Ηράκλειο: Στη φυλακή οι 7 διακινητές των μεταναστών που διασώθηκαν στους Καλούς Λιμένες

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Στη φυλακή οι 7 διακινητές των μεταναστών που διασώθηκαν στους Καλούς Λιμένες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (12/9), οι φερόμενοι ως διακινητές απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα και τον Ανακριτή Ηρακλείου, οι οποίοι έκριναν τους 7 διακινητές ως προφυλακιστέους, μετά την απολογία τους -

Στη φυλακή οδηγούνται, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι επτά αλλοδαποί που κατηγορούνται - μαζί με τρεις ανήλικους - για τη διακίνηση των μεταναστών που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων νότια της Κρήτης, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, και απόψε μετά από φιλοξενία στο Κλειστό Γυμναστήριο των Μοιρών αναχωρούν για την Αθήνα.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (12/9), οι φερόμενοι ως διακινητές απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα και τον Ανακριτή Ηρακλείου, οι οποίοι έκριναν τους 7 διακινητές ως προφυλακιστέους, μετά την απολογία τους, κατά την οποία ισχυρίστηκαν ότι και οι ίδιοι ήταν επιβάτες και είχαν πληρώσει για να πάνε στην Ιταλία, ωστόσο δεν έπεισαν. Την περασμένη Παρασκευή για την ίδια υπόθεση απολογήθηκαν και τρεις ανήλικοι που όμως λόγω ανηλικότητας αφέθηκαν ελεύθεροι και φιλοξενούνται σε δομή. Πρόκειται για το σκάφος στο οποίο επέβαινε και το άτυχο 4χρονο παιδί που έχασε τη ζωή του από την κακουχία, την πείνα και τη δίψα.

Ένας εκ των κατηγορουμένων 21 ετών μάλιστα σε τόνο ικετευτικό ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος καθώς αγνοεί που βρίσκεται και αν είναι καλά η σύζυγός του που περιμένει το πρώτο τους παιδί και διανύει στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης. Πάντως συνήγοροι των κατηγορουμένων έθεσαν και θέμα αναρμοδιότητας των ελληνικών δικαστηρίων, υποστηρίζοντας ότι στο σημείο που σημειώθηκε το ναυάγιο αρμόδιες αρχές ήταν αυτές της Μάλτας.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι, μετά το πρόβλημα που εντοπίστηκε στο σκάφος, ο καπετάνιος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος τους άφησαν μόνους και οι ίδιοι κατάφεραν να εξαφανιστούν με άλλο σκάφος που τους πήρε και εξαφανίστηκαν.

Οι επτά αλλοδαποί (όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας) κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά και διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος κατά συρροή, διακοπή της κύησης χωρίς την συναίνεση της εγκύου κατά συναυτουργία δια παραλείψεως και σύσταση συμμορίας. Υπενθυμίζεται πως οι τρεις ανήλικοι που είχαν επίσης συλληφθεί, απολογήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι τρεις ανήλικοι θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε κάποια δομή λόγω της ανηλικότητας τους, ενώ η επιμέλειά τους ανατέθηκε σε επιμελητή της Εισαγγελίας Ανηλίκων.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης ανοιχτά των Χανίων, όταν χρειάστηκε να γίνει αεροδιακομιδή ενός 4χρονου κοριτσιού που είχε πρόβλημα υγείας. Είχε μεσολαβήσει η περισυλλογή των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «BCC Pearl» και ο καπετάνιος είχε ενημερώσει τις αρχές για την τραγική κατάσταση που βρισκόταν το παιδί. Οταν το ελικόπτερο προσγειωνόταν στο νοσοκομείο των Χανίων, το απόγευμα της Τρίτης, το παιδί ήταν ήδη νεκρό λόγω της ασιτίας και της αφυδάτωσης που είχε υποστεί. Στην πορεία και αφού οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Κρήτη, διαπιστώθηκε πως υπήρχε ακόμα μια απώλεια, καθώς μια έγκυος γυναίκα «έχασε» το έμβρυο που κυοφορούσε, στον 8ο μήνα, εξαιτίας των κακουχιών και της αφυδάτωσης που υπέστη ενώ ακόμα ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, επίσης με αφυδάτωση. Τέλος, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων προσφύγων δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς πνίγηκαν.

Οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην Αθήνα

Στο μεταξύ, οι 61 μετανάστες, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, σήμερα το βράδυ αναμένονται να μεταφερθούν στην Αθήνα, με το πλοίο της γραμμής Ηράκλειο-Πειραιάς.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ανήλικοι που απολογήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, υποστήριξαν ότι κι οι ίδιοι βρίσκονταν μεταξύ των διακινουμένων και σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικοι δεν έφεραν κανένα επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το όνομα ή την ηλικία τους, ενώ κατά δήλωσή τους, οι δύο ανήλικοι είναι Λιβανέζοι και ο τρίτος συριακής εθνικότητας.

Εξάλλου, η ανηλικότητά τους είναι εμφανής, καθώς πρόκειται στην κυριολεξία, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στη Νέα Κρήτη, για αμούστακα αγόρια.

Οι συνολικά δέκα κατηγορούμενοι (7 ενήλικες και 3 ανήλικοι) κατηγορούνται για: Θανατηφόρα έκθεση, σύσταση συμμορίας, παράνομη μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενήργησαν από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος, διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος.

Το χρονικό

Το δράμα των 70 και πλέον ανθρώπων που ξεκίνησαν όπως όλοι είπαν για να έχουν ένα καλύτερο αύριο ξεκίνησε αμέσως μετά την αναχώρησή τους με προορισμό την Ιταλία όπως δήλωσαν, ταξίδι για το οποίο είχαν καταβάλει από 5.000 έως και 6.000 ευρώ. Η παραμονή τους μέσα στο σκάφος υπό άθλιες συνθήκες διήρκησε 14 ημέρες, με τις περιγραφές να σοκάρουν, καθώς κανείς δεν είχε πρόσβαση σε τροφή και νερό. Η κάλυψη της ανάγκης για νερό με νερό της θάλασσας προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα, με σοκαριστική και δραματική κατάληξη το θάνατο του 4χρονου κοριτσιού που επέβαινε στο σκάφος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News