Ηράκλειο: Οργή στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις 70 οργανικές θέσεις που χάθηκαν

Κρήτη
Ηράκλειο: Οργή στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις 70 οργανικές θέσεις που χάθηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 70 οργανικές θέσεις λιγότερες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά στο Ηράκλειο - Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, είναι ανεύθυνη μια τέτοια στάση και μάλιστα σ’ έναν νομό, όπως του Ηρακλείου, που κυριολεκτικά βασανίζεται από εκπαιδευτικές ανάγκες

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού Ηρακλείου η απώλεια 70 οργανικών θέσεων από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, σύμφωνα με ΦΕΚ του υπουργείου Παιδείας. Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, είναι ανεύθυνη μια τέτοια στάση και μάλιστα σ’ έναν νομό όπως του Ηρακλείου, που κυριολεκτικά βασανίζεται από εκπαιδευτικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, κάνουν σαφές πως στους επόμενους διορισμούς ο ν. Ηρακλείου θα πρέπει να ζητήσει περισσότερες οργανικές θέσεις.

Είναι άξιο αναφοράς πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει λάβει και πολιτικές αποχρώσεις, με το πολιτικό προσωπικό της Κρήτης να παίρνει στάση σε αυτό το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, αναστάτωση προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου τα τελευταία 24ωρα η είδηση πως το Ηράκλειο χάνει 70 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Πρόκειται για θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι η οργανική θέση είναι εκείνη που εξασφαλίζει την ισοβιότητα στον δημόσιο υπάλληλο.

Το ζήτημα είναι πως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε γνωστό πως στον νομό Ηρακλείου χάνονται 70 οργανικές θέσεις, ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεων, καταργήσεων ή και αναβαθμίσεων σχολικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπαιδευτικοί της Κρήτης κάνουν σαφές πως με αυτόν τον τρόπο συρρικνώνεται οργανικά το ελληνικό δημόσιο σχολείο, ενώ βγαίνει ζημιωμένος και ο ν. Ηρακλείου, στον οποίο στους επόμενους διορισμούς θα πρέπει να αναζητηθούν ακόμη 70 εκπαιδευτικοί, ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι εκπαιδευτικές ανάγκες.

«Υπάρχει απώλεια 70 οργανικών θέσεων στον ν. Ηρακλείου. Αυτές οι θέσεις χάνονται εξαιτίας συγχωνεύσεων, καταργήσεων και αναβαθμίσεων των σχολικών μονάδων. Συρρικνώνεται οργανικά το δημόσιο σχολείο και πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον “αέρα”. Μας προκάλεσε τρομερή εντύπωση η κατάργηση των 70 οργανικών θέσεων του ν. Ηρακλείου, σύμφωνα με δελτίο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ο ν. Ηρακλείου είναι ένας ταλαιπωρημένος νομός σε επίπεδο εκπαιδευτικών κενών, αφού έρχονται πολλοί αναπληρωτές κάθε χρόνο για να καλυφθούν τα κενά. Η απώλεια οργανικών θέσεων σημαίνει απώλεια διορισμένων δασκάλων. Την ίδια στιγμή, ο ν. Ηρακλείου ξεκινάει μ’ ένα μειονέκτημα στους επόμενους διορισμούς, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν 70 εκπαιδευτικοί από την αρχή», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς «Η Φαιστός» και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Δέκα Αριστοτέλης Γιαμαλάκης υποστήριξε: «Είναι λάθος να χαθούν τόσες οργανικές θέσεις. Δυστυχώς, οι οργανικές αυτές θέσεις θα “χαθούν” από τους διορισμούς. Ο ν. Ηρακλείου δέχεται εκατοντάδες αναπληρωτές και έπρεπε το υπουργείο Παιδείας το γνώριζε.  Στη Μεσαρά, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου έχει υποβαθμιστεί, με την έννοια πως από 12θέσιο έγινε 6θέσιο. Σε αυτό το εκπαιδευτικό σκηνικό, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε αρνητική στάση και απόφαση. Εμείς μιλήσαμε με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μανόλη Μπελαδάκη και μας είπε πως θα συνομιλήσει με τους αρμοδίους, ώστε να αλλάξει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι δύσκολη η περιοχή της Μεσαράς. Μας βρίσκει αρνητικούς η απώλεια 70 οργανικών θέσεων».

Τα αιτήματα

Είναι άξιο αναφοράς πως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», πέραν της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε προχθές στη Διεύθυνση Π.Ε. Ηρακλείου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του προς το υπουργείο Παιδείας, ζήτησε με επιτακτικό τρόπο από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση τονίζεται πως «το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, με την παρουσία πολλών συναδέλφων, ζήτησε από τον διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μ. Μπελαδάκη τα εξής:

  • Την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης αυθαίρετης και άδικης απόφασης του υπουργείου Παιδείας.
  • Την εισήγηση που έκανε η ΔΙ.ΠΕ. Ηρακλείου προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και
  • Αν συμφωνεί και αποδέχεται τη συγκεκριμένη απόφαση της κ. Κεραμέως.

Από τη μεριά του, ο διευθυντής Εκπαίδευσης ανέφερε ότι η εισήγησή του ήταν διαφορετική σε σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ και την κατάργηση των 70 οργανικών θέσεων. Επιπλέον, δήλωσε πως την ευθύνη έχουν ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε με επίσημο έγγραφο την ανάκληση του ΦΕΚ που αφορά τον νομό Ηρακλείου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις, για να μην επιτρέψει τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, την αφαίμαξη των μόνιμων θέσεων εργασίας και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, σ’ ένα νομό με πολυάριθμες εκπαιδευτικές ανάγκες».

Βαρδάκης: Αιφνιδιαστικές καταργήσεις λίγο πριν τον αγιασμό

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων λίγο πριν το πρώτο κουδούνι προχώρησαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, λίγες μόνο μέρες πριν τον αγιασμό, με την Απόφαση αριθμ. Φ.10/103443/Δ1 (ΦΕΚ 4582/Β/30-08-22) “Ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί και προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2022-2023”, η υπουργός Παιδείας προχωρά αιφνιδιαστικά σε καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολείων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «με μία εντελώς αβάσιμη, αντιπαιδαγωγική και αψυχολόγητη κίνηση, που προφανώς μεθοδευόταν εδώ και καιρό, βλέπουμε σχολεία της πόλης του Ηρακλείου αλλά και της Μεσαράς να υποβιβάζονται οργανικά από 12θέσια σε 6θέσια, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το ωράριο και να απαιτούνται πολυάριθμες τοποθετήσεις αναπληρωτών, σε μία χρονιά μάλιστα που το υπουργείο έχει ανακοινώσει, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μ.μ.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, περικόπτοντας θέσεις εργασίας και υποβαθμίζοντας, παράλληλα, την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από την αρμόδια υπουργό να αποσαφηνίσει βάσει ποιων στοιχείων προχώρησε στον υποβιβασμό σχολείων στο... παρά πέντε της έναρξης των μαθημάτων και τι προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς που, λόγω υποβιβασμού του σχολείου τους, βρίσκονται ξαφνικά χωρίς οργανική, με κίνδυνο να μετακινηθούν μακριά από τη βάση τους.

Επιπλέον, καλούν την υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να τροποποιήσει την ανωτέρω απόφαση, με σκοπό οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να μην παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News