Στα ένσημα των εργατών που θα χρησιμοποιήσει ο εργολάβος αλλά θα πρέπει να πληρώσει... ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει μπλοκάρει η διαδικασία των κατεδαφίσεων των σεισμόπληκτων κτηρίων στο Αρκαλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή.
Κι όμως... Η λογική είναι πως, αφού το έργο έχει ανατεθεί σε εργολαβίες, θα έπρεπε ο εργολάβος να αναλάβει να πληρώσει και τα ένσημα των εργατών, κάτι που ωστόσο στην πράξη δεν υλοποιείται. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, η προκήρυξη που η ίδια η δημοτική Αρχή έχει εκπονήσει προβλέπει ότι το κόστος για τα ένσημα θα τα αναλάβει ο Δήμος.
«Θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσει η δημοτική Αρχή σε μια άλλη, πιο απλουστευμένη προκήρυξη, για να ξεμπλοκάρει επιτέλους το έργο των κατεδαφίσεων», σύμφωνα με τον βουλευτή. Την ίδια ώρα, τις διεκδικήσεις του έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα”, ζητώντας επιτέλους να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανοικοδόμηση της περιοχής!
Περίπου 300.000 ευρώ δόθηκαν για τις κατεδαφίσεις στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας, προκειμένου να διατεθούν για να ξεκινήσει το έργο των κατεδαφίσεων. Αλλά από τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να πληρωθεί και ο ΕΦΚΑ των εργατών που θα επιστρατευτούν να δουλέψουν με τα χέρια στις κατεδαφίσεις εκείνες που δεν μπορεί να προχωρήσει μηχάνημα για να δουλέψει. Επειδή όμως το κόστος είναι μεγάλο, ουσιαστικά τα μισά χρήματα πάνε για την ασφάλιση. Έτσι, εκεί που θα μπορούσαν να κατεδαφιστούν, ας πούμε, 10 σπίτια που έχουν κριθεί ως κατεδαφιστέα, θα κατεδαφιστούν τελικά με τα χρήματα αυτά τα πέντε!
«Ο Δήμος δεν είχε την αποτελεσματικότητα που έπρεπε στο συγκεκριμένο θέμα. Πολύ αργά πάνε οι διαδικασίες. Ο Δήμος έκανε την προκήρυξη βάζοντας και εργατικά χέρια μέσα, ενώ έπρεπε αυτά να είναι ευθύνη του εργολάβου», λέει ο Αρκαλοχωρίτης βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Αυτό ήταν ένα λάθος στην προκήρυξη, που απλά αυξάνει το κόστος. Το θέμα είναι ότι, την ώρα που ισχύουν τα ίδια και στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, το ποσοστό των κατεδαφίσεων εκεί είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το ποσοστό κατεδαφίσεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Στις κατεδαφίσεις λοιπόν καλό είναι να βγάλει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος μια απλούστερη προκήρυξη και να κινηθεί με βάση τις αποφάσεις που αφορούν σε ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια. Είναι θέμα απλούστερης διαδικασίας απ’ την πλευρά της προκήρυξης», λέει ο Ηρακλειώτης βουλευτής.
Στο σημείο αυτό, στην ερώτησή μας σχετικά με το γραφειοκρατικό Βασιλικό Διάταγμα του 1929, που όπως ήδη έχουμε γράφει ισχύει και εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα για τα έργα των κατεδαφίσεων, ο Βασίλης Κεγκέρογλου δε διαφωνεί ως προς τη γραφειοκρατία... Αλλά τονίζει πως το ίδιο καθεστώς εφαρμόζει και ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, όμως έχει προχωρήσει σε πολύ περισσότερες κατεδαφίσεις, γιατί ακολουθεί πιο απλές διαδικασίες σε σχέση με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.
Στο μεταξύ, για το κατά πόσο συμφωνούν οι ιδιοκτήτες όταν πρόκειται για περισσότερους από έναν σε ένα κτήριο, ο Ηρακλειώτης βουλευτής τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο: «Όταν το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και ετοιμόρροπο, δε χρειάζεται ούτε καν του ιδιοκτήτη τη σύμφωνη γνώμη...».
«Ο εργολάβος έχει αναλάβει τα ένσημα»
Πάντως, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Γαβριήλ Κουρής, δίνει την εξής απάντηση: «Προφανώς και μπαίνουν ένσημα. Σε κάθε έργο περιλαμβάνεται η ασφάλιση των εργατών που απασχολούνται στο έργο. Και περιλαμβάνονται και όλες οι νόμιμες εισφορές και φόροι που πρέπει ο ανάδοχος να καταβάλει. Η πρόβλεψη που κατά βάση υπάρχει, αυτής της εργολαβίας, είναι ότι βάσει νομοθεσίας ο ανάδοχος μέσα στο κόστος του έργου θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος μεταφοράς των υλικών σε αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης και εναπόθεσης. Και αυτό είναι ένα πρόσθετο κόστος, το οποίο και αυξάνει τη συνολική δαπάνη...».
Στην ερώτησή μας για την ευθύνη των ενσήμων και την ανάγκη αυτή η ευθύνη να ανήκει στον εργολάβο, η απάντηση του κ. Κουρή είναι πως «ο εργολάβος την έχει την ευθύνη. Για παράδειγμα, σε μια εργολαβία αυτού του τύπου, περίπου το 1/3 των χρημάτων πάει για τη μεταφορά των αδρανών υλών σε αδειοδοτημένο χώρο ανακύκλωσης και εναπόθεσης. Περίπου 1/3 είναι ΦΠΑ και ασφάλιση και περίπου 1/2 είναι καθαρό έργο...».
Όσο για την επιπλέον χρηματοδότηση που ζητάει η δημοτική Αρχή; Ο κ. Κουρής μάς λέει ότι έχει ζητηθεί ένα επιπλέον ποσό 2,1 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο των κατεδαφίσεων χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν, ενώ στο μεταξύ εκτελούνται και δύο συμβάσεις ύψους 400.000 ευρώ μεταξύ Δήμου και εργολάβου.
Σεισμόπληκτοι - Τι ζήτησαν από τον Τριαντόπουλο
Αναφορικά με την επίσκεψη Τριαντόπουλου, η Επιτροπή αναφέρει: «Ενημερώνουμε λοιπόν τα μέλη μας ότι ο αριθμός των φυσικών φακέλων που έχουν κατατεθεί για αποκατάσταση ζημιών αγγίζει τους 907. Οι αιτήσεις που αφορούν την επιδότηση ενοικίου είναι 436 με θετική γνωμοδότηση, εγκρίθηκαν 192, απορρίφθηκαν 43 και οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Στη σύσκεψη ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας πρότεινε τα παρακάτω:
«Με το δεδομένο ότι ο Δήμος Μινώα έχει υποστεί τεράστια καταστροφή σε κτηριακές υποδομές, που όμοιά της δεν υπάρχει στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια, προτείναμε ο Δήμος μας να γίνει πρότυπο ανάπτυξης της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς και να δοθεί προτεραιότητα, αυξημένη μοριοδότηση και χρηματοδότηση σε όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. πρωθυπουργός στην 86η ΔΕΘ στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.
Καταθέσαμε πρόταση του συντοπίτη μας κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Β. Κεγκέρογλου για την επιστροφή του ΦΠΑ εργασιών, γεγονός που μπορεί να επεκταθεί σε όλες τις οικοδομικές εργασίες στην περιοχή μας που αφορούν εργασίες σε σεισμόπληκτα κτήρια. Πρόταση που είχε εκφραστεί κατά την επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου στις 26/9/2022.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκε η εκκρεμότητα επίσημης απάντησης προς τον Σύλλογό μας για την από 30/5/2022 κατατεθειμένη πρότασή μας προς τα αρμόδια υπουργεία για την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, την οποία ονομάσαμε “Πράσινη Συνδρομή Κατ’ οίκον”. Διευκρινίζουμε πως η πρόταση είχε δοθεί διά ζώσης στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, και στον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, κατά τη συζήτηση του χωροταξικού σχεδιασμού στις 30/7/2022 που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι.
Στη σύσκεψη και κατά την ανακοίνωση του κ. Τριαντόπουλου για το 3ο σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων, αφού εκφράσαμε αρχικά την ικανοποίησή μας, ταυτόχρονα τονίσαμε ότι οφείλουν να στηριχτούν όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις του δήμου Μινώα Πεδιάδας στο όνομα της ισονομίας και της ισοτιμίας των πολιτών.
Τέλος, ενημερώνουμε τους συνδημότες μας πως αναμένουμε εναγωνίως την άμεση εφαρμογή της δικαίωσης της προσφυγής του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων “Η Ελπίδα” από τη δημοτική Αρχή αναφορικά με την απαλλαγή των δημοτικών τελών για τα πληγέντα κτήρια».
Σχόλια