Ένας χρόνος από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: Δεύτερος χειμώνας στα κοντέινερ - Κινδυνεύουν να μείνουν στο σκοτάδι

Κρήτη
Ένας χρόνος από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: Δεύτερος χειμώνας στα κοντέινερ - Κινδυνεύουν να μείνουν στο σκοτάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν δεν πληρωθεί το ρεύμα στους οικίσκους που φιλοξενούν γύρω στους 1.500 σεισμόπληκτους, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να τους κόψει το ρεύμα

Μέσα στα ερείπια «θάφτηκε» και ο χρόνος... Σαν να μην πέρασε μια μέρα από εκείνο το πρωινό... Τα μπάζα έμειναν εκεί, μαζί με όλα τα υπάρχοντα των ανθρώπων... Με τα όνειρά τους κάτω από τις πέτρες και τα χώματα... Λες και δεν πρέπει να ξεχάσουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής... Λες και δεν πρέπει να ξαναμαζέψουν τα κομμάτια τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους... Πέτρα-πέτρα...

Ώρα 9:17 το πρωί, σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο... Χιλιάδες άνθρωποι καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από τον φονικό σεισμό, που άφησε πίσω του ένα νεκρό και χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο!

Η έρευνα του neakriti.gr φέρνει στο φως σήμερα και το... «σκοτάδι» με το οποίο απειλούνται οι ταλαιπωρημένοι και κατεστραμμένοι συνάνθρωποί μας.

Η πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική εξέλιξη είναι η προειδοποίηση της ΔΕΗ, ότι αν δεν πληρωθεί το ρεύμα στους οικίσκους που φιλοξενούν γύρω στους 1.500 σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας, θα αναγκαστεί να τους κόψει το ρεύμα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμονή τους, την υγιεινή και την ασφάλεια, όταν μάλιστα έρχεται ο δεύτερος χειμώνας με τα κοντέινερ, που είναι μεταλλικά κουτιά, στο κρύο να παγώνουν και στη ζέστη να θερμαίνονται περισσότερο σε σχέση με το υλικό των κανονικών σπιτιών.

Παρόλα αυτά κατηγορηματικά αναφέρουν τόσο ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης, όσο και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γαβριήλ Κουρής, «το αρμόδιο υπουργείο από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος του ρεύματος, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Έτσι, ενώ δόθηκαν δύο νέες προθεσμίες, έληξαν και αυτές χωρίς να πληρωθεί η ΔΕΗ...».

«Δε μας έχει δώσει το υπουργείο τα χρήματα για να πληρώσουμε τα πρώτα κιλοβάτ που έχουν καταναλωθεί. Πάντως εγώ πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Διότι εγώ μίλησα προσωπικά με τον υπουργό, που με διαβεβαίωσε ότι το ρεύμα το πληρώνει το υπουργείο. Με την άδειά τους το κάναμε και δεν μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά έπρεπε για τα θέματα αυτά να υπάρχει πρόβλεψη. Όπως γίνεται και με τον “Ξενοκράτη”, θα έπρεπε όλα να έχουν καταγραφεί», τονίζει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

«Πάντως εμείς δεν κατηγορούμε τη ΔΕΗ, αφού κάνει τη δουλειά της. Είχαμε ζητήσει παράταση δύο φορές, για να πληρωθεί τουλάχιστον ο πρώτος λογαριασμός. Έληξαν όμως και οι δύο προθεσμίες. Αλλά επειδή μιλάω με το υπουργείο, θεωρώ ότι θα βρεθεί λύση», σύμφωνα με τον Μανόλη Φραγκάκη.

«Έπρεπε να είναι λυμένα...»

«Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που έπρεπε σήμερα να είναι λυμένα», λέει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Γαβριήλ Κουρής. «Το Αρκαλοχώρι ήταν η πρώτη περιοχή που βίωσε σεισμό; Όχι. Το Αρκαλοχώρι ήταν η πρώτη περιοχή που έστησε καταυλισμούς; Όχι. Το Αρκαλοχώρι ήταν η πρώτη περιοχή που αντιμετώπισε το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των καταυλισμών και της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος; Προφανώς, όχι. Φανταστείτε λοιπόν ότι εμείς τώρα έχουμε 7 καταυλισμούς που έχουν ηλεκτροδοτηθεί από τη ΔΕΗ και μέχρι τέλος Αυγούστου η κατανάλωση του ρεύματος ήταν 144.000 ευρώ, που καλείται να καλύψει ο Δήμος. Και τα τέλη σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα είναι γύρω στις 72.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μια δαπάνη 213.304 ευρώ, τα οποία ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει γιατί δεν έχει ούτε ιδία έσοδα. Αλλά δεν υπάρχει και η δυνατότητα να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος στους δημότες, μέσα σε αυτές τις συνθήκες», αναφέρει ο Γαβριήλ Κουρής.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ο δήμαρχος από τον Ιανουάριο έχει στείλει διαδοχικές επιστολές, μέσω των οποίων ζητάμε να μας δοθεί αυτό το ποσό σε έκτακτη χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να πληρώσουμε την οφειλή. Και ξέρετε, μέρα παρά μέρα έρχεται υπάλληλος της ΔΕΗ και μας λέει “θα σας το κόψω. Πρέπει να το πληρώσετε. Πρέπει να το ρυθμίσετε...”. Κι εμείς τους απαντάμε ότι μας έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα το πληρώσει. Και είμαστε σε μια διαδικασία παρακαλετών. Προσπαθεί ο δήμαρχος. Παρεμβαίνει στα συναρμόδια υπουργεία. Αλλά βλέπουμε τέτοια ζητήματα να καθυστερούν, ενώ θα έπρεπε να είναι από την αρχή λυμένα...».

Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ο Γαβριήλ Κουρής διευκρινίζει για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας: «Εμείς, ως Δήμος, στον ένα χρόνο που έχουμε βιώσει το φαινόμενο, έχουμε λάβει ως επιχορήγηση από το κράτος 3.060.000 ευρώ, τα οποία χρήματα προφανώς δεν επαρκούν. Υπάρχουν δηλαδή ανάγκες όπως αυτή για την κάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι μια σημαντική δαπάνη...».

Δαιδαλώδεις διαδικασίες - Κατεδαφίσεις... με Βασιλικό Διάταγμα του 1929!

Μέχρι σήμερα στον δήμο Μινώα Πεδιάδος υπάρχουν 2.800 ακατάλληλα κτήρια – «κίτρινα» και «κόκκινα» - που συνιστούν περίπου το 20% του συνολικού αριθμού των κτηρίων του δήμου, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας του Δήμου. «Την ίδια στιγμή πάνω από 2.500 άτομα έχουν φύγει από την περιοχή. Αυτό από μόνο του είναι ένα “καμπανάκι” κινδύνου, δεδομένου ότι η περιοχή κινδυνεύει με ερημοποίηση, κυρίως στα μικρά χωριά», σύμφωνα με τον ίδιο, που λέει πως αποτελεί μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι ο Δήμος κατάφερε να δημιουργήσει 7 καταυλισμούς, όπου στεγάζονται γύρω στους 1.500 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, όμως, η διαδικασία για τις κατεδαφίσεις είναι δαιδαλώδης και στηρίζεται σε... Βασιλικό Διάταγμα του 1929, με τους ανθρώπους αυτούς να δυσανασχετούν και να διερωτώνται πότε θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους!

«Μιλάμε για μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία», αναφέρει ο κ. Κουρής, «αφού δεν έχουν απαλειφθεί στάδια αυτής όπως τα είχαμε προτείνει... Φανταστείτε ότι δουλεύουμε με ένα Βασιλικό Διάταγμα για τις κατεδαφίσεις του 1929! Με μια νομοθεσία, δηλαδή, η οποία είναι κατά βάση ανεπίκαιρη. Χρειάζεται επικαιροποίηση. Άρα ο καθένας σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ερμηνεύσει κατά το δοκούν...».

Στο σημείο αυτό, ο Γαβριήλ Κουρής υπενθυμίζει ότι «κι εμείς ως Δήμος είχαμε πολύ μεγάλες ζημιές. Καταστράφηκαν δημοτικά κτήρια. Είχαμε καταπτώσεις. Είχαμε καταστροφές σε δίκτυα. Ενδεικτικά σας λέω για το φράγμα των Παρτίρων. Είχαμε πολύ σημαντικές ζημιές στα σχολικά κτήρια. Τουλάχιστον τρία αυτή τη στιγμή είναι εντελώς ακατάλληλα, εκ των οποίων τα δύο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κατεδαφιστούν: Μιλάμε για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου. Έχουμε κινήσει τη διαδικασία για να γίνει η κατεδάφιση και μετά να μπούμε σε ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων. Έχουμε επίσης σε εκκρεμότητα και το θέμα του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού αλλά και τη γέφυρα στο Δεμάτι, για τα οποία έργα εκκρεμεί να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Πολυτεχνείου Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης, υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έτσι ώστε να μπορέσει το Πολυτεχνείο να μελετήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι αυτά τα δύο κτήρια είναι νεότερα μνημεία, που υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις του υπουργείου Πολιτισμού...».

