Βενιζέλειο νοσοκομείο για 22χρονο με όγκο: Δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού για το χειρουργείο

Κρήτη
Βενιζέλειο νοσοκομείο για 22χρονο με όγκο: Δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού για το χειρουργείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναπληρώτρια διοικήτρια του Βενιζέλειου νοσοκομείου, Ελευθερία Κωστάκη, μιλώντας στο neakriti.gr, ξεκαθάρισε πως «όταν έρχεται ένα επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο, με έναν ασθενή που κινδυνεύει η ζωή του, κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα σκεφτεί τον ΑΜΚΑ», προσθέτοντας ότι «το κόστος θα χρεωθεί στον προϋπολογισμό του Βενιζέλειου», δηλαδή δεν θα επιβαρυνθεί ο ασθενής

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην κοινωνία του Ηρακλείου τις τελευταίες ώρες, αναφορικά με την κατάσταση της υγείας ενός 22χρονου συμπολίτη μας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Όπως καταγγέλλουν Ηρακλειώτες κοντά στο περιβάλλον του 22χρονου, ο νεαρός δεν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου επειδή δεν έχει ΑΜΚΑ. Ο άνδρας αλλοδαπής καταγωγής παρότι διαμένει στη χώρα τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του, δεν έχει ακόμα εκδώσει ΑΜΚΑ και, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για να χειρουργηθεί πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει.

Σε ερώτηση του neakriti.gr, προς τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργο Χαλκιαδάκη, για το αν ο συγκεκριμένος ασθενής εμφανίστηκε στο νοσοκομείο ή του αρνήθηκε η νοσηλεία λόγω απουσίας ΑΜΚΑ, αρκέστηκε στο «ουδέν σχόλιο».

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Ελευθερία Κωστάκη μιλώντας στο neakriti.gr, ξεκαθάρισε πως «όταν έρχεται ένα επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο, με έναν ασθενή που κινδυνεύει η ζωή του, κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα σκεφτεί τον ΑΜΚΑ».

Το ιστορικό του ασθενούς

Η κ. Κωστάκη αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ιστορικό επίσκεψης του ασθενούς στο Βενιζέλειο. Σύμφωνα με την ίδια, «ο 24χρονος ήρθε για πρώτη φορά στο Βενιζέλειο και συγκεκριμένα στα εξωτερικά ιατρεία, στις 13 Αυγούστου 2022. Οι γιατροί που τον εξέτασαν αποφάσισαν ότι έχριζε νοσηλείας και έτσι νοσηλεύτηκε στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, παρά την απουσία ΑΜΚΑ. Στις τρεις ημέρες που παρέμεινε στο νοσοκομείο, έως και τις 15 Αυγούστου 2022, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και βιοψία, με γενική αναισθησία, μάλιστα, καθώς ο ασθενής είχε μεγάλους πόνους. Όπως γνωρίζετε, τα αποτελέσματα της βιοψίας εκδίδονται μετά το πέρας κάποιων ημερών και έτσι ο ασθενής έφυγε από το νοσοκομείο στις 15 Αυγούστου, ωστόσο παρέλαβε ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονταν οδηγίες για τον καθαρισμό του σημείου, αλλά και η επιστροφή του ασθενούς στις 22 Αυγούστου στα τακτικά χειρουργεία, προκειμένου να παραλάβει τα αποτελέσματα της βιοψίας και να παρθούν οι αποφάσεις για την εξέλιξη αντιμετώπισης της υγείας του. Ωστόσο, ο ασθενής δεν επέστρεψε στη συγκεκριμένη ημερομηνία, και σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, ήρθε πάλι στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς, ο όγκος σε αυτό διάστημα σχεδόν διπλασιάστηκε».

Οι γιατροί θα αποφάσιζαν, ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας, αν θα έπρεπε ο ασθενής να μπει στο χειρουργείο ή εφόσον το Βενιζέλειο δεν διέθετε την απαραίτητη εξειδίκευση, θα διακομίζονταν είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη. «Όλα τα έγγραφα από το Βενιζέλειο θα σταλούν στο υπουργείο», τόνισε η κ. Κωστάκη.

Ερωτηθείσα για το αν ο ίδιος ο ασθενής επιβαρυνθεί με το κόστος νοσηλειών, λόγω απουσίας ΑΜΚΑ, η υποδιοικήτρια του Βενιζέλειου ήταν κατηγορηματική. «Το κόστος θα χρεωθεί στον προϋπολογισμό του Βενιζέλειου, δεν θα επιβαρυνθεί ο ασθενής. Κανείς δεν τον αγνόησε. Όταν έρχεται ένα επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο, με έναν ασθενή που κινδυνεύει η ζωή του, κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα σκεφτεί τον ΑΜΚΑ».

