Εμπαιγμός στα συντρίμμια: Νέες μεγαλοστομίες στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
Εμπαιγμός στα συντρίμμια: Νέες μεγαλοστομίες στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σκηνικό «πυρετού» έργων και στήριξης από πλευράς κυβέρνησης σκιαγράφησε ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τη ζοφερή πραγματικότητα στις σεισμόπληκτες περιοχές

Το χάσμα που καταγράφεται μεταξύ της ωραιοποιημένης εικόνας που επιχειρούν να επικοινωνήσουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και της ζοφερής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι ήρθε να αποτυπώσει η χθεσινή σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με τη συμπλήρωση ακριβώς ενός χρόνου από τον καταστροφικό, φονικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Τόσο στη διάρκεια της σύσκεψης, με τη συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, του ΟΕΕ/ΤΑΚ, του Εμπορικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου και άλλων θεσμικών φορέων, όσο και κατά την επίσκεψη που ακολούθησε στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ο κ. Τριαντόπουλος επιχείρησε να παρουσιάσει έναν «πυρετό» έργου και παρεμβάσεων από πλευράς κυβέρνησης υπέρ των πληγέντων κατοίκων.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ένα τρίτο σχήμα στήριξης των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων, και έκανε λόγο για το μεγαλύτερο ποσό στήριξης που έχει δοθεί ποτέ στοχευμένα σε μια τέτοιας έκτασης περιοχή.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) παρουσιάσαμε το τρίτο σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια του σχήματος που ενεργοποιείται και υλοποιείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και φυσικά του σχήματος της κρατικής αρωγής.

Έτσι οι επιχειρήσεις του Αρκαλοχωρίου, στα πλαίσια και της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, αλλά και τον Εμπορικό Σύλλογο, ενισχύονται σε ένα τρίτο βαθμό, τόσο αυτές που έχουν πληγεί άμεσα, όσο και αυτές που έχουν πληγεί έμμεσα από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή. Παράλληλα, υπήρξε μια πλήρης αποτύπωση και ανάλυση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής. Ένα σχέδιο που πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ υλοποιείται με βλέμμα και την επόμενη μέρα, μέσα από την εκπόνηση πλάνου ανασυγκρότησης της περιοχής», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η ζοφερή πραγματικότητα

Μπορεί εντός αιθούσης της σύσκεψης, παρουσία μονάχα κυβερνητικών βουλευτών και απουσία των ίδιων των σεισμόπληκτων κατοίκων, να σκιαγραφόταν ένα σκηνικό στήριξης με εμφατικές και μεγαλόστομες αναφορές και υποσχέσεις, εκτός αιθούσης ωστόσο, κυριαρχεί, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, μια ωμή, εφιαλτική πραγματικότητα. Ωμή πραγματικότητα, που απεικονίζεται ανάγλυφα μέσα από τη γλώσσα των αριθμών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” και έχουν ως εξής:

- Μόλις 17 κτήρια έχουν γκρεμιστεί.

- 1.000 άνθρωποι ζουν ακόμα στους οικίσκους.

- Μόνο 4% έχει καταθέσει φακέλους και κανένας δεν έχει εγκριθεί.

- Το 30% δεν έχει λάβει χρήματα για οικοσκευή.

- 1.000 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα”.

Το μήνυμα του δημάρχου

«Η φυσική καταστροφή μπορεί να αποτελέσει ορόσημο δημιουργικής ανοικοδόμησης» είναι το μήνυμα που στέλνει, θέλοντας να δώσει και μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, αναφέροντας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον καταστροφικό σεισμό: «Σήμερα (σ.σ. χθες) συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, που άλλαξε τη ζωή όλων μας στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Πρόκειται για μια ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, φέρνοντας πάντα στο μυαλό μας τις δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές που βιώσαμε ως Δήμος, ως κοινωνία, ως πολίτες.

Κόποι μιας ζωής γκρεμίστηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όνειρα και μνήμες, κλεισμένα σε τέσσερις τοίχους, σε λίγα δευτερόλεπτα καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια. Δυστυχώς - ακόμα και σήμερα - τα σημάδια και οι πληγές είναι εμφανή. Υπάρχουν εικόνες που μαρτυρούν, έναν χρόνο μετά, το πέρασμα του Εγκέλαδου από τον Δήμο μας, ενώ δεν ξεχνάμε τον συντοπίτη μας Ιάκωβο Τζαγκαράκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στα συντρίμμια του Προφήτη Ηλία, που κατέρρευσε από τον σεισμό.

Μετά την τραυματική εμπειρία που βιώσαμε, τα έντονα συναισθήματα των κατοίκων παραμένουν και εξακολουθούν να είναι φορτισμένα. Ο Δήμος μας θα έχει για πολύ καιρό ακόμη ανοιχτές πληγές, όμως από την πρώτη δραματική στιγμή του σεισμού, αλλά και το διάστημα που ακολούθησε, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να βελτιωθεί η εικόνα του Δήμου και να στηριχθούν οι πληγέντες συμπολίτες μας.

