόσια κτήρια στην «καρδιά» του Ηρακλείου, εν προκειμένω το κτήριο της πρώην Τροχαίας στην Τ. Τζουλάκη και το κτήριο στα Λιοντάρια όπου στεγαζόταν το Β’ Αστυνομικό Τμήμα, παραμένουν στα αζήτητα αφού και η νέα προσπάθεια από πλευράς της ΕΤΑΔ για να τα παραχωρήσει μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης (30 ετών, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια) σε ιδιώτη ή ιδιώτες έπεσε στο... κενό!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το neakriti.gr, με βάση πληροφορίες που μας επιβεβαίωσαν σε σχετική κρούση μας και από την ΕΤΑΔ, ο ανοιχτός διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ολοκληρώθηκε τις προάλλες χωρίς να υποβληθεί καμία προσφορά εκμίσθωσης.

Δεν εμφανίστηκε, δηλαδή, ούτε ένας ενδιαφερόμενος για δύο ευρύχωρα κτήρια στο πιο κεντρικό σημείο του Ηρακλείου!

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι ο ανοιχτός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αρχική καταληκτική ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ δόθηκε και παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο διαγωνισμός παρέμεινε στον αέρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, άνω των τριών μηνών, κοινώς δηλαδή υπήρχε άπλετος χρόνος για να μελετήσουν τα δεδομένα, να ετοιμαστούν και να καταθέσουν προσφορά οι όποιοι ενδιαφερόμενοι.

Το γεγονός λοιπόν ότι, παρά τα άνετα χρονικά περιθώριο, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον φανερώνει, με μια πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, ότι παρά την αίσθηση που ίσως υπήρχε στο μυαλό πολλών ότι τα εν λόγω κρατικά κτήρια, αν και εγκαταλελειμμένα επί χρόνια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, επί του πρακτέου, για την ίδια την αγορά, τα εν λόγω ακίνητα στην «καρδιά» του Ηρακλείου μοιάζουν να είναι στα... αζήτητα, προφανώς ίσως και λόγω των σημαντικών δαπανών που απαιτούνται για επισκευές και «λίφτινγκ» μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης...

Στα αζήτητα βεβαίως από πλευράς ιδιωτών, καθώς είναι πάγιο και έχει εκφραστεί άλλωστε διαχρονικά το ενδιαφέρον του Δήμου Ηρακλείου. Ο Δήμος, που σημειωτέον κάθε χρόνο καταβάλλει έναν «πακτωλό» χρημάτων, περί το 1 εκατ. ευρώ δηλαδή, σε ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών και δομών του, ήθελε και θέλει διακαώς να πάρει στα χέρια του, μέσω συμφέρουσας βεβαίως συμφωνίας, τα συγκεκριμένα εγκαταλελειμμένα κρατικά ακίνητα, που στέγαζαν κάποτε αστυνομικές υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης, αλλά έχει βρει κλειστές τις πόρτες είτε της ΕΤΑΔ είτε των κεντρικών υπηρεσιών στις οποίες έχει απευθυνθεί.

Ως γνωστόν, εδώ και αρκετά χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναζητήσει τρόπους για να του παραχωρηθούν κρατικά ακίνητα που δε χρησιμοποιούνται για αξιοποίηση και χρήση εκ των υπηρεσιών του. Ανάμεσα στα κτήρια που έχουν ζητηθεί προς παραχώρηση και αξιοποίηση είναι το κτήριο του πρώην Αστυνομικού Τμήματος στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), το κτήριο που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη και το παλιό Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, στη λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Πριν από λίγα χρόνια, όταν και οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε πιο προχωρημένες επαφές, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου είχε θέσει ως όρο παραχώρησης των κτηρίων, εν προκειμένω της πρώην Τροχαίας στην Τ. Τζουλάκη και των πρώην Α.Τ. Λιονταριών, στον Δήμο να πάρει κάποιο ανταποδοτικό αντάλλαγμα. Ο Δήμος δεν αποδέχτηκε από τη μεριά του τα περί ανταλλάγματος, αντιπροτάσσοντας το ότι έχει παραχωρήσει δική του περιουσία, όπως π.χ. το ακίνητο του πρώην Δήμου Νέας Αλικαρνασσού στα Δύο Αοράκια, όπου στεγάζεται το νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Παραχώρηση χάρη στην οποία απελευθερώθηκαν, όπως είχε επισημάνει τότε η πλευρά του Δήμου, τα κτήρια στο κέντρο που έχει τώρα στην κατοχή της η ΕΤΑΔ και τα διεκδικεί η Λότζια.

Με τις επί σειρά ετών διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΤΑΔ και στον Δήμο Ηρακλείου να μην ευδοκιμούν, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έβαλε μπρος πριν από μερικούς μήνες τις διαδικασίες αναζήτησης ιδιωτών επενδυτών για την αξιοποίηση των δύο «στοιχειωμένων» ακινήτων.

Αναζήτησης εν προκειμένω εκμισθωτή ή εκμισθωτών για το κτήριο της πρώην Τροχαίας και το κτήριο στα Λιοντάρια, όπου στεγαζόταν το Β’ Αστυνομικό Τμήμα.

Ο διαγωνισμός, που τελικά κατέστη άγονος, είχε βγει στον «αέρα» στις 20 Ιουνίου, ενώ η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου είχε ορίσει, μάλιστα, ως τιμή εκκίνησης για την εκμίσθωση το ποσό των 70.000 ευρώ, ενώ, όπως επισημαίνεται στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που ουσιαστικά είχε τον χαρακτήρα του πλειστηριασμού, η πληρωμή των μισθωμάτων βάσει της συμφωνίας που θα γίνει με όποιον ενοικιαστή επιλεγεί θα γίνεται σε δόσεις.

Η περιγραφή των ακινήτων - Τα «στοιχειωμένα» κτήρια

Στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, που είχε αναρτηθεί ηλεκτρονικά και ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία - μετά από παράταση - το μεσημέρι της 30ής Σεπτεμβρίου, υπήρχε και η σχετική συνοδευτική συνοπτική περιγραφή του προφίλ των δύο προς μίσθωση δημόσιων ακινήτων στο κέντρο του Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για «ένα κτηριακό συγκρότημα αποτελούμενο από δύο κτίσματα:

  • Κτήριο Α (επί της συμβολής των οδών Τ. Τζουλάκη και Χάνδακος): κτίσμα Α’ ορόφου άνω του ισογείου, στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η Τροχαία Ηρακλείου. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 499,30 τ.μ., από την οποία τα 475,05 τ.μ. είναι κλειστός χώρος και τα 24,25 τ.μ. ημιυπαίθριος. Η πρόσβαση γίνεται μέσω εξωτερικού κλιμακοστασίου.
  • Κτήριο Β (πλατεία Ελ. Βενιζέλου 29 - Λιοντάρια - και Τ. Τζουλάκη): Κτίσμα τριών ορόφων άνω του ισογείου, στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η πρόσβαση στο ακίνητο γίνεται μέσω κλειστού κεντρικού κλιμακοστασίου, το οποίο ξεκινάει από το ισόγειο, από κλειστό χώρο επιφάνειας 27,49 τ.μ. Ο Α’ και ο Β’ όροφος έχουν εμβαδόν 374,19 τ.μ. έκαστος, ενώ το εμβαδόν του δομημένου χώρου στον τρίτο όροφο όπου βρίσκεται το δώμα είναι 58,02 τ.μ.».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News