Τραγωδία στη Λ. Δημοκρατίας: Το πεύκο ήταν νεκρό και στηριζόταν όρθιο μόνο από τα τσιμέντα

Κρήτη
Τραγωδία στη Λ. Δημοκρατίας: Το πεύκο ήταν νεκρό και στηριζόταν όρθιο μόνο από τα τσιμέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είδαν οι πραγματογνώμονες που εξέτασαν το φονικό πεύκο της λεωφόρου Δημοκρατίας - Πώς εξελίσσεται η διαδικασία της έρευνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας, καταπλακώνοντας και σκοτώνοντας στις 18 Αυγούστου 2022 έναν αμέριμνο δικυκλιστή, τον Παναγιώτη Μητρέλο, που μόλις την περασμένη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, η οικογένειά του τέλεσε το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο εργαστηριακός έλεγχος σε δείγματα ριζών και κορμού που ελήφθησαν από τους πραγματογνώμονες που όρισαν η ΕΛ.ΑΣ. κατ’ εντολή εισαγγελέα, η οικογένεια του νεκρού και ο Δήμος Ηρακλείου, και φυσικά ακόμη δεν έχει συνταχθεί η πραγματογνωμοσύνη και το πόρισμα που θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα και θα κλείσουν την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από τον δικαστικό λειτουργό την επομένη της τραγωδίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο μακροσκοπικός έλεγχος στο φονικό πεύκο από τους πραγματογνώμονες-δασολόγους έχει ολοκληρωθεί και φυσικά τα ευρήματα, όπως διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι όσοι βρέθηκαν την ημέρα που εκριζώθηκε το υπόλοιπο του κορμού που παρέμενε παχτωμένος κάτω από πλάκες και τσιμέντα, δείχνουν ότι εξέλιπαν παντελώς οι ρίζες. Το δέντρο είχε «κακοποιηθεί» βάναυσα από διάφορα τεχνικά έργα κατά καιρούς. Κάθε φορά που γινόταν ένα έργα κοβόταν, ως φαίνεται, και μια ρίζα, και η μόνη ρίζα που βρέθηκε ήταν στη βόρεια πλευρά του πεύκου, δηλαδή από λ. Κνωσού προς Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Ρίζες δεν υπήρχαν ούτε νότια ούτε δυτικά που βρίσκεται ο δρόμος, και από την ανατολική πλευρά είχαν υποστεί ένα φοβερό «πλήγμα» από κάποια τεχνικά έργα που είχαν νεκρώσει τις ρίζες, το τραύμα δεν είχε επουλωθεί και είχε δημιουργηθεί βαθιά σήψη ως την «καρδιά» του πεύκου! Για να γίνει πιο κατανοητό: το πεύκο δεν είχε ριζικό σύστημα από τρεις πλευρές, ήταν νεκρό και το συγκρατούσαν όρθιο, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες όσων γνωρίζουν, οι πλάκες και τα τσιμέντα, ενώ και το μπάζωμα το συγκρατούσε. Ταυτόχρονα το πάχτωμα, ενώ το κρατούσε όρθιο, δεν του άφηνε αέρα να περάσει και να αναπνεύσει το δέντρο, το οποίο υπέστη σταδιακά ακόμη και στις εναπομείνασες ρίζες του και τον κορμό έναν «ασφυκτικό θάνατο».

«Φονευθέν» και όρθιο

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει γύρω από το δέντρο φαίνεται ότι αυτό είχε «φονευθεί» από καιρό και έστεκε όρθιο νεκρό. Το στήριζαν τα τσιμέντα και όχι οι ρίζες του. Για όσους γνωρίζουν, η σήψη ήταν βαθιά και οι ρίζες ανύπαρκτες.

