Το εξωτικό ελληνικό Μπαλί που μαγεύει τους επισκέπτες και βρίσκεται στην Κρήτη

Κρήτη
Το εξωτικό ελληνικό Μπαλί που μαγεύει τους επισκέπτες και βρίσκεται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τέσσερις όμορφες παραλίες που απαρτίζουν το Μπαλί τα γαλαζοπράσινα νερά και οι αμμώδεις ακρογιαλιές

Ένας επίγειος παράδεισος με μαγευτικά νερά και αρκετές πηγές μέσα στη θάλασσα που δροσερεύουν το νερό για ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Ο λόγος για το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Μπαλί, το οποίο βρίσκεται σε ένα μεγάλο κόλπο 30χλμ ανατολικά από το Ρέθυμνο και 43χλμ δυτικά από το Ηράκλειο. Δίπλα από το Μπαλί περνάει η Εθνική Οδός Ηρακλείου- Ρεθύμνου, κάνοντας την πρόσβαση από οποιοδήποτε μέρος του νησιού πολύ εύκολη.

Το Μπαλί έχει τέσσερις κόλπους, στους οποίους σχηματίζονται παραλίες με άμμο και πράσινα νερά. Οι παραλίες είναι σχεδόν πάντα ήρεμες, καθώς ο προσανατολισμός τους είναι δυτικός. Όλες είναι κατάλληλες για παιδιά και καλά οργανωμένες.

Το Λιβάδι είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε όπως μπαίνετε στο Μπαλί και η μεγαλύτερη της περιοχής. Η παραλία είναι περισσότερο ευάλωτη στους ανέμους σε σχέση με τους τους υπόλοιπους τρεις κόλπους της περιοχής. Είναι πολύ καλά οργανωμένη, με πληθώρα υπηρεσιών και καταστημάτων, αλλά λιγότερο γραφική από τις υπόλοιπες. Λόγω της εύφορης πεδιάδας που σχηματίζεται ονομάζεται Λιβάδι. Στο ανατολικό άκρο του Λιβαδίου, βρίσκονται οι δύο κόλποι του Κούσκουρα, οι οποίοι δεν είναι οργανωμένοι και δεν μαζεύουν πάρα πολύ κόσμο.

Συνεχίζοντας, μπροστά από το κέντρο του χωριού, υπάρχει ένας μικρός κόλπος, ο Βαρκότοπος με μια συμπαθητική παραλία με άμμο, η οποία είναι πολύ οργανωμένη. Είναι ιδανική για μικρά παιδιά, καθώς τα νερά είναι ρηχά και υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις εκεί.

Ακόμη βορειότερα, συναντάτε το γραφικό ψαρολίμανο του Μπαλί, δίπλα στο οποίο υπάρχει η ομώνυμη παραλία. Το Λιμάνι, όπως λέγεται, είναι οργανωμένο και δίπλα σε πολλές ταβέρνες και μαγαζάκια. Η θάλασσα είναι λιγότερο καθαρή σε σχέση με τις άλλες παραλίες, λόγω των σκαφών και του λιμανιού.

Η τελευταία παραλία που συναντάτε στο Μπαλί είναι ο Καραβοστάσης. Είναι η πιο όμορφη παραλία της περιοχής, αλλά οι επιχειρηματίες- ομπρελάδες που εκμεταλλεύονται την παραλία το καλοκαίρι φροντίζουν να μην υπάρχει ούτε τετραγωνικό ελεύθερο για να βάλει κάποιος τη πετσέτα του. Γι' αυτό, αξίζει να την επισκεφτείτε όταν δεν έχει πολλές ομπρέλες, είτε στην αρχή, είτε στο τέλος του καλοκαιριού. Από την παραλία αυτή ξεκινούν πολλές φορές την εξερεύνησή τους οι σχολές κατάδυσης του Ρεθύμνου. Αν κολυμπήσετε προς τα νότια θα περάσετε από μερικές πανέμορφες παραλίες που σχηματίζονται σε σπηλιές.

Λίγα λόγια για το Μπαλί

Το Μπαλί είναι χτισμένο στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Αστάλης, η οποία ήταν λιμάνι της Αξού. Η Αστάλη είναι συνδεδεμένη με την πόλη στην οποία σταματούσε ο θρυλικός γίγαντας της Κρήτης, ο Τάλως. Γι’ αυτό και τα βουνά νότια του χωριού ονομάζονται Ταλαία Όρη. Κατά την Ενετοκρατία το όνομα παραφράστηκε σε Ατάλη, όνομα που ακόμη φέρει η κοντινή Μονή του Μπαλή ή της Ατάλης (1635). Το σημερινό του όνομα το Μπαλί το οφείλει στους Οθωμανούς. Balli στα Τούρκικα σημαίνει «μέλι» και η περιοχή ονομάστηκε έτσι ίσως επειδή είχε πολλά μελίσσια. Κατά μια άλλη άποψη το όνομα του ψαροχωρίου προέρχεται από την τουρκική λέξη ballik, που σημαίνει ψάρι.

Σήμερα το Μπαλί είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, με μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, μικρά μαγαζιά, σχολές καταδύσεων, μπαρ, όπως επίσης και ιατρείο και φαρμακείο. Επίσης, λεωφορεία από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο σταματούν στο Μπαλί. Από το λιμάνι ξεκινούν κρουαζιέρες με καΐκι για το Ρέθυμνο, οι οποίες περνούν από μια μοναδική ακτογραμμή με πανέμορφες σπηλιές και σχηματισμούς βράχων.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από CretanBeaches

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News