Πρώτο κουδούνι με αυξήσεις τιμών στα σχολικά είδη - Η «εικόνα» στα βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου

Κρήτη
Πρώτο κουδούνι με αυξήσεις τιμών στα σχολικά είδη - Η «εικόνα» στα βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακριβότερη φέτος η σχολική τσάντα στο Ηράκλειο - «Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των χαρτικών ειδών

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το «πρώτο κουδούνι» προκαλεί ανησυχία στον οικογενειακό προϋπολογισμό, λόγω του κύματος ακρίβειας, που λίγο-πολύ «παρασύρει» και τις τιμές των σχολικών ειδών.

Για να «γεμίσει» η τσάντα του μαθητή, ο γονιός καλείται να καταβάλλει περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι, καθώς, όπως αναφέρουν στο neakriti.gr βιβλιοπώλισσες του Ηρακλείου, «οι τιμές των χαρτικών ειδών έχουν αυξηθεί αρκετά. Ωστόσο, τα περισσότερα σχολικά είδη κυμαίνονται περίπου στο ίδιο κόστος». 

Η κ. Μαριέλα Αναστασάκη, βιβλιοπώλισσα στην Αλικαρνασσό αναφέρει ότι «υπάρχει αύξηση στα χαρτικά, όπως και σε άλλα είδη, αλλά όχι το ίδιο αισθητή. Για παράδειγμα, μια συσκευασία με κόλλες χαρτιού Α4, κοστίζει 6,90, ενώ πέρυσι κόστιζε 4,90. Όσον αφορά την τιμή μολυβιών και στυλό, έχει μείνει σταθερή, περίπου στα 50 λεπτά, ενώ το κόστος των τετραδίων ξεκινά στα 0,90 ευρώ τα 50 φύλλα».

Αύξηση παρατηρείται, σύμφωνα με την κ. Αναστασάκη, σε ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. «Υπάρχει μια αύξηση περίπου του 5-10%, σε ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. Δηλαδή, ένα πακέτο μαρκαδόρων που πέρυσι κόστιζε 1,70 ευρώ, φέτος κοστίζει περίπου 2 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κατά προσέγγιση, τα έξοδα για να την σχολική χρονιά φέτος, αναμένεται να κυμανθούν στα 50-55 ευρώ».

Ερωτηθείσα για την αγοραστική κίνηση, η κ. Αναστασάκη είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή, «σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, πέρυσι η κίνηση ήταν μεγαλύτερη. Έρχονται γονείς στο βιβλιοπωλείο, ρωτούν, κάνουν έρευνα αγοράς, αλλά δύσκολα θα αγοράσουν. Αναμένουμε κόσμο μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες αφού ξεκινήσει η σχολική χρονιά, καθώς τότε οι μαθητές παίρνουν τις λίστες», περιέγραψε η ίδια.

Από την άλλη πλευρά, η βιβλιοπώλισσα, Στέλλα Κοκκίνου, δήλωσε στο neakriti.gr πως «η κίνηση είναι περίπου ίδια με προηγούμενες χρονιές, ίσως λόγω υποχρεωτικότητας των σχολικών ειδών που κάθε σεζόν παραμένει σταθερή».  Η ίδια, τόνισε ότι υπάρχουν αυξήσεις, σε διάφορα είδη, κυρίως στο χαρτί. «Η τιμή της χαρτικής ύλης έχει αυξηθεί κατά 20-30 %, ωστόσο στην γραφική ύλη δεν είχαμε ιδιαίτερες ανατιμήσεις».

Ενδεικτικά, η κ. Κοκκίνου ανέφερε ότι ένα τετράδιο 50 φύλλων πέρυσι κόστιζε περίπου 0,89 ευρώ, ενώ φέτος κοστίζει περίπου 1 ευρώ. «Τα κόστη στα στυλό και στα μολύβια, δεν είχαν κάποια αύξηση, παρέμειναν σταθερά, στα 0,50 ευρώ περίπου» εξήγησε.

Αντίθετα, οι ξυλομπογιές και οι μαρκαδόροι «ακολούθησαν» την ανοδική πορεία των χαρτικών, καθώς είναι ακριβότερα έως και 0,20 ευρώ, σύμφωνα με την βιβλιοπώλισσα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις σχολικές τσάντες, οι οποίες ακρίβυναν κατά 10%. Συνολικά, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μαθητή, σύμφωνα με την κ. Κοκκίνου, επισημαίνοντας πως το συνολικό κόστος επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες.

Κουμαντάκης: Υπάρχει κίνηση στην αγορά, τα νοικοκυριά συμπιέζουν άλλες ανάγκες

«Την περίοδο αυτή υπάρχει σαφέστατα κίνηση στα σχολικά είδη, αλλά υπάρχουν και προβλήματα» δήλωσε περιγράφοντας  στο neakriti.gr την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μάνος Κουμαντάκης.

«Μεγάλο θέμα αποτελεί η αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού, έχει επιφέρει μεγάλα προβλήματα στα εισοδήματα και πολλά νοικοκυριά συμπιέζουν άλλες ανάγκες, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αγορά των σχολικών ειδών. Παρόλα αυτά υπάρχει μια κινητικότητα στην αγορά» δήλωσε.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σημαντική αύξηση στη τιμή των χαρτικών ειδών. «Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στο χαρτί, καθώς ακρίβυναν οι πρώτες ύλες για την παραγωγή του. Οι πρώτες ύλες έχουν εκλείψει και η τιμή των χαρτικών ειδών έχει αυξηθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο», εξήγησε.

Γεωργαλής: 15-20% κατά μέσο όρο οι αυξήσεις στα σχολικά είδη

«Οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτες δυστυχώς, ο μέσος όρος των αυξήσεων κυμαίνεται στο 15-20%» δήλωσε στο neakriti.gr, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών ν. Ηρακλείου, Ηλίας Γεωργαλής. «Στο φωτοτυπικό χαρτί έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση. Δηλαδή, πέρυσι η τιμή του ήταν 4-5 ευρώ, ενώ τώρα αγγίζει μέχρι και τα 9 ευρώ. Και άλλα είδη παρουσιάζουν αύξηση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα».

Τα βιβλιοπωλεία έχουν δει και αυτά το «σκληρό» πρόσωπο της ακρίβειας, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Γεωργαλής, «ο κλάδος μας έχει πληγεί αρκετά, όπως όλο το εμπόριο. Ωστόσο υπάρχει κίνηση στην αγορά, και  παρατηρείται επίσης και έρευνα αγοράς από τους γονείς, ωστόσο καλό είναι να δίνεται σημασία και στην ποιότητα του προϊόντος», ενώ προσθέτει ότι «μεγάλο μέρος των αυξήσεων το έχουν απορροφήσει οι συνάδελφοι».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών, τα σχολικά είδη του μαθητή φέτος κοστολογούνται κατά προσέγγιση, στα 40 ευρώ, τονίζοντας πως ο λογαριασμός διαφοροποιείται αναλόγως και την τάξη του παιδιού. «Σε  μικρότερες τάξεις, ο καθηγητής ζητάει παραπάνω πράγματα, για την δημιουργική απασχόληση του μαθητή» εξήγησε ο κ. Γεωργαλής.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News