Ηράκλειο: Βαρύ το κατηγορητήριο για τους δέκα φερόμενους διακινητές μεταναστών

Κρήτη
Ηράκλειο: Βαρύ το κατηγορητήριο για τους δέκα φερόμενους διακινητές μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απολογούνται σήμερα οι Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου οι τρεις ανήλικοι εκ των δέκα φερόμενων ως διακινητών

Βαρύ είναι το κατηγορητήριο, για τα δέκα άτομα που έχουν συλληφθεί, για την διακίνηση των μεταναστών που έφτασαν στο νησί, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου. Οι συλληφθέντες, με καταγωγή απο Λίβανο και Συρία αντιμετωπίζουν βαρύτατες διώξεις.

Εις βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις για:

  • Παράνομη μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενήργησαν από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος κατά συρροή.
  • Διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπο και από την οποία προέκυψε θάνατος κατά συρροή.
  • Διακοπή της κύησης χωρίς την συναίνεση της εγκύου κατά συναυτουργία δια παραλείψεως
  • Σύσταση συμμορίας

Υπενθυμίζεται ότι απολογούνται σήμερα οι Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου οι τρεις εκ των δέκα φερόμενων ως διακινητών. Οι τρεις που απολογούνται, είναι ανήλικοι, ενώ οι υπόλοιποι επτά αναμένεται να απολογηθούν την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δέκα έχουν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους και πιθανότατα μετέφεραν με τη βάρκα και τις δικές τους οικογένειες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για τη μεταφορά κάθε μετανάστη προς την Ιταλία ζήτησαν 5 με 6 χιλιάδες ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και οι δέκα φερόμενοι ως διακινητές. Τα δέκα άτομα συνοδεύονταν από οπλισμένους άνδρες της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων του Λιμενικού. Μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν, οι επτά πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και οι υπόλοιποι τρεις, που είναι ανήλικοι, θα οδηγηθούν εκ νέου ενώπιον των.

Το ταξίδι της ελπίδας των μεταναστών προς την Ιταλία γρήγορα εξελίχτηκε σε τραγωδία. Την περασμένη Τρίτη, η βάρκα προσάραξε ανοιχτά των Καλών Λιμένων και η εικόνα των εξαθλιωμένων μεταναστών ήταν κάτι παραπάνω από θλιβερή. Τα τρόφιμα και το νερό είχαν εξαντληθεί. Κι ένα 4χρονο κοριτσάκι, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει “στη γη της Επαγγελίας”, άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ μία έγκυος έχασε το μωρό της. Παράλληλα, δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

«Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Πεινασμένοι και διψασμένοι. Η κινητοποίηση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και από το Δήμο Φαιστού με τη βοήθεια της Περιφέρειας φυσικά και της Αναπτυξιακής. Μας βοήθησαν οι άνθρωποι μέχρι αργά για να μας δώσουν στρώματα και ό,τι χρειαζόταν», δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Το πλοιάριο φέρεται να είχε προορισμό κάποιο λιμάνι της Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι άνθρωποι είχαν ξεμείνει από νερό και τρόφιμα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αφυδατωθούν. Ως αποτέλεσμα, έπιναν θαλασσινό νερό για να ξεγελάσουν τη δίψα τους.

Οι 61 από τους πρόσφυγες (33 άνδρες, 7 γυναίκες και 21 παιδιά, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη) μεταφέρθηκαν από το φορτηγό πλοίο, το οποίο τους περισυνέλλεξε, σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας, στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων, απ’ όπου επιβιβάστηκαν σε λάντζα, στην οποία επέβαιναν λιμενικοί. Αφού αποβιβάστηκαν στη στεριά, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κλειστό Γυμναστήριο των Μοιρών.

Δύο εξ αυτών, ωστόσο, χρειάστηκε να διακομιστούν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα. Η τελευταία, η οποία βρισκόταν στον 8ο μήνα της κύησης, έχασε τελικά το αγέννητο μωράκι της...

Να υπενθυμίσουμε ότι στο επίμαχο σκάφος βρισκόταν και το μόλις 4 ετών κοριτσάκι, το οποίο έμελλε να χάσει τη ζωή του τόσο άδικα. Το παιδί είχε υποστεί πλήρη αφυδάτωση και έπεσε σε κώμα. Όταν τελικά διακομίστηκε εσπευσμένα μαζί με την 23χρονη μητέρα του, συριακής εθνικότητας, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν ήδη αργά, αφού εκεί απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ευτυχώς, η μητέρα του, η οποία επίσης βρισκόταν σε κακή κατάσταση, ανέκτησε τις αισθήσεις της και μέχρι χθες το μεσημέρι φιλοξενείτο στον ξενώνα της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Εξάλλου, στο Βενιζέλειο διακομίστηκε και ένας πρόσφυγας, ο οποίος τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, κατά τη μεταφορά «από το ένα σκάφος στο άλλο». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας έχει υποστεί κάταγμα στην ωμοπλάτη.

Από την πρώτη στιγμή, εκτός από τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς, στελέχη του Δήμου Φαιστού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αναπτυξιακής, αλλά και του Ερυθρού Σταυρού έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες.

Όπως ανέφεραν στην ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος και εκπαιδευτής του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χρυσόστομος Περιανάκης, ο ύπαρχος του Τμήματος Μοιρών του Ερυθρού Σταυρού Γιώργος Μακρυγιαννάκης και ο εθελοντής στο Τμήμα Μοιρών του Ερυθρού Σταυρού, πατήρ Νίκος Τζαγκαράκης, προσφέρθηκαν νερό, τσάι, φρυγανιές και ψωμί στους πρόσφυγες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News