«Ζούγκλα» τα τείχη του Ηρακλείου - Εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης

Κρήτη
«Ζούγκλα» τα τείχη του Ηρακλείου - Εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εποχές απόλυτης εγκατάλειψης βιώνει η πόλη, με τα αγριόχορτα να έχουν τυλίξει ακόμη και το εμβληματικό Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του Καζαντζάκη και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες

Ένα βλέμμα ψηλά είναι αρκετό για να αντιληφθεί οποιοσδήποτε, κάτοικος ή επισκέπτης του Ηρακλείου, ότι η πόλη βιώνει εποχές εγκατάλειψης! Τα ενετικά τείχη έχουν αφεθεί στο έλεος τόσο από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου, όσο και του υπουργείου Πολιτισμού. Και μπορεί να γίνονται εργασίες και συντήρηση για τον περίπατο πάνω στα τείχη, όμως δε συμβαίνει το ίδιο στην τοιχοποιία, η οποία θυμίζει ζούγκλα και φυσικά “κόβει” την ανάσα σε πολλά σημεία από τα ραγίσματα και τη φθορά του χρόνου.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, με το εμβληματικό Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του παγκοσμίου φήμης Νίκου Καζαντζάκη, να μαραζώνει από το χορτάριασμα, ενώ και σε άλλα σημεία παρατηρεί κάποιος ότι έχουν φυτρώσει ακόμη και μικρά δεντράκια στους αρμούς, όπως στην Πύλη Ιησού, ακόμη και τα σκαλοπάτια της μόνιμης συλλογής Καζαντζάκη. Η κατάσταση είναι τραγική και στο τείχος από την Πύλη Βηθλεέμ ως την Εφόδου, ενώ στο τμήμα της Εφόδου τα αγριόχορτα και οι ρωγμές δημιουργούν εικόνες τρόμου!

Για πρώτη φορά στα χρονικά το εμβληματικό οχυρωματικό έργο του Ηρακλείου έχει απολύτως χορταριάσει και καμία υπηρεσία, ούτε του Δήμου Ηρακλείου αλλά ούτε και του υπουργείου Πολιτισμού, έλαβε την πρωτοβουλία να τα καθαρίσει. Ο Δήμος Ηρακλείου προφανώς αρνείται έστω και αυτή την παρέμβαση, με το σκεπτικό ότι δε διαχειρίζεται τα τείχη, όμως ταυτόχρονα αξιοποιεί και κομπάζει για τους περιπάτους πάνω σε αυτά, και από την άλλη το υπουργείο Πολιτισμού, στη διαχείριση του οποίου έχουν επιστρέψει τα τελευταία χρόνια τα ενετικά τείχη, δεν το θεωρεί προτεραιότητα.

Ο Δήμος Ηρακλείου για πολλά χρόνια με προγραμματική σύμβαση είχε παραλάβει και συντηρούσε τα τείχη, όμως η δημοτική Αρχή Λαμπρινού δεν ενήργησε προς αυτή την κατεύθυνση, δε διεκδίκησε ουσιαστικά την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης και έτσι αφαίρεσε ένα πρόσθετο βάρος από πάνω της! Όμως, αν υπάρξει κατάρρευση τείχους, πιστεύετε ότι ο Δήμος Ηρακλείου δε φέρει ευθύνη που το μνημείο κατέρρευσε εντός του αστικού περιβάλλοντος;

Και όλα αυτά υπό το βάρος της ήδη καταγεγραμμένης τραγωδίας με το πεύκο στη λεωφόρο Δημοκρατίας, που σκότωσε άνθρωπο στις 18 Αυγούστου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News