Το neakriti.gr από την πρώτη στιγμή, στις 22 Αυγούστου είχε εστιάσει στη σήψη του δέντρου, δημοσιεύοντας τις απόψεις του καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Μπαρμπούτη, ο οποίος διαπίστωσε από τις φωτογραφίες και μόνο εκτεταμένη σήψη και στον κορμό και στο ριζικό σύστημα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Αυγούστου, με νεότερο δημοσίευμα η «ΝΚ» είχε κάνει λόγο για έλλειψη ριζών εξαιτίας τεχνικών έργων. Τότε η ΔΕΥΑΗ με ανακοίνωσή της είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι τα ίχνη έργων στο οδόστρωμα δεν έχουν γίνει για δικά της έργα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου η «ΝΚ» αποκάλυψε ότι τα ίχνη στον δρόμο προέρχονταν από έργα που είχε κάνει η ΔΕΗ για την υπογειοποίηση των δικτύων της. Εξαρχής όσοι γνώριζαν από δασικά δέντρα, όπως ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Μπαρμπούτης, είχαν επισημάνει ότι ο χρόνος πτώσης του δέντρου, το οποίο ανετράπη σε συνθήκες νηνεμίας, εντός 2 δευτερολέπτων, έδειχνε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο ριζικό σύστημα και πως χωρίς εξωτερικό παράγοντα, αν ήταν μόνο η σήψη, το δέντρο δε θα είχε πέσει.

Το πόρισμα

Οι πραγματογνώμονες που, ως φαίνεται, έχουν κάνει τις διαπιστώσεις τους και τον μακροσκοπικό έλεγχο, δηλαδή τι δείχνει ο κορμός του δέντρου φαινομενικά, αναμένουν και τις εργαστηριακές εξετάσεις των δειγμάτων για να σχηματίσουν πλήρη άποψη, καθώς έχουν εκφραστεί διάφορες υποθέσεις για μύκητες ή άλλες νόσους που θα φανούν αν υπήρχαν ή όχι και «κατέτρωγαν» το δέντρο. Μόλις ολοκληρωθούν και αυτές οι εξετάσεις και υπάρχουν οι εργαστηριακές απαντήσεις, τότε αναμένεται να συνταχθεί και η πραγματογνωμοσύνη και εν συνεχεία να ενσωματωθεί στην προκαταρκτική εξέταση που διεξάγει η Αστυνομία με εντολή εισαγγελέα, και να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για να κρίνει αν υπάρχουν και σε ποιες κατευθύνσεις ευθύνες για την κατάσταση του πεύκου, που με την πτώση του προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του 51χρονου δικυκλιστή. Αναλόγως την κρίση του εισαγγελέα από τα συλλεχθέντα στοιχεία και τις πρώτες καταθέσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, θα κριθεί πώς θα προχωρήσει η διαδικασία περί ποινικών ευθυνών, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.

«Αθώος» ο αποχετευτικός αγωγός - Η ΔΕΗ, τα έργα και όλοι οι άλλοι

Από την εκρίζωση του πεύκου και την εκσκαφή στον δρόμο και το πεζοδρόμιο διαπιστώθηκαν ότι διάφορα τεχνικά έργα είχαν κόψει και από μία ρίζα στο πεύκο. Η «ΝΚ» έχει ήδη γράψει για έργα που είχαν γίνει από τη ΔΕΗ κατά τη διάρκεια υπογειοποίησης των δικτύων της στη λεωφόρο Δημοκρατίας, και τα οποία φαίνεται να περνούσαν σύρριζα του πεζοδρομίου και του δρόμου όπου απλώνονταν οι ρίζες του πεύκου, σε βάθος όχι μεγαλύτερο των 80 με 100 εκατοστών. Η υποψία ότι ίσως είχαν περάσει και δίκτυα της ΔΕΥΑΗ δε διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή, αφού ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός φαίνεται ότι βρίσκεται στο μέσο του οδοστρώματος και όχι κάτω, δεξιά ή αριστερά του πεύκου, αν και υπάρχουν και εκεί κάποια δίκτυα ύδρευσης αρκετά επιφανειακά.

Ελέγχονται και κάποιες εγκαταστάσεις ιδιωτών στο σημείο. Ωστόσο, η διαπίστωση είναι ότι το δέντρο επλήγη απ’ όλους και όλα τα έργα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News