Ηράκλειο

Κρήτη - Aγρότες: Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (εικόνες)

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα προχωρήσουν οι αγρότες της Κρήτης, εάν δεν δοθούν άμεσες λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, ενώ ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Aποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Κρήτης μετά και τη σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν  στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί εάν, όπως αναφέρουν, δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό για να βρεθεί λύση στα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Οι αγρότες έφτασαν στις 13:00 στο «Νίκος Καζαντζάκης», έχοντας αναρτήσει πανό και στην αγγλική γλώσσα, απευθυνόμενοι και στους επισκέπτες του νησιού που προσέγγιζαν το αεροδρόμιο. Στη συνέχεια  κατέθσεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, και ειδικότερα για τα ζητήματα των εργατών γης και του κόστους παραγωγής.

 

Όπως τόνισαν, ο αγροτικός τομέας καταστρέφεται από την απροθυμία της κυβέρνησης να διευκολύνει τις διαδικασίες για την εξεύρεση εργατών γης από τρίτες χώρες, εκπέμποντας SOS για τα θερμοκήπια, τις ελιές και άλλες καλλιέργειες. Δραματική είναι η κατάσταση και στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων έχουν μείνει στα χωράφια ενώ μετέωροι είναι και οι ελαιοπαραγωγοί ενόψει της έναρξης συγκομιδής του ελαιοκάρπου. 

«Η κινητοποίηση είναι μονόδρομος για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, καθώς, έπειτα από τόσους μήνες προσπαθειών, η κυβέρνηση αρνείται να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τα προβλήματα που καίνε τον πρωτογενή τομέα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κοινό κάλεσμά τους οι εν λόγω Αγροτικοί Σύλλογοι, Ιεράπετρας, Τυμπακίου και Σελίνου.της Κρήτης που συναντήθηκαν στο Ηράκλειο.

Στο πλεύρο τους βρέθηκε πλήθος κόσμου, ανάμεσα τους και οι Βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου και Μανώλης Θραψανιώτης. 

«Οι αγρότες της Κρήτης στέλνουν σήμερα από το Ηράκλειο ένα ηχηρό μήνυμα. Δεν θα επιτρέψουν πλέον στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη να τους θεωρεί αόρατους από τα μέτρα στήριξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων , καθώς το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης και το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη στήριξης από την Κυβέρνηση, τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα στην έξοδο από το επάγγελμα τους. Μέσα από τις ιδεοληψίες της, η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στην ύπαιθρο.»μ, δήλωσε ο κ. Βαρδάκης, εκφράζοντας τη στήριξή του στους αγρότες που διαμαρτυρήθηκαν στο Αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, η Περιφέρεια Κρήτης ζητάει για το Ηράκλειο 4.000 εργάτες γης, και το υπουργείο προβλέπει μόλις 300 εργάτες για εποχική εργασία ενώ για το Λασίθι, η Περιφέρεια Κρήτης ζητάει 5.000 εργάτες γης και το υπουργείο προβλέπει μόλις 750, με αγρότες να κάνουν λόγο για κοροϊδία από την κυβέρνηση. 

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών για τα οποία ζητούν διάλογο ουσίας με την κυβέρνηση, είναι:

  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Κατάργηση και άμεση επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις για όλα τα φυσικά αίτια που καταστρέφουν την παραγωγή, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με θεσμοθέτηση προκαταβολών και άμεση καταβολή αποζημιώσεων
  • Καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης από τις πρόσφατες καλοκαιρινές βροχές
  • Να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές των επιδοτήσεων
  • Να προστατευτεί μέσα από σοβαρούς ελέγχους το ελληνικό προϊόν από τις ελληνοποιήσεις
  • Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη με απλό και βιώσιμο τρόπο, για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών
  • Αξιοποίηση του ταμείου Ανάκαμψης με προγράμματα που θα έχουν στόχο την πρωτογενή παραγωγή και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων
  • Προγράμματα χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια