Ηράκλειο: Τίμησαν τα χιλιάδες αθώα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Τίμησαν τα χιλιάδες αθώα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρα Εθνικής μνήμης η σημερινή της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, με τις αρχές να τιμούν τα χιλιάδες αθώα θύματα που χάθηκαν το 1922, στη μεγάλη καταστροφή του Ελληνισμού
  • Ένας αγώνας από την καταστροφή της Μικράς Ασίας
  • Τελετή στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο

Με επιμνημόσυνη δέηση, με κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, τιμήθηκε σήμερα Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου και στο Ηράκλειο η ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Ειδικότερα, εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, με τις τοπικές αρχές να τιμούν τα χιλιάδες αθώα θύματα που χάθηκαν το 1922. Σφαγές, λεηλασίες, φρικαλεότητες, εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, με το δράμα να κορυφώνεται με τον βάρβαρο διωγμό των Ελλήνων από τα χώματα της Μικράς Ασίας.

Αποτελεί μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, με τη μνήμη της προσφυγιάς να παραμένει ζωντανή και με τον προσφυγικό κόσμο της Ελλάδας, με τις οργανώσεις και τους συλλόγους του, να λειτουργεί ως κιβωτός διάσωσης της ιστορικής μνήμης.

Η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηράκλειο τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, ενώ ακολούθησε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, με το «παρών» να δίνουν τοπικοί φορείς και βουλευτές οι οποίοι αναφέρθηκαν στη μαύρη μέρα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αλλά και στην προκλητική στάση της Τουρκίας, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Με περίσσευμα ψυχικής δύναμης, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιβίωση και ενίσχυση του Ελληνισμού και αποτέλεσαν την παραγωγική σπορά της δημιουργίας της σύγχρονης Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News