Για το κόστος των κατεδαφίσεων και για όλες τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος ζητάει επιχορήγηση 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.

«Συνολικά», όπως καταλήγει ο Γαβριήλ Κουρής, «το ελάχιστο ποσό που αιτούμαστε ανέρχεται στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ, που πρέπει να δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες: για εργασίες κατεδαφίσεων, για τη λειτουργική ολοκλήρωση των εργασιών στους καταυλισμούς, την επισκευή των δημοτικών κτηρίων που επλήγησαν από τον σεισμό - όπως είναι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο που εδώ και έναν χρόνο δε λειτουργεί - για δαπάνες στη σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και την αποκατάσταση του φράγματος των Παρτίρων, που είναι μια κομβική υποδομή για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής».

Κοκοσάλης: «Αγκάθι» η γραφειοκρατία

Ζημιές σοβαρές όμως, σε μικρότερη έκταση βέβαια, προκλήθηκαν και σε άλλους δήμους του νομού Ηρακλείου, με δεύτερο κατά σειρά σε σοβαρότητα τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων.

Ο δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης εντοπίζει σήμερα ως σοβαρότερο ζήτημα την καθυστέρηση του κράτους να προχωρήσει στις εγκρίσεις των φακέλων και στις κατεδαφίσεις των σπιτιών, για να γίνει η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων νοικοκυριών.

«Ενώ δόθηκαν χρήματα στις προκαταβολές στους ανθρώπους, έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των φακέλων με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών. Και το βασικό πρόβλημα είναι τα σπίτια των ανθρώπων που θα καθυστερήσουν πολύ με τη λογική με την οποία οδεύουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων πήρε γύρω στο 1,1 εκατομμύριο ευρώ. «Μέσα σε αυτό το ποσό εντάσσονται 61.000 μερίδες φαγητού. Φτιάξαμε 10 οικίσκους εμείς ως Δήμος και τοποθετήσαμε περίπου άλλους 40 για την προσωρινή στέγαση. Τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά από την πρώτη στιγμή. Χρειαστήκαμε οκτώ αίθουσες σχολικές: τέσσερις στο Γυμνάσιο Τεφελίου, δύο στο Μεταξοχώρι και δύο στο Νηπιαγωγείο Τεφελίου. Τώρα “μπαίνουμε” στο Τεφέλι και στο Μεταξοχώρι να φτιάξουμε τα σχολεία. Μένουν η πέτρινη αίθουσα στο Χουδέτσι για ανακατασκευή, το τοιχίο στο Χουδέτσι και τα δίκτυα αποχέτευσης-ύδρευσης...».

Σε ό,τι αφορά τα τα ετοιμόρροπα, η δημοτική Αρχή έχει κατεδαφίσει 52 τέτοια σπίτια που ήταν σε κοινόχρηστους χώρους και πέντε σπίτια που ήταν με “κόκκινο” πρωτόκολλο. «Αυτό που δεν πάει καλά, όμως, είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα σπίτια των ανθρώπων. Η κυβέρνηση να μειώσει χρόνους. Να πάρουν γρήγορα τις άδειές τους οι άνθρωποι, να φτιάξουν τα σπίτια τους...».

Κεγκέρογλου: Ελπίδα αντί της ανασφάλειας

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου μάς έστειλε χθες το ακόλουθο κείμενο:

«Στις 27 Σεπτέμβρη, στις 9:18 π.μ., δε σταμάτησε απλά ο χρόνος για τη σεισμόπληκτη περιοχή με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, αλλά γύρισε πολύ πίσω.

Ο τρόμος και ο φόβος των πρώτων ωρών διατηρήθηκαν λόγω των μετασεισμών, αλλά σήμερα κυριαρχούν η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα.

Οι αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έδωσαν μια ελπίδα, αλλά αυτή διαψεύστηκε από τις αργόσυρτες διαδικασίες και τη μετάθεση ευθυνών από τον ένα στον άλλο.

Η περιοχή γονάτισε και οι κάτοικοι οδηγήθηκαν σε φυγή.

Ο πληθυσμός του Δήμου Μινώα Πεδιάδας μειώθηκε το 2021 σε σχέση με το 2011 κατά 3.402 πολίτες, αλλά σε σχέση με την προηγούμενη του σεισμού μέρα υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 5.000 και πλέον.

