Έκοψαν το ρεύμα σε μητέρα με δίδυμα στις Πατέλες

Κρήτη
Έκοψαν το ρεύμα σε μητέρα με δίδυμα στις Πατέλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πέταξα όλα τα τρόφιμα από το ψυγείο, τη νύχτα τα παιδιά φοβούνται», σημειώνει η ίδια στο neakriti.gr

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κάτοικος της περιοχής των Πατελών, Ε. Γ., με την ίδια να  αναφέρει στο neakriti.gr ότι από το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου βρίσκεται χωρίς ρεύμα με την ίδια και τα δύο δίχρονα δίδυμα της να βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.

«Πέταξα όλα τα τρόφιμα από το ψυγείο και τη νύχτα τα παιδιά φοβούνται», σημειώνει η μητέρα στο neakriti.gr εξηγώντας παράλληλα ότι δεν έχει τους πόρους για να αποπληρώσει το χρέος που εκκρεμή προς τον πάροχο το οποίο και ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ.

Ο προβληματισμός μεγαλώνει με την επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας καθώς ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα είναι δυνατό να ζεσταθούν αυτή και τα παιδιά της.

«Το βράδυ ανάβουμε κεριά», μεταφέρει η ίδια αναφέροντας παράλληλα ότι νιώθει πως ζει «στα χρόνια της κατοχής».

Η μητέρα των δύο παιδιών προσπαθεί να ανταπεξέλθει με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που λαμβάνει το οποίο όμως δεν είναι αρκετό ώστε να καλύψει τι ανάγκες της μονογονεϊκής οικογένειας.

Την ίδια ώρα η Ε.Γ. είναι και δικαιούχος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) με την ίδια να αναφέρει ότι έχει μήνες να λάβει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τονίζοντας ότι η στήριξη είναι σχεδόν μηδενική από το κράτος.

80 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα καθημερινά – Ξεπερνούν τις 30.000 οι εντολές διακοπής ρεύματος στην Κρήτη

Διπλασιασμό των εντολών αποκοπής ρεύματος σε νοικοκυριά δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του 2022, ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου χειμώνα που επίκειται, με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών να «στριμώχνουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, το ποσοστό αύξησης εντολών αποκοπής ρεύματος στην Κρήτη «αγγίζει» το 60%. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, οι εν λόγω εντολές για το νησί της Κρήτης ξεπέρασαν τις 30.000, για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022.

«Οι εντολές έχουν διπλασιαστεί φέτος και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουν τις 400.000 πανελλαδικά, ενώ θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν διακανονισμοί οφειλών που μετακυλίουν τα χρέη προς τα πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ.

Παράλληλα, σε επίπεδο Ηρακλείου, παρατηρείται καθημερινή αύξηση των εντολών διακοπών ρεύματος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, o Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλείου, Παύλος Βαρδουλάκης, «στο Ηράκλειο εκδίδονται 80 σχετικές εντολές την ημέρα». Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν το καλοκαίρι, μόνο για το Ηράκλειο, εκκρεμούσαν 500 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μανιάτης σχολίασε ότι η κυβερνητική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος, ανάλογα με την μείωση κατανάλωσης από τον ίδιο τον καταναλωτή, είναι ανέφικτη, καθώς είναι αδύνατο να διαφανεί άμεσα η κατανάλωση. «Ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματική καταμέτρηση της κατανάλωσης, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού, οι μετρήσεις μπορεί να γίνουν τέσσερις ακόμη και έξι μήνες μετά».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος στο neakriti.gr, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν νοικοκυριά που επέλεξαν να εγκαταστήσουν συστήματα θέρμανσης με συσσωρευτές ή αντλίες θερμότητας, ή ακόμη και κλιματισμού. «Ειδικά για καταναλωτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν, για παράδειγμα, μηχανήματα παροχής οξυγόνου στα σπίτια τους, τίθεται ένα κρίσιμο ζήτημα για το αν θα μπορέσουν αντέξουν».

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε, οι εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά ξεπέρασαν πανελλαδικά τις 305.000 το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022, όταν πέρυσι για όλο το 2021, ήταν περίπου 168.000.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News