Κ. Μητσοτάκης στην σύνοδο ΕΛΚ: «Διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με αποτελεσματικότητα» (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Κ. Μητσοτάκης στην σύνοδο ΕΛΚ: «Διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με αποτελεσματικότητα» (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτασαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου στην Χερσόνησο Ηρακλείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του ΕΛΚ στην Κρήτη για την ετήσια συνάντηση - Ξεκίνησαν οι εργασίες - Μητσοτάκης: Θα έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες
  • Με ομιλία Μητσοτάκη άνοιξε η αυλαία των εργασιών
  • Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Κρήτη
  • Στην Χερσόνησο από σήμερα «χτυπά η καρδιά» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • Στην ατζέντα ενεργειακή κρίση και ελληνοτουρκικά
  • Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χερσόνησο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    «Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν γεωπολιτικό σεισμό: την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τραγικές συνέπειες για τη σταθερότητα στην ήπειρό μας, για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εισβολής και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της αλλά και με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ανόδου των τιμών και της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει προκληθεί από τον εκβιασμό της Ρωσίας που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο για να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

    «Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και να χαρτογραφήσουμε έναν δρόμο κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις μας, κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες μας. Αναφέρομαι σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι πολύ κοντά στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και που, σήμερα, δοκιμάζονται περισσότερο από αυτή την έξαρση του εισαγόμενου πληθωρισμού που χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες» πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, παρότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε πρωτοφανείς δυσκολίες, η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει και μια πρωτοφανή, όπως χαρακτηριστικά είπε, πολιτική αντοχή. «Αυτό μπορεί να εξηγηθεί. Μπορεί να εξηγηθεί διότι διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με αποτελεσματικότητα, αλλά και διότι ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις: να μειώσουμε τους φόρους, να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή μειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες» υπογράμμισε.

    Ο κ. Βέμπερ αναφερόμενος στην διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε «είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός του πόσο μεγάλου σεβασμού χαίρει η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ότι έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης του ευρώ, βλέποντας τη μείωση της ανεργίας και τις πολλές θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».

    «Έχετε επίσης πολλά φορολογικά έσοδα επειδή η οικονομία πηγαίνει τόσο καλά. Πρόκειται για πολύ σημαντικά επιτεύγματα και έχουμε να μάθουμε ως EΛΚ, πολλά εδώ στην Ελλάδα» σημείωσε.

    Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

    Μάνφρεντ Βέμπερ: Σας ευχαριστώ πολύ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη. Πραγματοποιούμε αυτές τις study days, γεγονός που σημαίνει πως όλοι μας οι συνάδελφοι θα βρίσκονται εδώ στην Κρήτη για τις 3 επόμενες μέρες.

    Είναι μια σπουδαία εκδήλωση για εμάς. Δεν είναι μια τυπική συνάντηση, αλλά μια ιδιαίτερη συνάντηση. Είναι χαρά μας που είμαστε στην Ελλάδα, στην Κρήτη για την εκδήλωση αυτή. Είναι χαρά μας που οργανώνουμε αυτή τη συνάντηση και που είμαστε εδώ με τους φίλους μας. Επιλέξαμε την Ελλάδα και την Κρήτη γιατί για εμάς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι ένας ισχυρός πυλώνας, με μεγάλη ιστορία και ισχυρή συνεισφορά στην ιδέα του τί θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας.

    Βλέπουμε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός του πόσο μεγάλου σεβασμού χαίρει η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ότι έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης του ευρώ, βλέποντας τη μείωση της ανεργίας και τις πολλές θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

    Έχετε επίσης πολλά φορολογικά έσοδα επειδή η οικονομία πηγαίνει τόσο καλά. Πρόκειται για πολύ σημαντικά επιτεύγματα και έχουμε να μάθουμε ως EΛΚ, πολλά εδώ στην Ελλάδα.

    Είναι κάτι που θέλουμε να συμπεριλάβουμε επίσης στην προγραμματική μας προσέγγιση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πρόγραμμά μας που θα συζητήσουμε αυτές τις μέρες εδώ στην Κρήτη. Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ένα κόμμα που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου και τις αρχές της Ένωσής μας. Και στο πλαίσιο αυτό, θέλω να υπογραμμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες, από τους κορυφαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ζήτησε την αποβολή του Βίκτορ Όρμπαν από την οικογένεια του ΕΛΚ. Θέλω να το υπογραμμίσω ξανά, γιατί για μία ακόμη φορά γίνεται σήμερα πολύ μεγάλη συζήτηση για το κράτος δικαίου.

    Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πάντα πολύ ξεκάθαροι σε αυτό. Τον ευχαριστώ για αυτή την ισχυρή δέσμευση που βασίζεται σε κανόνες και στην κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης. Το τώρα έχει να κάνει με το μέλλον. Θα συζητήσουμε επίσης για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές το 2024. Και θα το κάνουμε αυτό μαζί, ως μία σπουδαία ομάδα. Και θέλουμε να μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Κρήτη στις Βρυξέλλες, το όραμα μιας θετικής προοπτικής με κίνητρα για το μέλλον. Αυτό είναι που θέλουμε να μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητέ μου Manfred, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα, ως Κρητικοί, να υποδεχθούμε σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Η ομάδα επέλεξε την Κρήτη για μία πολύ σημαντική συνάντηση. Βρίσκονται εδώ για τις επόμενες δυόμισι μέρες για να συζητήσουν μια σειρά από μεγάλα θέματα, μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει όχι μόνο η πολιτική μας οικογένεια, αλλά η ευρωπαϊκή οικογένεια συνολικά.

    Η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη να γίνει πέρυσι, όμως ένας σεισμός, εδώ, στην Κρήτη, μας ανάγκασε να τη μεταθέσουμε.

    Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη μ' έναν γεωπολιτικό σεισμό: την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τραγικές συνέπειες για τη σταθερότητα στην ήπειρό μας, για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εισβολής και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της αλλά και με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ανόδου των τιμών και της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει προκληθεί από τον εκβιασμό της Ρωσίας που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο για να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

    Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και να χαρτογραφήσουμε έναν δρόμο κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις μας, κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες μας. Αναφέρομαι σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι πολύ κοντά στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και που, σήμερα, δοκιμάζονται περισσότερο από αυτή την έξαρση του εισαγόμενου πληθωρισμού που χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε - και ευχαριστώ τον Manfred για τα καλά του λόγια- για όσα έχουμε πετύχει στην Ελλάδα αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, αυτούς τους 38 μήνες από τότε που ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Παρότι αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς δυσκολίες, θα έλεγα ότι η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει και μια πρωτοφανή πολιτική αντοχή. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί. Μπορεί να εξηγηθεί διότι διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με αποτελεσματικότητα αλλά και διότι ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις: να μειώσουμε τους φόρους, να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή μειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

    Τα λέω αυτά διότι αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθώς εισερχόμαστε σε νέους εκλογικούς κύκλους, εθνικούς για την Ελλάδα, ευρωπαϊκούς για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι ακριβώς αυτή η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι σημαντική για τις κοινωνίες μας.

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενισχύεται πάλι, ενισχύεται σε επίπεδο εκλογών, τοπικών εκλογών, εθνικών εκλογών, πιστεύω ότι οι επόμενοι εκλογικοί κύκλοι θα είναι καλοί για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Γνωρίζει ο Manfred ότι η Νέα Δημοκρατία παρέχει πάντοτε τη στήριξη που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένει από την πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, ένα από τα ισχυρότερα κόμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

    Καλώς ήρθες λοιπόν και πάλι Manfred, είμαι βέβαιος ότι θα έχετε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με τους συναδέλφους, αλλά είμαι, επίσης, βέβαιος ότι θα έχεις την ευκαιρία να εκτιμήσεις τις ομορφιές της Κρήτης, που είναι η πατρίδα μου και είμαι σίγουρος ότι θα την επιλέξεις ως τον επόμενο προορισμό για τις διακοπές σου.

    Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου, έφτασαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι 180 περίπου ευρωβουλευτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο.

    Η υποδοχή έγινε από τον Αντιπρόεδρο του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη και μέλη της Νέας Δημοκρατίας,υπό τους ήχους κρητικής μουσικής και τη συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων.

    Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου μητοτάκη στη συνάντηση του ΕΛΚ: 

    Μέλη του Ευρωπαϊκού Λαιϊκού Κόμματος έφτασαν στην ξενοδοχειακή μονάδα στην Χερσόνησο.

    Ο κ. Μεϊμαρακης είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός γιατί θα συζητηθούν τα προβλήματα της Ευρώπης, με επίκεντρο της ενέργεια και την οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι από τις εργασίες της ετήσιας συνάντησης θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των προτάσεων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Φτάνοντας στο Ηράκλειο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγιπ Ερντογάν, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό μέλος της Ε.Ε».

    Η έναρξη των EPP Group Study Days θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 με την εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber .

    Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τον αντιπρόεδρο του EΛΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Αθανάσιος Μπακόλας.

    Στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης της Κ.Ο. του ΕΛΚ θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο τ. επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

    Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου.

    Στις εργασίες των «Study Days» θα συμμετάσχουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Θοδωρής Ζαγοράκης.

    Προσκεκλημένοι στην εναρκτήρια εκδήλωση είναι και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της συνόδου, που θα φιλοξενηθεί σε γνωστό, μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή της Χερσονήσου, θα βρεθεί η γενικότερη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία κυριαρχούν το ενεργειακό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News