Τεχνικά έργα αποκαλύπτουν οι έρευνες, μετά την τραγωδία στην Λ. Δημοκρατίας - Χωρίς ρίζες και σάπιο το φονικό πεύκο

Κρήτη
Τεχνικά έργα αποκαλύπτουν οι έρευνες, μετά την τραγωδία στην Λ. Δημοκρατίας - Χωρίς ρίζες και σάπιο το φονικό πεύκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, οι σημερινές έρευνες δείχνουν τεχνικά έργα, πιθανόν της ΔΕΗ στο σημείο που βρίσκονταν το δέντρο, του οποίου οι ρίζες από την πλευρά του πεζοδρομίου είχαν εκτεταμένη σήψη - Επιβεβαίωση του neakriti.gr

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2022 έκλεισε τμήμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα με τραγικό απολογισμό το θάνατο του Παναγιώτη Μητρέλου, με σκοπό να δοθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα αίτια της τραγωδίας και δη την κατάσταση του δέντρου. Στο σημείο συνεργεία του Δήμου εκτέλεσαν εργασίες παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Ηρακλείου, Γιάννη Αναστασάκη.

Οι ανασκαφές στο σημείο αποκάλυψαν τεχνικά έργα, πιθανόν της ΔΕΗ που βρίσκονταν κοντά στο δέντρο, του οποίου οι ρίζες από την πλευρά του πεζοδρομίου είχαν εκτεταμένη σήψη. Ειδικότερα, το δέντρο από την πλευρά του δρόμου, όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, είχε αποκομένες ρίζες, ενδεχομένως από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο σημείο.

Στο σημείο βρέθηκε εκπρόσωπος του δασαρχείου, δικηγόρος και πραγματογνώμονας της οικογένειας του θύματος, καθώς και ο Χρήστος, ο γιος του 51χρονου που έχασε τη ζωή του. Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Στρατουδάκης, ζήτησε να διερευνηθεί αν υπήρξε διαρροή νερού και αν έγιναν εργασίες ή παρεμβάσεις.

Επιβεβαίωση του neakriti.gr

Υπενθυμίζεται ότι το neakriti.gr είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το τεμαχισμένο δέντρο, αλλά και το τμήμα εκείνου που παρέμεινε στο έδαφος επί της λεωφόρου Δημοκρατίας προτού καλυφθεί με δίχτυ, ενώ ταυτόχρονα δημοσιοποίησε την εκτίμηση ειδικού, που είδε τις φωτογραφίες από το διαδίκτυο και αναγνώρισε σημάδια... σήψης! Ο αφ. καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στις επιστήμες του ξύλου, Ιωάννης Μπαρμπούτης, ένας από τους λίγους ειδικούς στην Ελλάδα, που σήμερα διδάσκει στο ΠΜΣ του ΑΠΘ για τις επιστήμες του ξύλου, μίλησε τότε στην ισοσελίδα για το τι μπορεί να έχει προκαλέσει την πτώση του δέντρου και προέτρεψε να μη χαθεί και να μην καταστραφεί κανένα κομμάτι ξύλου, γιατί αποτελούν τα τεκμήρια που η εισαγγελική έρευνα χρειάζεται για το πόρισμά της!

Οι φωτογραφίες με τα τεκμήρια ήταν αποκαλυπτικές, καθώς έδειχναν τον κορμό του πεύκου να φέρει ακριβώς στη μέση του μια μεγάλη τρύπα, που, όπως σημειώνε ο καθηγητής Δασολογίας Ιωάννης Μπαρμπούτης, δεν είναι η φυσιολογική δομή του πεύκου, σημειώνοντας: «Το πεύκο δεν είναι φυσιολογικό να έχει τρύπα στη μέση τού κορμού. Δεν προσβάλλεται εύκολα το πεύκο. Ίσως από τον κακό χειρισμό. Το πνίξανε το δέντρο...»!