Παράλληλα, η κ. Κωστάκη ανέφερε ότι δυστυχώς ο όγκος του ασθενούς στη κύστη κόκκυγος έχει μεγαλώσει και παρά τα αρχικά αρνητικά αποτελέσματα για κακοήθεια στην πρώτη βιοψία, θα πρέπει να γίνουν εκ νέου εξετάσεις για ενδεχόμενο σάρκωμα ή άλλη επιπλοκή. «Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε μονόκλινο δωμάτιο και εξετάζεται το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το περιστατικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Το Βενιζέλειο δεν είναι Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο και ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει διακομιδή ακόμη και σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Αθήνας».

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η απόφαση για το πως και το που τελικα θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Σύμφωνα με την κ. Κωστάκη, στα έγγραφα που προσκόμισε στο νοσοκομείο και δεν του εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην χώρα, εμφανίζεται ως γεννηθείς το 1998, δηλαδή 24 ετών.

Στη Βουλή το περιστατικό - Σωκράτης Βαρδάκης: «Ζήτημα ζωής και θανάτου αντιμετωπίζει 22χρονος ασθενής στο Ηράκλειο επειδή δεν έχει ΑΜΚΑ»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το «ζήτημα ζωής και θανάτου που αντιμετωπίζει ασθενής χωρίς ΑΜΚΑ στο Ηράκλειο», προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικό δημοσίευμα ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, Χανίων Παύλου Πολάκη.

Εκεί περιγράφεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ένας 22χρονος ασθενής, καθώς δεν γινόταν δεκτός σε νοσοκομείο του Ηρακλείου προκειμένου να χειρουργηθεί όγκος στην σπονδυλική του στήλη, επειδή δεν έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Παρότι τις τελευταίες ώρες, έπειτα από ευαισθητοποίηση της Διοίκησης του Βενιζελείου, ο ασθενής βρίσκεται στο νοσοκομείο και υποβάλλεται σε εξετάσεις, εκκρεμεί η οριστική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης: «Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2022 ένας νέος ασθενής να αφήνεται αβοήθητος επειδή δεν διαθέτει ΑΜΚΑ. Με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται καθημερινά, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση μέριμνα των αρμοδίων προκειμένου ο άνθρωπος αυτός να λάβει την περίθαλψη που χρειάζεται».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν το δημοσίευμα και να τους ενημερώσουν για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν.

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:  «Tο υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, δυστυχώς, θεωρούν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες»

«Η μη παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανασφάλιστο ασθενή μετανάστη, στο ΠΑΓΝΗ, ο οποίος δεν είχε ΑΜΚΑ, αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου, δυστυχώς, θεωρούν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

«Είναι απόδειξη ότι μόνο πρόσχημα είναι αυτό που λέει η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων για δικαιώματα και ασφάλεια ασθενών. Τα δικαιώματα μάλλον έχουν να κάνουν με τις πληρωμές άμεσα και έμμεσα είτε είσαι ασφαλισμένος είτε είσαι ανασφάλιστος. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ειδικότερα του σφαγιασμού των οποίων επιχορηγήσεων για τη νοσηλεία των οικονομικά αδύνατων.

Τα τελευταία χρόνια το κονδύλι που προϋπολογίζεται γι’ αυτόν τον σκοπό παραμένει πενιχρό και φυσικά ανεπαρκές. Η πολιτική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση – σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. – έχει ένα και μόνο στόχο: η κρατική ευθύνη να περιοριστεί στην παροχή στοιχειωδών μόνο υπηρεσιών υγείας, πέρα από τις οποίες αυτή αποτελεί ατομική υπόθεση και εμπόρευμα, που πωλείται και αγοράζεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Είναι ενδεικτικό ότι η εγκύκλιος του υπουργείου που βάζει φραγμούς στη νοσηλεία ανασφάλιστων στόχο έχει, όπως ομολογείται, την αποφυγή απώλειας εσόδων για το νοσοκομείο. Βέβαια πάγια τακτική και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να προσπαθεί σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική να κάνει συνενόχους τους εργαζομένους στην υγεία, υποχρεώνοντάς τους να γίνουν οι ίδιοι εισπράκτορες ή αρνητές θεραπειών, χειρουργικών πράξεων, εξετάσεων, νοσηλειών κ.ά., υποχρεώνοντάς τους στην ουσία να καταργούν τον φυσικό και ηθικό τους ρόλο, που είναι η υπεράσπιση και η προαγωγή της υγείας των ανθρώπων και η παροχή περίθαλψης και φροντίδας δίχως περιορισμούς και προϋποθέσεις. Αν αυτοί θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη…

Δηλώνουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι υγειονομικοί τη μόνη υποχρέωση που αναγνωρίζουν είναι απέναντι στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, να τους παρέχουν δηλαδή δωρεάν και δίχως άλλους περιορισμούς ό,τι καλύτερο είναι δυνατό σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις.

Το κράτος πρέπει να αναλάβει πλήρως και αποκλειστικά τη χρηματοδότηση για παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, απολύτως δωρεάν, καταργώντας τις πληρωμές και συμμετοχές για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα και άλλες θεραπείες. Πρέπει να υπάρχει καθολικά ισότιμη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Καμιά αναβολή θεραπειών εισαγωγών, κ.ά., για οικονομικούς ή άλλους μη επιστημονικά-ιατρικά δικαιολογούμενους λόγους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News