Τραγωδία στη Λ. Δημοκρατίας: Τα ίχνη που άφησαν τα έργα σύρριζα του φονικού πεύκου

Κρήτη
Τραγωδία στη Λ. Δημοκρατίας: Τα ίχνη που άφησαν τα έργα σύρριζα του φονικού πεύκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «μπαλωμένο» χαντάκι μπροστά από το δέντρο δεν αποκλείεται να συνδέεται με υπόγεια καλώδια που είχε περάσει κάποτε η ΔΕΗ, καθώς μοιάζει να καταλήγει στον μετασχηματιστή - υποσταθμό που βρίσκεται στη γωνία του ίδιου πεζοδρομίου

Ανοίγει η «βεντάλια» της έρευνας γύρω από τα αίτια της πτώσης του φονικού πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας, που στοίχισε τη ζωή στον 51χρονο δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο στις 18 Αυγούστου, καθώς αύριο αναμένεται η εκρίζωση του υπολείμματος του κορμού με το ριζικό σύστημα και εκσκαφή του δρόμου. Ακόμη ένα στοιχείο έρχεται να προστεθεί στο «παζλ» για τα έργα που ενδεχομένως έχουν γίνει στο σημείο κατά το παρελθόν και ίσως τραυμάτισαν τις ρίζες.

Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ, που προκλήθηκε από σχετικό δημοσίευμα της «ΝΚ», αναφέροντας πως η Δημοτική Επιχείρηση δεν έχει περάσει δίκτυο ή αγωγούς από το σημείο τα τελευταία χρόνια και πως τα χαντάκια που φαίνονται στο οδόστρωμα της λεωφόρου Δημοκρατίας δεν είναι δικά της, μια νέα πληροφορία εξετάζεται πλέον και μένει να αποδειχτεί ως αληθής αύριο, τα σκάμματα να προέρχονται από παλιές εργασίες της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, που βρίσκεται σε δεινή θέση φέροντας έναν νεκρό στην «πλάτη» της, καλείται να «σηκώσει το βάρος» των ευθυνών της για την κατάσταση του δέντρου, όχι αν το περιποιήθηκαν, το κούρεψαν ή το πότισαν, αλλά αν γνώριζε ότι το συγκεκριμένο δέντρο έπασχε ή είχε πάρει επικίνδυνη κλίση, όπως θα μπορούσε να το έχει πληροφορηθεί από δημότη με ηλεκτρονικό αίτημα σε κάποια υπηρεσία του Δήμου. Στο μεταξύ, η ιστορία με το «μπάλωμα» στην άσφαλτο και ποια υπηρεσία το έχει κάνει φαίνεται ότι είναι πρώτιστης σημασίας στην περίπτωση που το δέντρο βρεθεί από τους πραγματογνώμονες ακρωτηριασμένο στο ριζικό του σύστημα.

Με μια ματιά παρατηρεί εύκολα κάποιος ότι εναέρια καλώδια της ΔΕΗ στη λεωφόρο Δημοκρατίας δεν υπάρχουν. Με μια σύντομη αυτοψία στο σημείο που βρίσκεται ακόμη το υπόλειμμα του επιχωματωμένου κορμού, που φέρει το ριζικό σύστημα του δέντρου, γίνεται αντιληπτό ότι τα χαντάκια που βρίσκονται σύρριζα του πεζοδρομίου και που εικάζεται ότι ίσως πλήγωσαν κάποια στιγμή το πεύκο οδηγούν αν τα ακολουθήσει κάποιος... στον μετασχηματιστή-υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται ακριβώς στη γωνία Δημοκρατίας και Καποδιστρίου, λίγα μόλις μέτρα βορειότερα του φονικού πεύκου.