Τεκμήρια για τον εισαγγελέα

Ο αφ. καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Μπαρμπούτης ανέφερε ότι το σημείο θραύσης του πεύκου και τα υπόλοιπα κομμάτια θα καταδείξουν την αιτία της πτώσης του δέντρου που πλάκωσε και σκότωσε τον αμέριμνο δικυκλιστή, που είχε σταματήσει στο φανάρι καθόδου της λεωφόρου Δημοκρατίας, με κατεύθυνση να στρίψει στην Καποδιστρίου. Μάλιστα, ο κ. Μπαρμπούτης συμπλήρωσε ότι αυτά αποτελούν τεκμήρια που δεν πρέπει να καταστραφούν, όπως τα στοιχεία που συλλέγονται μετά από ένα έγκλημα για να βρεθεί ο δράστης: «Είναι κρίμα να χάνονται έτσι άνθρωποι άδικα.. Επειδή είδα τις φωτογραφίες, ένα δέντρο δεν πέφτει χωρίς λόγο. Ή θα έχει κάποιο σάπιο κλαδί ή θα έχει κάποια εξωτερική πίεση ασκούμενη, όπως ο άνεμος. Από μόνο του να πέσει, δεν πέφτει. Αυτά δεν πρέπει να χαθούν για τον εισαγγελέα. Καλό είναι να κρατηθούν αυτά τα κομμάτια του δέντρου, είναι τεκμήρια και από αυτά φαίνεται η αιτία της πτώσης. Να μη χαθεί το κομμάτι με το σημείο θραύσης, που φαίνεται να βρίσκεται στο σημείο τσιμεντοποίησης και είναι πιθανό να έχει σαπίσει. Από τις φωτογραφίες μοιάζει να έχει σαπίσει.

Ένα δέντρο είναι ένα αυτοσυντηρούμενο φυτό. Χρειάζεται κάποιο ελεύθερο χώρο να μπορεί να αναπνεύσει, να δημιουργήσει τις ρίζες που χρειάζονται για να το στηρίξουν, εκτός αν κάπου είναι βραχώδες το έδαφος ή από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως αυτό που είχε γείρει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποια αιτία, κάποιος άνεμος κ.λπ., αλλά από μόνο να πέσει δεν πέφτει.

Καλό είναι να κρατηθούν τα κομμάτια του ξύλου και να μελετηθούν. Ο εισαγγελέας πώς θα κάνει την έρευνά του; Όταν γίνεται ένα ατύχημα ή μια δολοφονία, δεν κρατάνε τα τεκμήρια οι ειδικοί για να βγάλουν συμπεράσματα; Τα τεκμήρια είναι τα κομμάτια του κορμού. Αν φταίει το τσιμέντωμα ή κάτι άλλο, θα φανεί αμέσως. Το σημείο της θραύσης είναι το σημαντικό. Αυτό δείχνει τι έγινε.

Αν θέλει ο εισαγγελέας να βρει την αιτία, θα πρέπει να κρατηθεί το κομμάτι. Να μη χαθούν τα τεκμήρια. Να κρατηθεί το κομμάτι της θραύσης και το ακριβώς από πάνω. Η σήψη πάει συνεχόμενη και προχωράει σταδιακά. Τα προβλήματα του ξύλου είναι η σήψη και οι ξυλοφάγοι οργανισμοί. Καμιά φορά δε φαίνεται η σήψη πρέπει να την ψάξεις. Η ρίζα εκεί που έχει κόψει δείχνει αλλοιωμένο το σημείο».

«Υποψιάζει ο χρόνος πτώσης»

Όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ο χρόνος πτώσης του δέντρου, που δεν ήταν μεγαλύτερος από 2 δευτερόλεπτα, όπως είχε δείξει και το βίντεο-ντοκουμέντο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης αποδείκνυε ότι το δέντρο δεν ήταν υγιές: «Ένα σάπιο δέντρο πέφτει πολύ γρήγορα και σπάζει αυτομάτως. Το ξύλο είναι ένα υλικό που έχει το πλεονέκτημα έναντι άλλων υλικών, όταν σπάζει να κάνει ένα θόρυβο χαρακτηριστικό, ένα επαναλαμβανόμενο κρακ και πέφτει αργά. Αν είναι σάπιο, δεν τα κάνει αυτά που κάνει το κανονικό το ξύλο, οπότε πέφτει κατευθείαν. Όπως φαίνεται λοιπόν, η δομή του ξύλου είναι αλλοιωμένη σε εκείνο το σημείο».

