Ηράκλειο: Απολογούνται σήμερα οι 7 φερόμενοι διακινητές - Ελεύθεροι οι τρεις ανήλικοι

Κρήτη
Ηράκλειο: Απολογούνται σήμερα οι 7 φερόμενοι διακινητές - Ελεύθεροι οι τρεις ανήλικοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλοδαποί κατά τις Αρχές κατηγορούνται ότι - μαζί με τρεις ανήλικους - μετέφεραν με πλοιάριο δεκάδες πρόσφυγες, με προορισμό την Ιταλία

Ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου αναμένεται να βρεθούν σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, οι επτά αλλοδαποί οι οποίοι φέρονται από τις Αρχές ως τα άτομα τα οποία - μαζί με τρεις ανήλικους - μετέφεραν με πλοιάριο δεκάδες πρόσφυγες, με προορισμό την Ιταλία. Το πλοιάριο εξέπεμψε σήμα SOS ενώ βρισκόταν σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας: Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν τελικά στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου και εν συνεχεία στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοιρών. Δυστυχώς, ένα 4χρονο κοριτσάκι που βρισκόταν μεταξύ τους δεν τα κατάφερε και ξεψύχησε έχοντας υποστεί πλήρη αφυδάτωση, ενώ μια πρόσφυγας που βρισκόταν στον 8ο μήνα κύησης και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου έχασε το αγέννητο μωρό της.

Όπως αποκάλυψε πρώτο την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, το neakriti.gr, δυστυχώς, οι ανθρώπινες απώλειες δε σταμάτησαν εκεί: Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχουν μαρτυρίες διασωθέντων προσφύγων οι οποίοι έκαναν λόγο για δύο ακόμη θανάτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς πνίγηκαν. Στο μεταξύ, οι επτά ενήλικες φερόμενοι διακινητές, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν σήμερα Δευτέρα, κατηγορούνται - μαζί με τους τρεις ανήλικους κατηγορούμενους - για:

  • Θανατηφόρα έκθεση,
  • Σύσταση συμμορίας,
  • Παράνομη μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενήργησαν από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος και
  • Διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος.

Αναφορικά με τους τρεις ανήλικους κατηγορούμενους, παρά τις κακουργηματικές πράξεις με τις οποίες βαρύνονται, αφέθηκαν ελεύθεροι και αναμένεται να μεταφερθούν σε κάποια δομή φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ανήλικοι, που απολογήθηκαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, υποστήριξαν ότι κι οι ίδιοι βρίσκονταν μεταξύ των διακινουμένων και σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικοι δεν έφεραν κανένα επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το όνομα ή την ηλικία τους, ενώ κατά δήλωσή τους οι δύο ανήλικοι είναι Λιβανέζοι και ο τρίτος συριακής εθνικότητας.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανηλικότητά τους είναι εμφανής, καθώς πρόκειται στην κυριολεξία, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο neakriti.gr, για αμούστακα αγόρια.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους, οι ανήλικοι υποστήριξαν ότι δεν αντιλήφθηκαν τον θάνατο κάποιου εκ των επιβαινόντων στο πλοιάριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν οι πρόσφυγες διασώθηκαν βρίσκονταν στη θάλασσα για τουλάχιστον 13 μέρες!

Εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα της οδύσσειάς τους είχαν τελειώσει τα τρόφιμα και το νερό, με αποτέλεσμα να πίνουν αναγκαστικά θαλασσινό νερό για να ξεγελάσουν τη δίψα τους. Επίσης, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φέρονται να βρίσκονταν στο κατώτατο μέρος του πλοίου. Όταν το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά, οι ανήλικοι κατηγορούμενοι κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδράμουν και φέρονται να έβγαζαν με κουβάδες το νερό από το πλοιάριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανήλικοι υποστήριξαν ότι οι ίδιοι πλήρωσαν το αντίτιμο που τους ζητήθηκε για να μεταφερθούν στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές. Μετά το πέρας των απολογιών των τριών ανηλίκων, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο και επρόκειτο να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας. Επισημαίνεται ότι η επιμέλειά τους ανατέθηκε αρμοδίως σε επιμελητή ανηλίκων. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις Αρχές, κατά πάσα πιθανότητα οι νεαροί είναι μεταξύ τους συγγενείς, ενώ φέρονται ως συγγενείς και με τους επτά ενήλικους κατηγορούμενους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, το αρνούνται άπαντες.

Ανείπωτη τραγωδία

Μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων (συριακής και λιβανέζικης εθνικότητας στην πλειονότητά τους) βρισκόταν και το μόλις 4 ετών κοριτσάκι το οποίο έμελλε να χάσει τη ζωή του τόσο άδικα.

Το παιδί είχε υποστεί πλήρη αφυδάτωση και έπεσε σε κώμα. Όταν τελικά διακομίστηκε εσπευσμένα, μαζί με την 23χρονη μητέρα του, συριακής εθνικότητας, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν ήδη αργά, αφού εκεί απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ευτυχώς, η μητέρα του, η οποία επίσης βρισκόταν σε κακή κατάσταση, ανέκτησε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε για φιλοξενία στον ξενώνα της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Γεωργίου στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Όπως όλα δείχνουν, το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες φέρεται να είχε προορισμό κάποιο λιμάνι της Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι είχαν ξεμείνει από νερό και τρόφιμα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αφυδατωθούν. Ως αποτέλεσμα, έπιναν θαλασσινό νερό για να ξεγελάσουν τη δίψα τους.

Μια αγκαλιά για τους θαλασσοδαρμένους πρόσφυγες

Η πλειονότητα των προσφύγων μεταφέρθηκαν από το φορτηγό πλοίο, το οποίο τους περισυνέλεξε σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας, στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων, από όπου επιβιβάστηκαν σε λάντζα, στην οποία επέβαιναν λιμενικοί. Αφού αποβιβάστηκαν στη στεριά, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κλειστό Γυμναστήριο των Μοιρών.

Δύο εξ αυτών, ωστόσο, χρειάστηκε να διακομιστούν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα. Η τελευταία, η οποία βρισκόταν, στον 8ο μήνα της κύησης, έχασε τελικά το αγέννητο μωράκι της.

Εξάλλου, στο Βενιζέλειο διακομίστηκε και ένας πρόσφυγας, ο οποίος τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, κατά τη μεταφορά «από το ένα σκάφος στο άλλο». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας έχει υποστεί κάταγμα στην ωμοπλάτη. Πάντως, από την πρώτη στιγμή οι θαλασσοδαρμένοι πρόσφυγες έγιναν δέκτες της αλληλεγγύης των στελεχών του Ερυθρού Σταυρού, ντόπιων κατοίκων και λοιπών εθελοντών, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των λιμενικών, της Αστυνομίας και στελεχών του Δήμου Φαιστού, της Περιφέρειας Κρήτης και της Αναπτυξιακής, οι οποίοι παρείχαν ό,τι χρειαζόταν στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Παρά τις ανείπωτες κακουχίες που βίωσαν, οι πρόσφυγες δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε όλους όσους τους φρόντισαν. Όπως ανέφεραν τα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, «τα παιδιά ήταν πολύ δοτικά», καθώς αγκάλιασαν τους ντόπιους και τους φίλησαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News