Βαλλιανάτος: Κλείνει ο κύκλος των μετασεισμών στο Αρκαλοχώρι

Κρήτη
Βαλλιανάτος: Κλείνει ο κύκλος των μετασεισμών στο Αρκαλοχώρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Φίλιππου Βαλλιανάτου

Δεν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετακίνησης της σεισμικότητας υποστήριξε στο Ράδιο 98,4 ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Φίλιππος Βαλλιανάτος. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωθερμίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ έκανε σαφές πως το σεισμικό φαινόμενο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι ένα φαινόμενο αργής αποκατάστασης με την έννοια πως οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ήταν σύνηθες φαινόμενο καθόσον τέτοιες σεισμικές δονήσεις υπάρχουν σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ιαπωνία.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών ανέφερε πως πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και ειδικών (αρχιτέκτονες, μηχανικούς), ώστε να δημιουργηθεί το Αρκαλοχώρι του μέλλοντος. Ειδικότερα, ο Φίλιππος Βαλλιανάτος φιλοξενήθηκε στον 98,4, όπου μίλησε για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι που έλαβε χώρα σαν χθες πριν από ένα χρόνο. Ο σεισμός αυτός άφησε το αποτύπωμά του όχι μόνο στο νησί, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Ο απολογισμός ήταν μία χαμένη ζωή, τεράστιες υλικές ζημιές και δεκάδες άνθρωποι που αισθάνονται μέχρι και σήμερα ψυχολογικά εξουθενωμένοι.

Χθες, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης πήρε συνέντευξη από τον κ. Βαλλιανάτο, ο οποίος ρωτήθηκε για τις βασικές διαπιστώσεις πριν την ημέρα του σεισμού, την ημέρα της 27ης Σεπτεμβρίου που ξέσπασε ο σεισμός και τη μετασεισμική ακολουθία, η οποία έχει διάρκεια μέχρι και σήμερα, χωρίς ωστόσο να είναι έντονοι οι σεισμοί.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μιλώντας στον 98,4, αναφέρθηκε εκτενώς στην εργασία του τονίζοντας: «Εμείς ξεκινήσαμε τις έρευνες πριν την ημέρα του σεισμού, τη συγκεκριμένη μέρα και την επόμενη μέρα. Είδαμε τις δομές που παρουσίασε η προ-σεισμική ακολουθία. Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη αντίληψη. Είχε φτάσει σε οριακό φαινόμενο μερικές ημέρες πριν την ημέρα του σεισμού. Η όλη σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες γωνιές του κόσμου, όπως την Ιταλία, την Ιαπωνία κ.λπ. Μελετήσαμε το πριν και τον σεισμό μέσα από δορυφορικές επεξεργασίες. Και μελετήσαμε πολύ συστηματικά τη μετασεισμική ακολουθία, η οποία βοήθησε να κάνουμε την ακτινογραφία του σεισμού όχι εμπειρικά, αλλά με βάση κάποιες συγκεκριμένες επιστημονικές μεθόδους. Βλέποντας τα κύματα που ταξίδευαν από το Αρκαλοχώρι και πήγαιναν σε όλους τους σταθμούς της Νότιας Κρήτης, είδαμε τη γεωγραφία του ρήγματος όπως υπάρχει στην περιοχή».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η μετασεισμική ακολουθία θα τελειώσει λίαν συντόμως. Έτσι κι αλλιώς έχει αλλάξει, αφού πλέον δεν υπάρχουν σεισμοί πολλών ρίχτερ. Οι σεισμοί είναι ελάχιστοι, όπως επίσης και η ένταση των ρίχτερ.

«Η μετασεισμική ακολουθία υπάγεται σε μια ειδική κατηγορία φαινομένων “αργής αποκατάστασης”. Είχαμε μια μακρόσυρτη ακολουθία, η οποία βρίσκεται στο τέλος της. Η διαδικασία είναι στο τέλος. Δηλαδή κάθε λίγες εβδομάδες έχουμε σεισμούς 2,5 ρίχτερ και σταδιακά τελειώνει η μετασεισμική ακολουθία», ανέφερε.

Ο κ. Βαλλιανάτος επανέλαβε την ίδια τοποθέτηση και στην ΚΡΗΤΗ TV, λέγοντας ότι «το φαινόμενο βρίσκεται στο σβήσιμό του. Και θα βλέπουμε τώρα μικρές ασήμαντες εξάρσεις, οι οποίες θα βρίσκονται στα όρια της τυχαιότητας, που προϋπήρχαν πριν τον μεγάλο σεισμό. Οι έρευνες προς τα εκεί κατατείνουν και θεωρώ πως δε θα διαψευστούν».

Ο ίδιος έκανε σαφές πως η σεισμική δραστηριότητα, όπως έλαβε χώρα, είχε ξεκινήσει τρεις μήνες πριν και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2021.

«Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε περίπου στις αρχές Ιουνίου. Ήταν συνεπής. Μας υπενθύμιζε συνεχώς και καθημερινά την παρουσία του Εγκέλαδου στην περιοχή. Ένα από τα φαινόμενα αυτά ήταν πως είχε φτάσει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση πριν από τον κύριο σεισμό. Και αυτή η κρίσιμη κατάσταση υποδείκνυε πως ένας σεισμός ήταν καθοδόν. Βλέποντας δορυφορικές εικόνες με ειδικές παραμέτρους που απεικονίζουν μεταβολές ψευτοθερμοκρασίας περιβάλλοντος, βλέπαμε ανωμαλίες σε σχέση με τις δορυφορικές εικόνες της προηγούμενης δεκαετίας. Συνδυάσαμε πολλές παραμέτρους από γεωδυναμικές παρατηρήσεις, ώστε να πούμε τι συμβαίνει. Ήταν ένας σεισμός που σπάνια συμβαίνει και μπορεί να αποτελέσει σεισμό-σημείο, βάσει του οποίου μπορούμε να κατανοήσουμε τα γεωδυναμικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα», υποστήριξε ο κ. Βαλλιανάτος.

Τα ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

«Σημείο τομή στη σεισμική ιστορία της Κρήτης»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαλλιανάτος ανέφερε ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι είναι ένα μοναδικό γεγονός και σημείο τομή στη σεισμική ιστορία της Κρήτης. Όπως σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4, η διεθνώς παραδεκτή επαναληψιμότητά του είναι υπόθεση των επόμενων αιώνων.

«Ο συγκεκριμένος σεισμός άνοιξε μια καινούργια σελίδα σε αυτό που ονομάζουμε σεισμική ιστορία της Κρήτης. Είναι ένα γεγονός που έχει ιστορία 7-10 αιώνων. Ένα τέτοιο σεισμό θα τον βιώσουμε μετά από μερικούς μήνες και αυτό έχει σημασία και σε επίπεδο κοινωνίας και σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Δεν πρέπει να φοβηθούν οι άνθρωποι να ξαναζήσουν σε αυτόν τον χώρο. Ο συγκεκριμένος σεισμός έδωσε το έναυσμα να σκεφτούμε διαφορετικά. Εμένα με τα “τσίγκλησε” πως ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από το τι ορίζει η επικαιρότητα. Ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν για να μας δείχνουν το μικρό λιθαράκι της διαφοράς», είπε.

Ο Γιώργος Σαχίνης έθεσε το ερώτημα περί μετακίνησης σεισμικότητας στον Γιούχτα, με τον κ. Βαλλιανάτο, ωστόσο, να απορρίπτει τέτοιες απόψεις. «Δεν υπάρχει μετακίνηση σεισμικότητας σε καμία άλλη περιοχή. Είχαμε εγκαταστήσει 7 μηχανήματα μαζί με 4 μόνιμους σταθμούς στην περιοχή. Δεν υπάρχει μετακίνηση σεισμικότητας», ανέφερε.

Μιλώντας για την καταπόνηση των κτηρίων, υποστήριξε: «Σε σχέση με την καταπόνηση του κτηρίου, ο μηχανικός γνωρίζει από ποιο μέγεθος επηρεάζεται. Το κάθε κτήριο θα εξεταστεί από τον μηχανικό. Ο μηχανικός θα κρίνει τι χρειάζεται».

Μιλώντας για τις μετασεισμικές δονήσεις, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωθερμίας υπογράμμισε: «Το μετασεισμικό φαινόμενο είναι φαινόμενο αργής αποκατάστασης. Έχουμε σεισμούς μία φορά στο τόσο και είναι μικρών ρίχτερ (2 και κάτι). Είναι προφανές πως οι μηχανικοί πρέπει να μας πουν το χρονικό όριο ζωής των κτηρίων. Οι περισσότερες κατασκευές φτιάχνονται για να αντέξουν 70-100 χρόνια. Οι μηχανικοί πρέπει να βάλουν τα πάντα κάτω και να πουν πόσο αντέχουν τα κτήρια».

Ο κ. Βαλλιανάτος επισήμανε, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει μια ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ ειδικών και Πολιτείας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής του Αρκαλοχωρίου.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής του Αρκαλοχωρίου. Το ολοκληρωμένο σχέδιο δεν απαιτεί ούτε γεωλόγους ούτε σεισμολόγους ούτε γεωφυσικούς. Απαιτεί αρχιτέκτονες, μηχανικούς και χωροτάκτες. Είναι επίσης αναγκαίο να υπάρξει γενναία επιδότηση από τους χώρους της Πολιτείας, ώστε να φτιαχτεί το Αρκαλοχώρι του μέλλοντος. Και στο Αρκαλοχώρι του μέλλοντος θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε δομικό επίπεδο», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News