Τα ίχνη που άφησαν τα έργα σύρριζα του φονικού πεύκου

Υπενθυμίζεται ακόμη οτι με παλαιότερα δημοσιεύματα και φωτογραφίες που δημοσίευσε το neakriti.gr, με μια ματιά παρατηρεί εύκολα κάποιος ότι εναέρια καλώδια της ΔΕΗ στη λεωφόρο Δημοκρατίας δεν υπάρχουν. Με μια σύντομη αυτοψία στο σημείο που βρίσκεται ακόμη το υπόλειμμα του επιχωματωμένου κορμού, που φέρει το ριζικό σύστημα του δέντρου, γίνεται αντιληπτό ότι τα χαντάκια που βρίσκονται σύρριζα του πεζοδρομίου και που εικάζεται ότι ίσως πλήγωσαν κάποια στιγμή το πεύκο οδηγούν αν τα ακολουθήσει κάποιος... στον μετασχηματιστή-υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται ακριβώς στη γωνία Δημοκρατίας και Καποδιστρίου, λίγα μόλις μέτρα βορειότερα του φονικού πεύκου.

Δίπλα στο δέντρο, εκτός από τα φρεάτια της ΔΕΥΑΗ που είναι εμφανή, βρίσκεται και ένα link box, κιβώτιο ζεύξεως, που το ξεχωρίζει κάποιος από τα τέσσερα τσιμεντένια φατνώματα και τα αρχικά ΒΗΜΚΑ, που είναι βιομηχανία που πουλάει εξοπλισμό για έργα στη ΔΕΗ

Φωτογραφίες από το σημείο όπου φαίνεται ότι η αφετηρία του «μπαλωμένου» με άσφαλτο σκάμματος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον μετασχηματιστή-υποσταθμό της ΔΕΗ. Αν μάλιστα ακολουθήσει κάποιος τα ίχνη του σκάμματος, θα παρατηρήσει ακριβώς δίπλα στο φονικό πεύκο, εκτός από τα φρεάτια της ΔΕΥΑΗ, ακόμη μια εγκατάσταση εγκιβωτισμένη στο έδαφος, σκεπασμένη με μια τσιμεντένια πλάκα, η οποία φέρει τα αρχικά ΒΗΜΚΑ, που είναι η βιομηχανία από την οποία η ΔΕΗ αγόραζε υλικά για να κατασκευάζει τα δίκτυά της. Ακολουθώντας τη διαδρομή του σκάμματος, θα παρατηρήσει επίσης κάποιος ότι αυτή συνεχίζεται ακόμη 50-60 μέτρα προς το νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου, διερχόμενη από τη συμβολή της Δημοκρατίας με τη Χρυσοστόμου, και καταλήγει αμέσως μετά το περίπτερο και περνάει απέναντι. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής μάς υπέδειξαν ένα πρόσφατο λούκι που άφησε η ΔΕΗ πριν μερικούς μήνες στο πεζοδρόμιο, το οποίο μοιάζει να συνδέεται με το χαντάκι που ήδη υπάρχει και που εικάζεται ότι είναι τα υπογειοποιημένα δίκτυα της ΔΕΗ. Επίσης, θα παρατηρήσει κάποιος ότι στο σημείο φαίνεται να δίνει ρεύμα ένα και μοναδικό εναέριο καλώδιο σε προσφάτως τοποθετημένο στύλο, πιθανόν για εργοταξιακή χρήση.

Το χαντάκι με τα δίκτυα χαμηλής τάσης συνεχίζεται και διέρχεται από τη συμβολή με τη Χρυσοστόμου. Στο ύψος του περιπτέρου φαίνεται πρόσφατη τομή στο πεζοδρόμιο από τη ΔΕΗ, που δεν αποκλείεται να έχει σχέση και με το χαντάκι, αλλά και με έναν μικρό στύλο όπου φαίνεται εναέρια καλώδια και ίσως αποδεικνύει ότι οι τομές κρύβουν υπόγεια καλώδια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News