Κοκκίνι Χάνι: Ένα χρόνο μετά το σεισμό ψάχνουν στέγη για την τουριστική σχολή

Ηράκλειο
Κοκκίνι Χάνι: Ένα χρόνο μετά το σεισμό ψάχνουν στέγη για την τουριστική σχολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με το μεγάλο αγκάθι της εύρεσης στέγης για την τουριστική σχολή, η κ. Τζουλιαδάκη γνωστοποιεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθηγητες, εργαζόμενοι και φορείς, για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και στην Κρήτη. Παρά τις γενναίες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη μέχρι σήμερα και το τοπίο παραμένει θολό, υποβαθμίζοντας όχι μόνο την τουριστική εκπαίδευση, αλλά και την τοπική οικονομία εν γένει, καθώς η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σχολές αυτές, συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε όλη τη χώρα.

Απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον της Τουριστικής Σχολής στο Κοκκίνι Χάνι έδωσε η διευθύντρια της σχολής Κατερίνα Τζουλιαδάκη, μιλώντας στο neakriti.gr. Όπως είπε «η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της σχολής πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη», εξηγώντας ότι ουδέποτε υπήρξαν επίσημες προθέσεις αλλαγής του καθεστώτος αυτού.

Ο «Γολγοθάς» του κτιριακού

Σχετικά με το μεγάλο αγκάθι της εύρεσης στέγης, το οποίο αποτελεί κεντρική προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα το εκπαιδευτήριο, η κ. Τζουλιαδάκη γνωστοποιεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός, προς εύρεση κατάλληλου χώρου, ώστε να μεταφερθεί εκεί η σχολή. «Μονόδρομος για να βρούμε το νέο κτίριο που θα φιλοξενήσει τη σχολή ήταν μέσω της Κτηριακής Υπηρεσίας», εξηγεί η διευθύντρια της σχολής, τονίζοντας ότι η εν λόγω διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, εξαιτίας των αγκυλώσεων που δημιουργεί η γραφειοκρατία. «Μια πιθανή απευθείας μίσθωση χώρου, από πλευράς μας, για την κάλυψη των κτηριακών αναγκών θα ήταν παράνομη», συμπληρώνει.

Στο σημείο μηδέν το παλιό κτίριο

Ερωτηθείσα για το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η σχολή, η κ. Τζουλιαδάκη αναφέρει ότι βρίσκεται στο σημείο «μηδέν», πράγμα που σημαίνει ότι η ανακαίνισή του όχι μόνο θα ήταν πολυδάπανη αλλά και εξαιρετικά χρονοβόρα, επαναλαμβάνοντας ότι η εύρεση ενός νέου χώρου είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή. Σημειώνεται δε ότι το παλαιό κτίριο της σχολής αποτελεί ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο και θα αποφασίσει για την αξιοποίησή του εν καιρώ.

Η επιστροφή στο ΕΛΜΕΠΑ

Σε ο,τι έχει να κάνει με το «σήμερα» της σχολής, η κ. Τζουλιαδάκη δήλωσε ότι για το πρώτο εκπαιδευτικό εξάμηνο οι περίπου 200 μαθητές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων θα φιλοξενηθούν στο ΕΛΜΕΠΑ για τα θεωρητικά τους μαθήματα, ενώ αναμένεται η εκκίνηση και των εργαστηρίων σε χώρους ξενοδοχειακής μονάδας, όπου οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

«Ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί»

«Η αδιάβλητη συνέχιση της λειτουργίας μιας δημόσιας τουριστικής σχολής, με ιστορία τουλάχιστον 70 ετών, ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί πέρσι, μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη. Ο αγώνας για εξεύρεση στέγης που θα την φιλοξενούσε ξεκίνησε μαζί με τις νέες εγγραφές για το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022. Υπήρχαν ήδη οι δευτεροετείς φοιτητές που έπρεπε να συνεχίσουν, αλλά και τα παιδιά που είχαν αιτηθεί και κέρδισαν μια θέση στην σχολή μας. Η εκπαιδευτική χρονιά έφτασε στο τέλος της με αξιοπρέπεια, χάρη στην φιλοξενία μας στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ , της άψογης συνεργασίας με τοπικούς φορείς, των καθηγητών μας, του υπουργείου μας, αλλά και του προσωπικού της σχολής», ανέφερε η διεθύντρια της σχολής.

