Ηράκλειο: «Τρεχάτε ποδαράκια μου» για το Κτηματολόγιο

Κρήτη
Ηράκλειο: «Τρεχάτε ποδαράκια μου» για το Κτηματολόγιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανταπόκριση του κόσμου εξακολουθεί να είναι απογοητευτική - Πότε λήγει η προθεσμία

“Τρεχάτε ποδαράκια μου” είναι το μήνυμα που εκπέμπουν από τον Δήμο Ηρακλείου για τις δηλώσεις περιουσιών στο Κτηματολόγιο, καθώς στις εμπλεκόμενες περιοχές για τις οποίες “τρέχει” προθεσμία έως τις 22 Νοεμβρίου (δηλαδή τις τοπικές κοινότητες των πρώην δήμων που συνενώθηκαν στο πλαίσιο του “Καλλικράτη” με το Ηράκλειο, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Αλικαρνασσού) η ανταπόκριση του κόσμου είναι εξαιρετικά χαμηλή, για την ακρίβεια απογοητευτική.

Όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων στελεχών της δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων και στελεχών της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο, στη Νέα Αλικαρνασσό και στην ύπαιθρο του δήμου Ηρακλείου, όπου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των δηλώσεων, οι πολίτες, ένεκα βεβαίως και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και απογοήτευσης, έχουν γυρίσει την πλάτη στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα πλεονεκτήματα της δωρεάν ή περίπου δωρεάν διόρθωσης των όποιων λαθών κατά τις δύο φάσεις της προανάρτησης και της ανάρτησης.

Όσοι έχουν μεριμνήσει για τις δηλώσεις ή σπεύσουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, που έχει οριστεί για την 22η Νοεμβρίου, θα έχουν την ευχέρεια να προβούν σε διορθώσεις λαθών έναντι δαπάνης 0 και 5 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως, όσοι δε μεριμνήσουν και χάσουν την προθεσμία, θα κληθούν κατόπιν να βάλουν βαθιά το χέρι στην... τσέπη για να διασώσουν διά της δικαστικής οδού τις περιουσίες τους από χασούρα λόγω σφαλμάτων!

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανταπόκρισης και συμμετοχής στις περιοχές ενδιαφέροντος του Δήμου Ηρακλείου, δηλαδή της επικράτειας του Δήμου, πλην της πόλης και των Βασιλειών, δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή το αποκαρδιωτικό... 16-17%, την ώρα που στις περιοχές των δήμων στην ενδοχώρα και στα νότια του νομού Ηρακλείου, που “τρέχει” επίσης η διαδικασία δηλώσεων, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 80%!

Στον καμβά αυτό, και δεδομένου ότι η διαδικασία του Κτηματολογίου είναι καίριας σημασίας και για το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε ζητήματα ανάπτυξης, η πλευρά της δημοτικής Αρχής διά του αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη τόνισε χθες την αναγκαιότητα παρότρυνσης και ταρακούνησης του κόσμου, ώστε να προχωρήσει σε δηλώσεις ιδιοκτησιών. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα ζητήθηκε η ακόμα περαιτέρω ενεργοποίηση των προέδρων και των αιρετών στις τοπικές κοινότητες, που έχουν μια άλλη επαφή και με τους κατοίκους.

Παράλληλα, τα ίδια μηνύματα ενεργοποίησης, εγρήγορσης και “τρεξίματος” εστάλησαν και για τις δημοτικές περιουσίες ανά την επικράτεια του Δήμου, στο πλαίσιο αντίστοιχης σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή των αρμόδιων στελεχών και των εκπροσώπων της κοινοπραξίας, καθώς και για τις ιδιοκτησίες του Δήμου εντοπίζονται προβλήματα και μια γενικότερη δυστοκία ως προς τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο.

Η ανακοίνωση του Δήμου

«Συνάντηση με τους/τις προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου συγκάλεσε στην αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος” του Δημοτικού Συμβούλιου Ηράκλειου ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (σ.σ. χθες), παρουσία στελεχών του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας και εκπροσώπων της κοινοπραξίας, που έχει αναλάβει την κατάρτιση του Κτηματολογίου του υπόλοιπου Δήμου Ηρακλείου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ζητηθεί από τους/τις προέδρους των Κοινοτήτων να ενθαρρύνουν τους δημότες να δηλώσουν τα δικαιώματά τους στο υπό κατάρτιση Κτηματολόγιο, άλλα και να απαντηθούν ερωτήματα των εκπροσώπων των Κοινοτήτων σχετικά με τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των Κοινοτήτων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι ο Δήμος Ηρακλείου ενδιαφέρεται για την κατάρτιση του Κτηματολογίου, τόσο για τους δημότες του που, θα διασφαλίσουν την περιουσία τους, όσο και για την πρόοδο του τόπου, δεδομένου ότι το Κτηματολόγιο είναι εργαλείο ανάπτυξης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που βγήκε από τον Δήμο Ηρακλείου και συνεχίζει: «Από την πλευρά της κοινοπραξίας, η κ. Γεωργία Σακαρέλλου σημείωσε ότι η τελική προθεσμία για την κατάθεση δηλώσεων είναι η 22α Νοεμβρίου 2022. Τόνισε ότι όποιος καταθέσει έγκαιρα τη δήλωσή του θα μπορεί στη διάρκεια της προανάρτησης και τις ανάρτησης να προχωρήσει ανέξοδα σε διόρθωση τυχόν λαθών. Για όσους αμελήσουν, η διόρθωση λαθών θα απαιτήσει μια δαπανηρή δικαστική απόφαση. Η ίδια είπε ότι για την καταχώριση ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο δε χρειάζεται ένα πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα, άλλα αρκεί ένα διάγραμμα ορίων, που είναι απλούστερο και επομένως κοστίζει λιγότερο σε χρόνο και χρήμα.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των Κοινοτήτων ζητήθηκε στήριξη κατά την επαφή τους με τους δημότες απ’ όσους γνωρίζουν το αντικείμενο. Από τη Δημοτική Περιουσία και την κοινοπραξία δηλώθηκε η προθυμία να παράσχουν τη στήριξη αυτή. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί από μια συνάντηση με δημότες σε κάθε Δημοτική Ενότητα (Νέας Αλικαρνασσού, Τεμένους, Παλιανής, Γοργολαϊνίου) με συμμετοχή εκπροσώπων της Δημοτικής Περιουσίας και της κοινοπραξίας του Κτηματολογίου. Η συνάντηση δεν αφορούσε στην πόλη του Ηράκλειου και στις Βασιλείες, όπου ήδη λειτουργεί Κτηματολόγιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News