Ως δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Πολιτεία, την Περιφέρεια Κρήτης, την Εκκλησία, το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζί με τους απλούς πολίτες και εθελοντές, όλους όσοι μας στήριξαν υλικά, οικονομικά και ηθικά, από την πρώτη στιγμή του σεισμού, επιδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και σε πρώτο χρόνο καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες των πληττόμενων συνδημοτών μας σε φαγητό και στέγη, ενώ διασφαλίσαμε και τη λειτουργία όλων των κρίσιμων δικτύων (οδικές προσβάσεις, ύδρευση, κ.λπ.).

Άμεσα όμως ξεκίνησαν και οι διαδικασίες κατασκευής καταυλισμών με οικίσκους για τη φιλοξενία των σεισμόπληκτων, ενώ παράλληλα ξεκινήσαμε να επισκευάζουμε σχολεία αλλά και κτήρια.

Η όψη πολλών χωριών, αλλά και του Αρκαλοχωρίου - ακόμα και σήμερα - μας θυμίζει καθημερινά τι βιώσαμε. Οι έως τώρα προσπάθειες βελτίωσης της εικόνας του Δήμου είναι συνεχείς. Σήμερα που μιλάμε βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά έργα για τη διαχείριση των συνεπειών και τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο σεισμός. Μέχρι τώρα έγιναν πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Ξέρουμε ότι πίσω από κάθε γκρεμισμένο λιθάρι, πίσω από κάθε πεσμένο τοίχο και πόρτα, κρύβονται δεκάδες ανθρώπινες ιστορίες, πόνος και η αγωνία για το αύριο.

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο ανασυγκρότησης και χρέος της Πολιτείας είναι η συνεχής αρωγή αφενός για την πλήρη αποκατάσταση κτηρίων, σχολικών μονάδων και υποδομών του Δήμου, αφετέρου για την ανακούφιση και υποστήριξη των σεισμόπληκτων δημοτών μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα μόνη της, την ώρα που η γραφειοκρατία δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Ο Δήμος μας χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ώστε να επιτευχθεί η άρση του αρνητικού αποτυπώματος των καταστροφών που βιώσαμε. Σχέδιο που θα συγκροτηθεί και θα υλοποιηθεί με συνέργεια όλων, κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης και τοπικών παραγωγικών φορέων.

Ευελπιστούμε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα τόσο σφοδρό και τραγικό φαινόμενο. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε τους δημότες μας, τόσο στα εύκολα μα πιο πολύ στα δύσκολα, και πιστεύω ακράδαντα ότι η φυσική καταστροφή μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο μιας δημιουργικής ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης για τον Δήμο μας».

Περί δημοσίου χρήματος

Προκλητική απάντηση για τους πλημμυροπαθείς

Ένα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό, με τους πληγέντες αντιμέτωπους με έναν καθημερινό “Γολγοθά”, οι αρμόδιοι μιλούν ακόμη για επίσπευση των διαδικασιών, για τις οποίες φτάνει τη Δευτέρα στο Ηράκλειο κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών και η διευθύντρια της Κρατικής Αρωγής και Ενισχύσεων, ενώ, τόσους μήνες μετά, δημοσιεύεται μόλις τώρα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις οικοσκευές.

Το ίδιο κλιμάκιο θα ασχοληθεί και με το θέμα των πλημμυροπαθών του Δήμου Χερσονήσου, που ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε σεντ, με τον κ. Τριαντόπουλο να απαντά μάλιστα χθες με εμφανώς προκλητικό τρόπο και διάθεση στην ερώτηση της “ΚΡΗΤΗ TV”, ρίχνοντας το “μπαλάκι” των ευθυνών στην Περιφέρεια Κρήτης...

«Από τη στιγμή που με ρωτάτε αυτό, θα έχετε κάνει το ρεπορτάζ και θα έχετε διαπιστώσει το με τι καθυστέρηση ήρθαν τα έγγραφα προς το κεντρικό κράτος από την Περιφέρεια Κρήτης. Άρα αντιστοίχως θα έχετε διαπιστώσει - άρα και πάλι θα έχετε κάνει το ρεπορτάζ για να το θέτετε - το τι ζητήματα και προβλήματα υπήρχαν με τους φακέλους και τις εκτιμήσεις των ζημιών. Όταν υπάρχουν λάθη με τις εκτιμήσεις, υπερ-εκτιμήσεις, πώς θα διατεθεί δημόσιο χρήμα; Εκτός κι αν εσείς έχετε διάθεση να τα δώσετε αφειδώς», ήταν η απάντηση, σε εμφανώς ειρωνικό τόνο, από τον υφυπουργό.

Και αν αυτή είναι η απάντηση που δίνεται από τα επίσημα χείλη για τους πλημμυροπαθείς που δύο χρόνια μετά παραμένουν απλήρωτοι, γίνεται αντιληπτό στον απλό πολίτη το ποια μπορεί να είναι η συνέχεια και η επόμενη μέρα και για τους σεισμόπληκτους.