Με αφορμή των επερχόμενο διαγωνισμό της Κτηματικής Υπηρεσίας η κ. Τζουλιαδάκη σημείωσε πως «θα ήταν χρήσιμο να γίνει γνωστό, ότι όσοι διαθέτουν (δημόσιο και ιδιώτες) χώρους που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε εκπαιδευτήριο σύμφωνα με το κτιριολογικό μας πρόγραμμα που θα δημοσιευτεί σύντομα, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Εν πάσει περιπτώσει η εκπαιδευτική μας χρονιά ξεκινάει πάλι με φιλοξενία στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και μισθωμένο εργαστηριακό χώρο, ελπίζοντας ότι σύντομα θα βρεθούμε συγκεντρωμένοι στο δικό μας εκπαιδευτήριο», κατέληξε.

Κοκολάκης: «Ζητάμε άμεσες και μόνιμες λύσεις»

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης ζητά την άμεση επιστροφή στο παλιό κτίριο της σχολής, με τον ίδιο να υπογραμμίζει μιλώντας στο neakriti.gr, ότι για την κατάπτωση της δομής ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. «Από πέρυσι ακούμε για το νέο κτίριο, ζητάμε άμεσες και μόνιμες λύσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, χωρίς να κρύβει παράλληλα τον προβληματισμό του για το κατά πόσο είναι δυνατό να βρεθεί κατάλληλη δομή, η οποία θα είναι σε θέση να καλύψει άμεσα όλες τις ανάγκες της σχολής.

Για το ζήτημα των εργαστηρίων και την επερχόμενη εκκίνηση τους, ο κ. Κοκολάκης αναφέρει ότι είναι μια θετική έκβαση, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το σύνολο του προβλήματος. «Σε περίπτωση όπου τα πρακτικά μαθήματα αρχίσουν να πραγματοποιούνται σε κάποιο ξενοδοχείο, τότε τι θα γίνεται όταν αυτό είναι ανοικτό; Ειδικά σε μία συγκυρία κατά την οποία το υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους τις προθέσεις του να επεκταθεί χρονικά η τουριστική σεζόν», είπε χαρακτηριστικά.

Σέγκος: «Άμεσα να επιληφθεί του θέματος η πολιτεία»

Στη «σιγή ιχθύος» από πλευράς αρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας, για το μέλλον της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κοκκίνι Χάνι, στάθηκε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος. Όπως είπε ο δήμαρχος Χερσονήσου,  «πρέπει αμεσα να επιληφθεί του θέματος η πολιτεία, καθώς αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο «καίει» εδώ και τόσο καιρό την τουριστική βιομηχανία». Συνεχίζοντας. ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι οι εξελίξεις πρέπει να έχουν ως στόχο την άμεση βελτίωση των εκπαιδευτικών συνθηκών της σχολής για τους μαθητές, όπως και την αδιαπραγμάτευτη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Το ΙΕΚ που βρίσκεται στο Κοκκίνι Χάνι Ηρακλείου Κρήτης (σ.σ. παλιότερη ονομασία σχολές τουριστικών επαγγελμάτων) λειτουργεί στην παρούσα μορφή του από το 2014 και λειτουργεί τις ειδικότητες «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)» και «Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής», αλλά και τμήματα μετεκπαίδευσης για εργαζόμενους στον Τουρισμό ή πρόσκαιρα ανέργους. Στεγαζόταν για χρόνια στο κτήριο «Ήλιος» και η λειτουργία του ήταν υποδειγματική όλο το διάστημα που ήταν σε λειτουργία και το ξενοδοχείο. Μετά από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, το κτήριο χαρακτηρίστηκε κίτρινο και παρά το γεγονός ότι έπρεπε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες επισκευής των φθορών και ζημιών του, ένα χρόνο μετά το τοπίο παραμένει θολό και οι αρμόδιοι, πλέον, αναζητούν νέο κτίριο, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των φοιτητών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News