Πέραν των προκαταβολών, όλα είναι ακόμη πίσω. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την οικοσκευή, ένα χρόνο μετά, ακόμη δεν έχει συσταθεί η τριμελής επιτροπή!!!

Η αναθεώρηση των τιμών δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής χρειάζονται άμεσα:

  1. Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και ορισμός συντονιστή με αυξημένες αρμοδιότητες, όπως προτείναμε από την πρώτη μέρα.
  2. Άμεση απλοποίηση όλων των διαδικασιών.
  3. Πραγματική στήριξη σεισμόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων χωρίς διακρίσεις.
  4. Ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων και ιδίως ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτηρίων.
  5. Άμεση δρομολόγηση λύσεων για τα σεισμόπληκτα σχολεία: Γυμνάσιο και 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού και σχολείο Καστελίου.
  6. Άμεση έγκριση και δημοσίευση της πολεοδομικής μελέτης Αρκαλοχωρίου και να προχωρήσει η προσαρμογή του και η πράξη εφαρμογής.
  7. Ουσιαστική διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής για να συνδυάσει άμεσες λύσεις και προοπτική με βάση τις τρεις προσκλήσεις:
  8. Το νέο όραμα για την περιοχή,
  9. Την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του σεισμού και

iii. Την αξιοποίηση των θετικών επιπτώσεων από τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου.

Η ελπίδα μπορεί να προβάλει ξανά, με τη συνεργασία κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, κλαδικών και τοπικών φορέων κ.λπ.».

Ηγουμενίδης: Σημαντική η μείωση του πληθυσμού                        

Σε σχόλιό του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ένα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε την καρδιά του νομού Ηρακλείου, δυστυχώς τα προβλήματα που δημιούργησε στους κατοίκους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιχειρηματίες και στους εργαζομένους παραμένουν άλυτα. Είναι χαρακτηριστική η συγκέντρωση, την προηγούμενη εβδομάδα, των σεισμόπληκτων μικρών οικισμών των 10 Πολιτιστικών Συλλόγων στο Ίνι, και είναι χαρακτηριστικό ότι τα αιτήματα που καταγράφονται σήμερα είναι ακριβώς τα ίδια με τα αιτήματα πριν ένα χρόνο. Όλα επιβεβαιώνουν την παντελή αδιαφορία της κεντρικής Πολιτείας, την αδιαφορία της κυβέρνησης της Ν.Δ. Η πιο ουσιαστική αλλαγή που έγινε τον χρόνο που πέρασε ήταν η σημαντική μείωση του πληθυσμού των σεισμόπληκτων περιοχών, με χαρακτηριστική την εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Η μονή ελπίδα αισιοδοξίας είναι ο αγώνας των κατοίκων, ο οποίος συνεχίζεται και στον οποίο είμαστε αλληλέγγυοι».

Βαρδάκης: Να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης αναφέρει: «Κλείνουμε έναν χρόνο από τον φονικό σεισμό που μας συντάραξε όλους. Ένας χρόνος που, για τους ανθρώπους που είδαν τη ζωή τους να συνθλίβεται από τη μια στιγμή στην άλλη, πέρασε γεμάτος αναμονή, αγωνία, ματαίωση, απελπισία...

Υποσχέσεις, κυβερνητικές εξαγγελίες, φωτογραφίες στα ερείπια... Και το αποτέλεσμα; Οι οικίσκοι για κάποιους κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμη κατοικία, ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει πάρει ακόμα αποζημίωση οικοσκευής, ελάχιστες επιχειρήσεις πήραν την περίφημη ενίσχυση, ενώ οι έλεγχοι και οι καταγραφές των ζημιών προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, “παγώνοντας” τις εργασίες στα πληγέντα κτήρια.

Από την επόμενη κιόλας μέρα του σεισμού έχουμε προχωρήσει σε δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, τηλέφωνα και συναντήσεις με τους αρμόδιους, προσπαθώντας από την πλευρά μας να ασκήσουμε πίεση με όποιο δυνατό μέσο.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ολιγωρία και την αδιαφορία της κυβέρνησης, που οδηγεί τους σεισμόπληκτους κατοίκους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να ξεκινήσουν αλλού μια νέα ζωή, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ιστορικοί οικισμοί ερημώνονται και η περιοχή που θα πλαισιώνει το νέο αεροδρόμιο εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Οφείλουμε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, να δώσουμε ώθηση στις απαραίτητες διαδικασίες και να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα για την αναγέννηση του λαβωμένου αυτού τόπου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News