Κρήτη: Μπλόκο στο αεροδρόμιο έστησαν οι αγρότες - Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (εικόνες)

Κρήτη
Κρήτη: Μπλόκο στο αεροδρόμιο έστησαν οι αγρότες - Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από τις πολύμηνες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για λύση στα φλέγοντα ζητήματα των εργατών γης και του κόστους παραγωγής, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Τυμπακίου και Σελίνου προχωρούν σήμερα σε συλλαλητήριο έξω από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»

Μετά από τις πολύμηνες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για λύση στα φλέγοντα ζητήματα των εργατών γης και του κόστους παραγωγής, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Τυμπακίου και Σελίνου προχώρησαν σήμερα σε συλλαλητήριο έξω από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, από τη 1 το μεσημέρι.

Όπως λένε δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω στα αιτήματά τους ενώ ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό για να βρεθεί λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.«Η κινητοποίηση είναι μονόδρομος για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, καθώς, έπειτα από τόσους μήνες προσπαθειών, η κυβέρνηση αρνείται να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τα προβλήματα που καίνε τον πρωτογενή τομέα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κοινό κάλεσμά τους οι εν λόγω Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης.

Στο πλεύρο τους βρέθηκε πλήθος κόσμου, ανάμεσα τους και πολιτικλα πρόσωπα όπως ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ- ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο  βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μανώλης Θραψανιώτης. 

Στο πλευρό τους ο Στ. Αραχωβίτης

«Μέσα από τις ιδεοληψίες της, η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στην ύπαιθρο», λέει στο neakriti.gr ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. «Έχουν απόλυτο δίκιο οι παραγωγοί. Γιατί έχει ανέβει πολύ το κόστος παραγωγής. Η έλλειψη εργατών ανεβάζει τα ημερομίσθια. Οπότε στην πραγματικότητα οδηγούμαστε σε εγκατάλειψη της παραγωγής. Δηλαδή, δε θα μπορεί ο αγρότης να καλλιεργήσει πλέον. “Τρώει” το ένα χτύπημα μετά το άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

Συντυχάκης: «Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων»

Για το αγροτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, έστειλε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για τα προβλήματα που αφορούν την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι αγρότες παλεύουν να επιβιώσουν, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.  Πολιτικές που μειώνουν το εισόδημά τους, αυξάνουν το κόστος παραγωγής, δίνουν αποζημιώσεις- κοροϊδία.

Η καταστροφή της παραγωγής των αμπελιών, ο κίνδυνος καταστροφής της παραγωγής λαδιού, για άλλη μια χρονιά , με την ευθύνη να την έχει εξολοκλήρου η κυβέρνηση και η περιφέρεια, το τεράστιο κόστος παραγωγής  και οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, δεν αφήνουν εισόδημα ούτε για την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων. Συνάμα, με ευθύνη του κράτους,  αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης,  λόγω των αντεργατικών πολιτικών και των απάνθρωπων πολιτικών στο μεταναστευτικό ΕΕ- Κυβερνήσεων.

Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος! Είναι δίκαιη απαίτηση εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος :

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
  • Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.
  • Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος του ποτίσματος.
  • Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, δημόσιος οργανισμός, χωρίς να χαρατσώνει, με κρατική χρηματοδότηση, που να αποζημιώνει το 100% των ζημιών στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές.
  • Χωρίς άλλη καθυστέρηση, η περιφέρεια να προχωρήσει σε νέο κύκλο ψεκασμών αντιμετώπισης του δάκου, για να σωθεί η ελαιοπαραγωγή.

Αγρότη – αγρότισσα, αντιστάσου στις σειρήνες που σε ξεγελούν και σου λένε ότι το μέλλον σου είναι η ΕΟΚ των Μονοπωλίων και η ΚΑΠ.

Η ίδια η ζωή έδειξε ότι σου ρουφούν το αίμα οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, τα καρτέλ και οι μεγαλέμποροι.

Αυτοί επιβάλλουν την ακρίβεια, τα πανάκριβα εφόδια, φάρμακα, ζωοτροφές, κ.ά.

Αυτοί σε οδηγούν σε οριστικό ξεκλήρισμα για να σου πάρουν γη και σοδειά, για να σε διώξουν από το σπίτι και τα πατρογονικά σου εδάφη.

Αυτούς στηρίζει η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις. Δεν τους έχεις ανάγκη! Καμιά αναμονή ! Η ιστορία αποδεικνύει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, μόνο όταν ακολουθήσει τον δρόμο του αγώνα, χωρίς ηττοπάθεια και ψεύτικες ελπίδες! Αρκετά πλήρωσες, αρκετά τους ανέχτηκες, ΑΠΟΡΡΙΨΕ ΤΟΥΣ! ΜΟΝΟ Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΙΚΕΣ!»

Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης κινδυνεύει να “τινάξει στον αέρα” την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της παραγωγής, όχι μόνο της φετινής περιόδου, αλλά και των επομένων ετών», αναφέρει μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής στον πρωτογενή τομέα, από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, η οποία να καταλαβαίνει τον αγροτικό κόσμο. Οι παραγωγοί βιώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας και ταυτόχρονα την παντελή έλλειψη στήριξης. Οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε πολλές περιπτώσεις σε αναγκαστική έξοδο από το επάγγελμα. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα των εργατών γης, χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων για να μπορέσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών, που διεκδικούν τη λήψη των παρακάτω άμεσων μέτρων και όχι απλών υποσχέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης:

  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Κατάργηση και άμεση επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις για όλα τα φυσικά αίτια που καταστρέφουν την παραγωγή, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με θεσμοθέτηση προκαταβολών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης από τις πρόσφατες καλοκαιρινές βροχές.
  • Να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές των επιδοτήσεων.
  • Να προστατευτεί μέσα από σοβαρούς ελέγχους το ελληνικό προϊόν από τις ελληνοποιήσεις.
  • Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη με απλό και βιώσιμο τρόπο, για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών.
  • Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με προγράμματα που θα έχουν στόχο την πρωτογενή παραγωγή και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Προγράμματα χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο και εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων και καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, διότι με τη στάση της οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο.

Τέλος, “κρούουμε τον κώδωνα” του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση για τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό από κανένα».

«Άμεση διόρθωση της ΚΥΑ»

Την «άμεση διόρθωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών», για το Ηράκλειο και το Λασίθι, ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες παραγωγοί αναφορικά με τις καλλιέργειές τους (ελιές, αμπέλια, θερμοκηπευτικές καλλιέργειες κ.λπ.) και στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε εργατικά χέρια στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, τόνισε ότι η έλλειψη εργατών γης οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχει υπάρξει η ανάλογη προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, αφού η ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα, για να ισχύσει έως τέλος του 2022, δε συμπεριέλαβε τον αριθμό που πρότεινε η Περιφέρεια της Κρήτης αλλά μόνο το 10%.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης, με το υπ’ αριθμ. 171496/10.06.22 διορθωτικό έγγραφό της, ζητάει:

α) Για το Ηράκλειο 4.000 (1.000 εργάτες γης με εξαρτημένη εργασία και 3.000 με εποχική εργασία) και το υπουργείο προβλέπει μόλις 300.

β) Για το Λασίθι 5.000 (1.000 για εξαρτημένη εργασία και 4.000 εποχικούς) και το υπουργείο προβλέπει μόλις 600).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News