Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΤΕΠ σε εσωτερικές εφημερίες

Κρήτη
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΤΕΠ σε εσωτερικές εφημερίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδυναμία ανταπόκρισης του νοσοκομείου στις πρόσθετες αυτές λειτουργίες μετά το κλείσιμο της εφημερίας εκφράζουν υγειονομικοί

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 21/9 με πρωτοβουλία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ για το πρόβλημα της αυξημένης προσέλευσης στο ΤΕΠ σε ημέρες μη εφημερίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του ΔΣ του σωματείου, εφημερεύοντες νοσηλευτές, η Τριμελής Επιτροπή γιατρών του ΠΑΓΝΗ και ο διευθυντής του ΤΕΠ. Όλοι εξέφρασαν την αδυναμία ανταπόκρισης του νοσοκομείου στις πρόσθετες αυτές λειτουργίες μετά το κλείσιμο της εφημερίας.

Μετά το τραγικό συμβάν στην Πάτρα (προ διμήνου) κατά τη μετακίνηση ασθενούς (χωρίς να προηγηθεί ιατρική εξέταση) από μη εφημερεύον σε εφημερεύον νοσοκομείο, η κίνηση στα ΤΕΠ του νοσοκομείου μας έχει μεγεθυνθεί. Πλέον ασθενείς προσέρχονται συχνά στο ΠΑΓΝΗ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν είναι σε γενική εφημερία. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών αδυνατεί να καλύψει και να αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά. Το πρόβλημα εντείνεται και από την υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το νοσοκομείο έχει πρόγραμμα γενικής εφημερίας μέρα παραμέρα καθώς και την κάλυψη τριτοβάθμιων ειδικοτήτων κάθε μέρα. Τις ημέρες που δεν εφημερεύει το νοσοκομείο, τα ΤΕΠ λειτουργούν έως τις 3μμ, κυρίως για τη διεκπεραίωση περιστατικών από τη νύχτα της προηγούμενης γενικής εφημερίας, καθώς και ότι τυχόν περιστατικό προσέλθει.

Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα: πρέπει ένας ασθενής με οξύ σοβαρό νόσημα να βρίσκει κλειστές τις πόρτες της πλησιέστερης δημόσιας μονάδας υγείας; κι από την άλλη, πώς μπορεί το ελλιπέστατο υπάρχον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να επιφορτιστεί και με την εξέταση και την παροχή πρώτων βοηθειών σε επείγοντα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο τις ημέρες και ώρες που τα ΤΕΠ δεν λειτουργούν;

Σε εσωτερικές εφημερίες στο νοσοκομείο (στις κλινικές) βρίσκονται μόνο ελάχιστοι ειδικευόμενοι (κυρίως) γιατροί σε ενεργή εφημερία, μάλιστα στις περισσότερες κλινικές εφημερεύει μόνο ένας ειδικευόμενος (εκτός από την Παθολογική, την Καρδιολογική και τη ΜΕΘ, όπου εφημερεύουν δύο), ενώ οι περισσότεροι επιμελητές κάνουν εσωτερικές εφημερίες είτε ετοιμότητας είτε μικτές, οπότε δεν είναι παρόντες στο νοσοκομείο είτε σε ολόκληρη την εφημερία είτε μετά τις 9 μμ (εκτός αν προκύψει σοβαρή έκτακτη ανάγκη να προσέλθουν). Εξαίρεση αποτελούν κάποιες κλινικές (όπως η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Παιδιατρική, η ΜΕΘ, η Ψυχιατρική, η Γυναικολογική), όπου υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός σε ενεργή εσωτερική εφημερία.

Καλείται λοιπόν τις ημέρες εσωτερικής εφημερίας ο μοναδικός συνήθως ειδικευόμενος γιατρός από μια κλινική να αφήσει δεκάδες νοσηλευόμενους ασθενείς, που έχει στην ευθύνη του, προκειμένου να εξετάσει ασθενείς που έρχονται στο ΤΕΠ, οι οποίοι μπορεί να τον αποσπάσουν από τα καθήκοντά του για ώρες. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για προσωπικό και ασθενείς. Οι ανεπαρκείς αριθμητικά γιατροί και νοσηλευτές επιβαρύνονται περαιτέρω με πρόσθετα καθήκοντα, στα οποία ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν, αν π.χ. ταυτόχρονα με τον ασθενή στο ΤΕΠ «απορρυθμιστεί» και χρειαστεί άμεση ιατρική παρέμβαση και νοσηλευόμενος ασθενής. Επίσης, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για παροχή υπηρεσιών υγείας θα απαιτείται και η εφημερία του εργαστηριακού τομέα. Η λειτουργία επομένως του ΤΕΠ σε ημέρες που δεν εφημερεύει το νοσοκομείο είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων.

Το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ εκφράζει την αντίθεσή του στην κάλυψη του ΤΕΠ από τους λιγοστούς γιατρούς των κλινικών σε ημέρες μη γενικής εφημερίας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επέκταση των λειτουργιών του νοσοκομείου χωρίς την κατάλληλη ενίσχυσή του με τις απαραίτητες προσλήψεις.

Υπερασπιζόμαστε την καθημερινή 24ωρη λειτουργία του συνόλου των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες του πληθυσμού. Αυτό όμως προϋποθέτει πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων των δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ΤΕΠ, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

  • Πλήρη στελέχωση του ΤΕΠ, των κλινικών, των εργαστηρίων, όλων των τμημάτων του νοσοκομείου καθώς και των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
  • Να μην επιφορτίζονται οι γιατροί των κλινικών και οι νοσηλευτές με την κάλυψη του ΤΕΠ σε εσωτερικές εφημερίες
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News