Ρίγη συγκίνησης στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία

Κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης επικράτησε χθες στον λόφο του Αρκαλοχωρίου, στα εγκαίνια της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, που την είχε γκρεμίσει, και μέσα σε αυτήν είχε βρει τον θάνατο και ο 65χρονος Ιάκωβος Τσαγκαράκης. Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και παρουσία πλήθους κόσμου, υπουργών, βουλευτών και τοπικών φορέων, τελέστηκαν τα εγκαίνια, ενώ σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν πως αυτό το θρησκευτικό γεγονός είναι ένα γεγονός ελπίδας για τους ίδιους τους κατοίκους, που συνεχίζουν να αγωνίζονται για να ξανασταθούν στα πόδια τους και να ξανακερδίσουν τις ζωές τους.

«Ένα χρόνο μετά, χάρη στην ομοθυμία πολιτών και Πολιτείας και στην εθελοντική συνδρομή, το εκκλησάκι που δέσποζε εδώ και δεκαετίες στον λόφο έξω από το Αρκαλοχώρι είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στους πιστούς. Όχι τυχαία, αλλά για να στείλει το αναστάσιμο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής, που ακόμη δοκιμάζονται στους οικίσκους, ανάμεσα στα ερείπια, μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον. Στέλνουμε το μήνυμα της Ανάστασης, της ελπίδας, της επιμονής και της δύναμης ψυχής που χρειάζεται ο κόσμος. Λέμε: Μένουμε και ανασταίνουμε το Αρκαλοχώρι», δήλωσε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, κ.κ. Ανδρέας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συλλογική προσπάθεια που μεσολάβησε, ώστε, ακριβώς ένα χρόνο μετά τον σεισμό, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία να είναι έτοιμο για να υποδεχτεί ξανά τους πιστούς: στη συμβολή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να ξεπεραστούν προβλήματα, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη, αλλά κυρίως των εθελοντών. Στη συμβολή του κόσμου που συνεισέφερε οικονομικά και με εργασία, ώστε το εκκλησάκι να ξαναχτιστεί, με τον συντονισμό της Μητρόπολης. Ανάμεσά τους και η οικογένεια Παναγιωτάκη, που συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή. Πρόκειται για μια οικογένεια με συγγενικούς δεσμούς με τον Γεώργιο Χαραλαμπάκη, τον άνθρωπο που το 1927 έχτισε το εκκλησάκι, εκπληρώνοντας ένα τάμα. Ήταν στην εντατική στις ΗΠΑ, όπως αφηγείται ο κ. Ανδρέας, όταν είδε έναν παππού να του λέει: «Θα γίνεις καλά και θα πας στον λόφο, στο Αρκαλοχώρι, να μου χτίσεις το σπίτι μου. Την εκκλησία του Προφήτη Ηλία».

Το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, που συμμετείχε αργότερα σε σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με σκοπό να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες.

«Κανείς δεν ξεχνά»

Εξάλλου, το “παρών” έδωσαν και έκαναν δηλώσεις και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Χάρης Μαμουλάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, αντίστοιχα.

Ο Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένας χρόνος μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ένας χρόνος αλλά κανείς δεν ξεχνά. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Διότι δεν είναι μόνο το Αρκαλοχώρι... Είναι όλοι οι οικισμοί στην ενδοχώρα του νομού. Και το χρέος της Πολιτείας, της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης είναι συνεχώς να διεκδικεί, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, μέχρις ότου η περιοχή επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και σταματήσει αυτή η «αφυδάτωση» στελεχών, προσώπων, ανθρώπων προς το Ηράκλειο... Γιατί το Αρκαλοχώρι κινδυνεύει. Εκπέμπει SOS σε ό,τι αφορά τους νέους ανθρώπους και αυτό είναι το κρίσιμο. Για να επαναφέρουμε λοιπόν τους νέους, πρέπει να δημιουργήσουμε σοβαρές υποδομές και κυρίως να δομήσουμε μια ελπίδα για το μέλλον...».

Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση - «Γονατισμένη και εγκλωβισμένη η περιοχή»

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε: «Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, η περιοχή παραμένει “γονατισμένη” και εγκλωβισμένη στη δυσκινησία του κράτους, στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και στα προβλήματα που εκ των πραγμάτων έχουν προκληθεί από τον καταστροφικό σεισμό. Η σημερινή μέρα με την επαναλειτουργία και τα εγκαίνια του Προφήτη Ηλία είναι συμβολική. Και δείχνει ότι μπορεί η ελπίδα να πάρει ξανά τη θέση της απογοήτευσης και της αβεβαιότητας για το αύριο που σήμερα κυριαρχεί, δυστυχώς, στην περιοχή, αν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, ενιαίος συντονισμός, συνεννόηση και συνεργασία των αρμόδιων φορέων, της κεντρικής κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των Δήμων και βέβαια των τοπικών φορέων. Είναι προϋπόθεση για να ξανάρθει η ελπίδα...».

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι προχθές Δευτέρα το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός, με εκατοντάδες πιστούς να σπεύδουν να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη του Αγίου. Ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός των ιερών εγκαινίων εψάλη από τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό και Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News