Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Πώς ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε την καταστροφή (βίντεο)

Ηράκλειο
Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Πώς ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε την καταστροφή (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος πέρασε από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα», διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων

 

  • Μία έκθεση που φέρνει μνήμες πόνου και καταστροφής
  • Ένας χρόνος από τον σεισμό και η περιοχή «παλεύει» ακόμα με τις ζημιές
  • Οι συμβολισμοί της έκθεσης που συμβολίζει την δοκιμασία της φυσικής καταστροφής

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα του τρομακτικού σεισμού στο Αρκαλοχώρι με θύμα τον 65χρονο Ιάκωβο Τζαγκαράκη, μια μέρα που ήρθε ανατρέψει τις ζωές χιλιάδες κατοίκων.

O Σύλλογος Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η Ελπίδα», διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες με αφορμή το γεγονός αυτό, ξεκίνησαν σήμερα όπου πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών, έργα με τεχνική κολλάζ και ζωγραφιές παιδιών, ενώ το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου καθώς και μέλη του Συλλόγου.

Πρόκειται για φωτογραφίες έργα τέχνης με εικόνες παιδιών, που προκαλούν συγκίνηση θυμίζοντας στους κατοίκους την ημέρα που «ήρθε» να αλλάξει για πάντα τη ζωή τους, με τους ίδιους ωστόσο να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Ο χρόνος «πάγωσε» στις 9:17 της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021. Ήταν η ώρα που σεισμός άφησε πίσω του έναν νεκρό, γκρέμισε σπίτια και κόπους μιας ολόκληρης ζωής στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Είναι το ρολόι που συνοδεύεται από πολλούς συμβολισμούς που βρίσκεται πλέον στον τοίχο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου…

Εικόνες με σπίτια που καταστράφηκαν, παντού πόνος και ερείπια. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό αποτυπώθηκε η πραγματικότητα που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Τον τοίχο του σχολείου κοσμεί πλέον και ένα έργο τέχνης με την υπογραφή της ομάδας Ζω- Δρω και την εικαστικό Niki Goranova. Ένα παιδί βάζει το τελευταίο κομμάτι του παζλ για να χτιστεί ξανά ένα σπίτι… Άλλωστε μαζί με τη θλίψη, κυριαρχεί και η ελπίδα ότι τα χωριά θα αναγεννηθούν από τις στάχτες τους.

Η έκθεση αποτελεί τον πρώτο σταθμό από μια σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει ο Σύλλογος σεισμόπληκτων Μίνωα - Πεδιάδας «η Ελπίδα» και κορυφώνονται την ερχόμενη Τρίτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News