Ο Φρανκ στη φυλακή, ο Μηνάς σε σπίτι- Η «φωτεινή» πλευρά της ζωής ενός αστέγου στο Ηράκλειο

Κρήτη
Ο Φρανκ στη φυλακή, ο Μηνάς σε σπίτι- Η «φωτεινή» πλευρά της ζωής ενός αστέγου στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για τον Μηνά, γνωστή μορφή του Ηρακλείου, που είχε αράξει ένα παλιό τροχόσπιτο στο πάρκινγκ του Καράβολα για χρόνια και είχε δημιουργήσει και ένα δίκτυο αλληλεγγύης συλλέγοντας τρόφιμα, μαγειρεύοντας και ταΐζοντας και άλλους αστέγους

Μπορεί ο άστεγος Γερμανός Φρανκ να έχει καταλήξει στη φυλακή λόγω της επιθετικής λόγω εξαρτήσεων συμπεριφοράς που επιδείκνυε σε περαστικούς και θαμώνες καταστημάτων στα Λιοντάρια στο κέντρο του Ηρακλείου, όμως η περίπτωση ενός άλλου ανθρώπου που του έμελλε να βρεθεί να ζει στο δρόμο, δείχνει ότι υπάρχει φως στο τούνελ αυτών των ανθρώπων. Αρκεί να θέλουν να βοηθηθούν όταν τους δίνεται βοήθεια!

Πρόκειται για τον Μηνά, γνωστή μορφή του Ηρακλείου, που είχε αράξει ένα παλιό τροχόσπιτο στο πάρκινγκ του Καράβολα για χρόνια και είχε δημιουργήσει και ένα δίκτυο αλληλεγγύης συλλέγοντας τρόφιμα, μαγειρεύοντας και ταΐζοντας και άλλους αστέγους. Ο Μηνάς αποβλήθηκε από το "στέκι" του από την Κτηματική Υπηρεσία θεωρώντας ότι καταλαμβάνει δημόσιο χώρο, όμως όταν ο Δήμος Ηρακλείου του άπλωσε χέρι βοηθείας εκείνος με καθαρό μυαλό αν και με προβλήματα υγείας, άπλωσε και το δικό του και πιάστηκε από κάπου για μια νέα αρχή.

Ο Μηνάς εδώ και καιρό έχει μετακομίσει σε σπίτι όπου όλα θα είναι πληρωμένα μέσω του προγράμματος Αστέγων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπποθέσεων. Μέσω αυτού του προγράμματος "Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους" ο Μηνάς εγκαταστάθηκε σε σπίτι όπου όλα θα είναι πληρωμένα για δύο χρόνια. Φαγητό, ρεύμα, νερό ακόμη και τηλέφωνο και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα.

Πληροφορίες λένε ότι εγκαταστάθηκε κάπου στη Φοινικιά και πως με την αλληλεγγύη άλλων ανθρώπων απόκτησε ηλεκτρικές συσκευές που για κάποιους ήταν άχρηστες, όμως για εκείνον απαραίτητες για να στήσει το νοικοκυριό του.

Παράλληλα μέσω του Προγράμματος, ο Μηνάς θα αρχίσει σε λίγες ημέρες να εργάζεται σε επιχείρηση όπου θα επιδοτείται από το κράτος ο μισθός του και η ασφάλισή του, δηλαδή δίχως έξοδα από τον εργοδότη για 18 μήνες.

Μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες που θα εργάζεται και θα ζει για δύο χρόνια σε σπίτι με όλα πληρωμένα θα πρέπει να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει μετά την παρεύλεση αυτής της χρονικής περιόδου να πληρώνει μόνος του πλέον ενοίκιο, ρεύμα και φαγητό και να ζει αξιοπρεπώς και όχι στον δρόμο. Έτσι όπως διαβιούν σήμερα όλοι οι πολίτες!

Αυτή την ευκαιρία ο Φρανκ δεν κατάφερε να την αρπάξει όπως και πολλοί άλλοι που εξακολουθούν να περνούν τις μέρες τους, άλλοτε κρύες και άλλοτε ζεστές, όμως όλες βασανιστικές σε μια άκρη του δρόμου περιμένοντας... από τους περαστικούς ένα κέρμα ή λίγο φαγητό!

Βεβαίως πάντα υπάρχουν οι δομές του Δήμου όπως το Κέντρο Αστέγων που μπορεί να προσφέρει τα βασικά σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι όμως τις περισσότερες φορές δεν τα θέλουν με αποτέλεσμα οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, το ΕΚΑΒ, οι γιατροί στα Νοσοκομεία ακόμη και η Αστυνομία να δίνουν καθημερινές "μάχες" για να τους δώσουν λίγη βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά τον Μηνά εκείνος είχε στήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης μαζί με την κυρία Όλγα, επίσης άστεγη στον Καράβολα σιτίζοντας καθημερινά περίπου 200 άτομα που είχαν ανάγκη στο Ηράκλειο.

Φυσικά με την βοήθεια του κόσμου που τους πήγαινε τρόφιμα και πρώτες ύλες για να μαγειρέψουν για τους άλλους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News