Δίπλα στο δέντρο, εκτός από τα φρεάτια της ΔΕΥΑΗ που είναι εμφανή, βρίσκεται και ένα link box, κιβώτιο ζεύξεως, που το ξεχωρίζει κάποιος από τα τέσσερα τσιμεντένια φατνώματα και τα αρχικά ΒΗΜΚΑ, που είναι βιομηχανία που πουλάει εξοπλισμό για έργα στη ΔΕΗ

Το neakriti.gr φέρνει στο φως φωτογραφίες από το σημείο όπου φαίνεται ότι η αφετηρία του «μπαλωμένου» με άσφαλτο σκάμματος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον μετασχηματιστή-υποσταθμό της ΔΕΗ. Αν μάλιστα ακολουθήσει κάποιος τα ίχνη του σκάμματος, θα παρατηρήσει ακριβώς δίπλα στο φονικό πεύκο, εκτός από τα φρεάτια της ΔΕΥΑΗ, ακόμη μια εγκατάσταση εγκιβωτισμένη στο έδαφος, σκεπασμένη με μια τσιμεντένια πλάκα, η οποία φέρει τα αρχικά ΒΗΜΚΑ, που είναι η βιομηχανία από την οποία η ΔΕΗ αγόραζε υλικά για να κατασκευάζει τα δίκτυά της. Ακολουθώντας τη διαδρομή του σκάμματος, θα παρατηρήσει επίσης κάποιος ότι αυτή συνεχίζεται ακόμη 50-60 μέτρα προς το νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου, διερχόμενη από τη συμβολή της Δημοκρατίας με τη Χρυσοστόμου, και καταλήγει αμέσως μετά το περίπτερο και περνάει απέναντι. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής μάς υπέδειξαν ένα πρόσφατο λούκι που άφησε η ΔΕΗ πριν μερικούς μήνες στο πεζοδρόμιο, το οποίο μοιάζει να συνδέεται με το χαντάκι που ήδη υπάρχει και που εικάζεται ότι είναι τα υπογειοποιημένα δίκτυα της ΔΕΗ. Επίσης, θα παρατηρήσει κάποιος ότι στο σημείο φαίνεται να δίνει ρεύμα ένα και μοναδικό εναέριο καλώδιο σε προσφάτως τοποθετημένο στύλο, πιθανόν για εργοταξιακή χρήση.

Η εκρίζωση

Η εκρίζωση του δέντρου θεωρείται μονόδρομος πλέον, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί το ριζικό σύστημα του πεύκου. Εξάλλου, είναι ένα τεκμήριο από την τραγωδία που ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τη διατήρησή του. Μαζί με την εκρίζωση, είτε παρουσία εισαγγελέα είτε με ειδικές άδειες από τις εισαγγελικές Αρχές αλλά και τον Δήμο Ηρακλείου, που ήδη ανακοίνωσε το κλείσιμο του δρόμου για αύριο από τις 08:30 π.μ. ως τις 2:30 μ.μ., θα χρειαστεί να γίνει και εκσκαφή σε δρόμο και πεζοδρόμιο. Και αυτό γιατί έτσι θα ελεγχθεί αν έχουν ζημιά οι ρίζες και τίνος είναι τα δίκτυα που περνούν από το σημείο. Εξάλλου, για να εκριζωθεί το δέντρο, που είναι το μισό παχτωμένο στην άσφαλτο και το άλλο μισό κάτω από το πεζοδρόμιο, θα πρέπει να σκαφτεί μέρος της ασφάλτου, αλλά και να φύγουν οι πλάκες από την άλλη μεριά.

Το χαντάκι με τα δίκτυα χαμηλής τάσης συνεχίζεται και διέρχεται από τη συμβολή με τη Χρυσοστόμου. Στο ύψος του περιπτέρου φαίνεται πρόσφατη τομή στο πεζοδρόμιο από τη ΔΕΗ, που δεν αποκλείεται να έχει σχέση και με το χαντάκι, αλλά και με έναν μικρό στύλο όπου φαίνεται εναέρια καλώδια και ίσως αποδεικνύει ότι οι τομές κρύβουν υπόγεια καλώδια.

Πραγματογνώμονες

Την ίδια ώρα, έχει ζητηθεί, να ενισχυθεί το σχήμα των πραγματογνωμόνων με ακόμη έναν επιστήμονα, κυρίως από την Αθήνα. Ήδη έχουν οριστεί τρεις πραγματογνώμονες από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. με εντολή εισαγγελέα και ένας πραγματογνώμονας-τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια. Όπως έχει ήδη αναφέρει η «ΝΚ» είχε γίνει προσέγγιση κεντρικά στο ΕΘΙΑΓΕ για τον ορισμό επιστήμονα εκτός Κρήτης, προκειμένου να μετέχει στην ομάδα των πραγματογνωμόνων από το Ηράκλειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News