Ηράκλειο

Συγκλόνισε στο δημοτικό συμβούλιο ο μεγάλος γιος του αδικοχαμένου Παναγιώτη Μητρέλου (εικόνες, βίντεο)

Στο έκτακτο συμβούλιο βρέθηκε και η χήρα του αδικοχαμένου Παναγιώτη Μητρέλου

«Από μία ανευθυνότητα έχασα το είδωλό μου τον πατέρα μου και στερήθηκε η μητέρα μου τον άνθρωπο με τον οποίο ήταν 30 χρόνια μαζί».

Συγκλόνισε πραγματικά, μιλώντας ελάχιστα, αλλά με λόγια καρδιάς και ανείπωτου πόνου για τον άδικο χαμό του πατέρα του αλλά συνάμα  και  με μεγαλείο ψυχής το οποίο έδειξε ζητώντας συγνώμη για τη σύντομη, φορτισμένη παρέμβαση του ο μεγάλος γιος του αδικοχαμένου Παναγιώτη Μητρέλου, στο αποψινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, που είχε ως μοναδικό θέμα το τραγικό συμβάν με τη φονική πτώση του πεύκου τη 18η Αυγούστου  επί της λεωφόρου Δημοκρατίας που έκοψε δυστυχώς το νήμα της ζωής του 51χρονου οικογενειάρχη, πατέρα 3 παιδιών.

Η συνεδρίαση , παρουσία και της χήρας του θύματος, όπως ήταν αναμενόμενο  έγινε σε βαρύ κλίμα , φορτισμένο συγκινησιακά αλλά και σε μια τεταμένη  πολιτικά ατμόσφαιρα, με σύσσωμες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν δριμεία «πυρά» κατά της δημοτικής αρχής, κατηγορώντας την από τη μεριά τους για εγκατάλειψη ουσίας και έργου στον «βωμό» -όπως τόνισαν- μιας επικοινωνιακής τακτικής, για έλλειψη πολιτικού θάρρους  που  θα έδειχναν κάποιες κινήσεις ανάληψης ευθυνών και παραιτήσεων ευθιξίας, αλλά και για  χαμηλά αντανακλαστικά, ως προς την  άμεση, έμπρακτη στήριξη της χαροκαμένης οικογένειας.

Μάλιστα, ουκ’ ολίγοι  επικεφαλής και σύμβουλοι  της αντιπολίτευσης κάλεσαν τη πλευρά της δημοτικής αρχής να εγκαταλείψει τον μοναχικό της δρόμο, αποδεχόμενη τη συνεργασία και τη χείρα βοηθείας  που απλώνουν  οι άλλες παρατάξεις, με σκοπό, όπως τόνισαν, τουλάχιστον να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα σε επίπεδο δημόσιας ασφάλειας και καθημερινότητας των πολιτών.

Επί του πρακτέου, η πλευρά της δημοτικής αρχής, διά στόματος του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού αποδέχτηκε πλήρως και συμφώνησε με το κοινό αίτημα 5 παρατάξεων της αντιπολίτευσης (με επικεφαλής τους Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερό, Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, Πέτρο Ινιωτάκη, Ευαγγελία Σχοιναράκη) που είχαν ζητήσει άλλωστε τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, για να γίνουν πολύπλευρες κινήσεις όχι μόνο ηθικής αλλά και οικονομικής στήριξης της οικογένειας του αδικοχαμένου Παναγιώτη Μητρέλου.

Το τί ακριβώς θα γίνει και ποιες θα είναι ειδικότερα οι κινήσεις αυτές, δεν συγκεκριμενοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση, αλλά αναμένεται να αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, σε συνεννόηση δημοτικής αρχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης .

Η συνεδρίαση προκλήθηκε από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη, «Ενεργοί Πολίτες» του Ηλία Λυγερού, «Συν-Πράξη» του Πέτρου Ινιωτάκη, «Συν Εργασία για το Ηράκλειο» του Ευριπίδη Κουκιαδάκη και «Ηράκλειον Αξίζει» της Ευαγγελίας Σχοιναράκη.

Στην επιστολή τους οι πέντε παρατάξεις, που προκάλεσαν την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκαν και στην κατάσταση της οικογένειας του εκλιπόντος, η οποία χρήζει στήριξης. Συγκεκριμένα, σημείωσαν : «Ανεξάρτητα από την αναζήτηση και τον καταλογισμό ή μη ευθυνών, ποινικών, αστικών και πολιτικών, ο Δήμος Ηρακλείου, η δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχουν (έχουμε) χρέος να στηρίξουν ηθικά και ψυχολογικά, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, την οικογένεια του θύματος, αλλά πρωτίστως με νόμιμες, διαφανείς, ευέλικτες και αποτελεσματικές διαδικασίες την οικονομική υποστήριξή των.

Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι, έστω και καθυστερημένα, ότι τα προβλήματα της ανοχύρωτης, όπως αποδεικνύεται, πόλης μας μπορούν να αντιμετωπιστούν με σοβαρό σχεδιασμό, ολοκληρωμένο και ιεραρχημένο προγραμματισμό, ύστερα από υπεύθυνο διάλογο και όχι με ευκαιριακές, επικοινωνιακές πολιτικές και πρόχειρες λύσεις, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και προγραμματισμού και της πολυσυζητημένης αποτελεσματικότητας.

Ο δύσβατος και μοναχικός δρόμος που επέλεξε η δημοτική Αρχή, βασισμένη στη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αγνοώντας ταυτόχρονα πλήρως τις προτάσεις και τη γόνιμη κριτική μας, αποδεικνύεται αδιέξοδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και τους πολίτες».

Ταυτόχρονα μέσω Facebook καταγράφεται προσπάθεια κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης πολιτών, προκειμένου να αποθέσουν ένα λουλούδι για τον νεκρό από το φονικό δέντρο στη Λότζια κατά την ώρα συνεδρίασης του Σώματος. Την ίδια ώρα, οι έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την αστραπιαία πτώση του δέντρου συνεχίζονται από τους πραγματογνώμονες, με την εντολή εισαγγελέα που έχει διατάξει έρευνα, την οποία διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ., να προστεθεί τουλάχιστον ένας ακόμη πραγματογνώμονας εκτός Κρήτης. Διερευνάται η κατάσταση του δέντρου και φυσικά αν οι ρίζες του είχαν υποστεί βλάβη από πιθανά έργα που είχαν γίνει κατά το παρελθόν. Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί και εκρίζωση του υπολείμματος του κορμού με το ριζικό σύστημα και εκσκαφή στον δρόμο με ειδική εισαγγελική άδεια.

Και πέμπτος πραγματογνώμονας για το «φονικό» πεύκο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας

Τουλάχιστον έναν ακόμη πραγματογνώμονα φαίνεται ότι θα ορίσει η ΕΛ.ΑΣ κατ’ εντολή εισαγγελέα για την υπόθεση της πτώσης του πεύκου που σκότωσε τον αμέριμνο δικυκλιστή στις 18 Αυγούστου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Ήδη έχουν οριστεί τέσσερις εκ των οποίων ο ένας πραγματογνώμονας σε ρόλο τεχνικού συμβούλου από πλευράς της οικογένειας του θύματος και τρεις από την ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο διεξαγωγής της εισαγγελικής έρευνας που έχει διαταχθεί και ανατεθεί ήδη.

Όπως έγραψε το neakriti.gr οι τέσσερις πραγματογνώμονες που ορκίστηκαν πραγματοποίησαν ήδη την πρώτη αυτοψία στον κορμό του δέντρου που παραμένει στο έδαφος μεταξύ ασφάλτου και πεζοδρομίου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και ήδη ελήφθησαν και δείγματα ριζών και κορμού για εργαστηριακές αναλύσεις.

Φαίνεται ότι το σημαντικότερο μέρος της έρευνας είναι η εκρίζωση του κορμού ώστε να εξεταστούν οι ρίζες και να επιβεβαιωθεί ή όχι η υπόνοια που υπάρχει σε επίπεδο έρευνας ότι ίσως κλάδος του ριζικού συστήματος και μάλιστα στηρικτικός είχε κοπεί κατά το παρελθόν στη διάρκεια εκτέλεσης κάποιων έργων.

Επιπλέον δεν αποκλείεται να γίνουν και τομές στην άσφαλτο για να διαπιστωθεί τι έργα είναι αυτά καθώς φαίνεται ότι τα μπαλώματα και το χαντάκι κάποιου δικτύου περνάει σύρριζα από το πεζοδρόμιο.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το δέντρο έπεσε σε δυο δευτερόλεπτα έχει οδηγήσει σε μια πρώτη θεωρία ότι ίσως έπεσε γιατί δεν είχε πλήρως τις ρίζες του. Ταυτοχρόνως η πρώτη εκτίμηση του καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Μπαρμπούτη που μίλησε τρεις μέρες μετά το τραγικό συμβάν αποκλειστικά στο neakriti.gr και εξέτασε τις φωτογραφίες από τον κορμό του δέντρου κάνουν λόγο για σημεία έντονης σήψης, αλλοιώσεις και πιθανή εκτεταμένη σήψη στις ρίζες.

Να σημειωθεί ότι τα πεύκα, δασικά δέντρα, δημιουργούν κατά τους δασολόγους αβαθές ριζικό σύστημα, δεν εκτείνεται σε βάθος μεγαλύτερο του 1,5 μέτρου και απλώνονται περιμετρικά του κορμού. Για τους λόγους αυτούς θα γίνει η εκρίζωση ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η εκρίζωση και η εκσκαφή στο σημείο δεν αποκλείεται να γίνει παρουσία του ίδιου του Εισαγγελέα ενώ θα χρειαστούν οι πραγματογνώμονες είτε γραπτή εισαγγελική άδεια είτε άδεια του οικείου Δήμου καθώς πρόκειται για δημόσιο δημοτικό δρόμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια