Κρήτη: Οργή γονέων για τις σχολικές λίστες - Πληρώνουν Α4 κόλλες και σφουγγάρια πίνακα

Κρήτη
Κρήτη: Οργή γονέων για τις σχολικές λίστες - Πληρώνουν Α4 κόλλες και σφουγγάρια πίνακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη και τα σχολικά είδη - Πήραν «φωτιά» μολύβια και τετράδια

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, η οποία απευθύνεται προς τους γονείς να μην αγοράσουν σχολικά είδη που θα μπορούσε το ίδιο το κράτος να προμηθεύσει.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το κόστος που καλείται να πληρώσει ένας γονέας είναι ιδιαίτερα αυξημένο για εξωσχολικές δραστηριότητες και για διαγνωστικούς ελέγχους, ενώ αυξάνεται ακόμη περαιτέρω με την αγορά σχολικών ειδών που κανονικά οφείλει να προμηθεύσει η Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Ένωση Γονέων κάνει σαφές πως πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πρωτοβουλίες, ώστε οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών να γίνουν πιο βιώσιμοι.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων εξέδωσε ανακοίνωση όπου έκανε σαφές αρχικά το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί τις πρώτες ημέρες από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

«Μετά από καταγγελίες γονέων που έγιναν στην Ένωση Συλλόγων Γονέων, παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες από τις λίστες με τα σχολικά είδη που πρέπει να αγοραστούν ζητείται από τους γονείς να προμηθευτούν με είδη όπως πακέτο κόλλες Α4, μαρκαδόρους και σφουγγάρια για πίνακα, είδη που είναι υποχρέωση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να τα παρέχει, δηλαδή του σχολείου».

Η Ένωση Γονέων συστήνει «στους γονείς να μην αγοράσουν τα ανωτέρω είδη. Φτάνει πια!».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ανακοίνωση: «Οι γονείς πληρώνουμε από την τσέπη μας ένα μεγάλο ποσό για πράγματα που θα έπρεπε να παρέχονται από το κράτος. Θυμίζουμε π.χ. το κόστος των rapid tests, αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν μέσα στο σχολικό πρόγραμμα και πολλά άλλα. Ήδη τα σχολικά είδη έχουν τεράστιες αυξήσεις, για να μη συζητήσουμε για τη γενική ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και ΔΕΚΟ. Τι άλλο θα μας ζητήσουν δηλαδή, να πληρώσουμε τη ΔΕΗ και τη θέρμανση, όπως ήδη συμβαίνει σε σχολεία της Αττικής;

Εμείς ως Ένωση Συλλόγων Γονέων δε θα δεχτούμε καμία περαιτέρω μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης στους γονείς!».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Διεκδικούμε με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας, των Περιφερειών και των Δήμων:

  • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
  • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.
  • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.ά.). Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό γιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.
  • Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα tests για τον COVID στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας».

Στα ύψη και τα σχολικά είδη - Πήραν «φωτιά» μολύβια και τετράδια

Είναι άξιο αναφοράς πως οι τιμές των σχολικών ειδών έχουν αυξηθεί. Ο πληθωρισμός δεν έχει χτυπήσει μόνο τα βασικά είδη διατροφής και τα καύσιμα, αλλά και τα σχολικά είδη. Η κ. Μαριέλα Αναστασάκη, βιβλιοπώλισσα στην Αλικαρνασσό, ανέφερε στο neakriti.gr ότι «υπάρχει αύξηση στα χαρτικά, όπως και σε άλλα είδη, αλλά όχι το ίδιο αισθητή. Για παράδειγμα, μια συσκευασία με κόλλες χαρτιού Α4 κοστίζει 6,90 ευρώ, ενώ πέρυσι κόστιζε 4,90. Όσον αφορά στην τιμή μολυβιών και στυλό, έχει μείνει σταθερή, περίπου στα 50 λεπτά, ενώ το κόστος των τετραδίων ξεκινά από τα 0,90 ευρώ τα 50 φύλλα».

Αύξηση παρατηρείται, σύμφωνα με την κ. Αναστασάκη, σε ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. «Υπάρχει μια αύξηση περίπου του 5-10% σε ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. Δηλαδή, ένα πακέτο μαρκαδόρων που πέρυσι κόστιζε 1,70 ευρώ, φέτος κοστίζει περίπου 2 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κατά προσέγγιση, τα έξοδα για τη σχολική χρονιά φέτος αναμένεται να κυμανθούν στα 50-55 ευρώ».

Ερωτηθείσα για την αγοραστική κίνηση, η κ. Αναστασάκη είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη, «σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Πέρυσι η κίνηση ήταν μεγαλύτερη. Έρχονται γονείς στο βιβλιοπωλείο, ρωτούν, κάνουν έρευνα αγοράς, αλλά δύσκολα θα αγοράσουν. Αναμένουμε κόσμο μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες, αφού ξεκινήσει η σχολική χρονιά, καθώς τότε οι μαθητές παίρνουν τις λίστες», ανέφερε η ίδια.

Από την άλλη πλευρά, η βιβλιοπώλισσα Στέλλα Κοκκίνου δήλωσε στο neakriti.gr πως «η κίνηση είναι περίπου ίδια με προηγούμενες χρονιές, ίσως λόγω υποχρεωτικότητας των σχολικών ειδών, που κάθε σεζόν παραμένει σταθερή». Η ίδια τόνισε ότι υπάρχουν αυξήσεις σε διάφορα είδη, κυρίως στο χαρτί. «Η τιμή της χαρτικής ύλης έχει αυξηθεί κατά 20-30 %, ωστόσο στη γραφική ύλη δεν είχαμε ιδιαίτερες ανατιμήσεις».

Ενδεικτικά, η κ. Κοκκίνου ανέφερε ότι ένα τετράδιο 50 φύλλων πέρυσι κόστιζε περίπου 0,89 ευρώ, ενώ φέτος κοστίζει περίπου 1 ευρώ.

«Τα κόστη στα στυλό και στα μολύβια δεν είχαν κάποια αύξηση, παρέμειναν σταθερά, στα 0,50 ευρώ περίπου», εξήγησε.

Αντίθετα, οι ξυλομπογιές και οι μαρκαδόροι “ακολούθησαν” την ανοδική πορεία των χαρτικών, καθώς είναι ακριβότερα έως και 0,20 ευρώ, σύμφωνα με τη βιβλιοπώλισσα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις σχολικές τσάντες, οι οποίες ακρίβυναν κατά 10%. Συνολικά, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μαθητή, σύμφωνα με την κ. Κοκκίνου, επισημαίνοντας πως το συνολικό κόστος επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News