Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρουσία της χήρας Μητρέλου και του υιού της το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο (εικόνες, βίντεο)

Ο αγώνας της οικογένειας του αδικοχαμένου Παναγιώτη Μητρέλου συνεχίζεται και θα συνεχιστεί όπως έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους η χήρα του 51χρονου

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν της 8:15 το απόγευμα η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου στη Λότζια, υπό το βάρος του νεκρού Παναγιώτη Μητρέλου, του 51χρονου δικυκλιστή που καταπλακώθηκε από το πεύκο που κατέπεσε αυτόματα και αστραπιαία στο οδόστρωμα της λεωφόρου Δημοκρατίας στις 18 Αυγούστου.

Συγκίνηση δημιούργησε η παρουσία της χήρας του Παναγιώτη Μητρέλου και του μεγαλύτερου γιου της, στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, γεγονός που οπωσδήποτε ήταν αναμενόμενο καθώς η οικογένεια του αδικοχαμένου 51χρονου έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα μέχρι να δικαιωθεί η μνήμη του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα.

Η συνεδρίαση προκλήθηκε από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη, «Ενεργοί Πολίτες» του Ηλία Λυγερού, «Συν-Πράξη» του Πέτρου Ινιωτάκη, «Συν Εργασία για το Ηράκλειο» του Ευριπίδη Κουκιαδάκη και «Ηράκλειον Αξίζει» της Ευαγγελίας Σχοιναράκη.

Στην επιστολή τους οι πέντε παρατάξεις, που προκάλεσαν την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκαν και στην κατάσταση της οικογένειας του εκλιπόντος, η οποία χρήζει στήριξης. Συγκεκριμένα, σημείωσαν : «Ανεξάρτητα από την αναζήτηση και τον καταλογισμό ή μη ευθυνών, ποινικών, αστικών και πολιτικών, ο Δήμος Ηρακλείου, η δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχουν (έχουμε) χρέος να στηρίξουν ηθικά και ψυχολογικά, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, την οικογένεια του θύματος, αλλά πρωτίστως με νόμιμες, διαφανείς, ευέλικτες και αποτελεσματικές διαδικασίες την οικονομική υποστήριξή των.

Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι, έστω και καθυστερημένα, ότι τα προβλήματα της ανοχύρωτης, όπως αποδεικνύεται, πόλης μας μπορούν να αντιμετωπιστούν με σοβαρό σχεδιασμό, ολοκληρωμένο και ιεραρχημένο προγραμματισμό, ύστερα από υπεύθυνο διάλογο και όχι με ευκαιριακές, επικοινωνιακές πολιτικές και πρόχειρες λύσεις, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και προγραμματισμού και της πολυσυζητημένης αποτελεσματικότητας.

Ο δύσβατος και μοναχικός δρόμος που επέλεξε η δημοτική Αρχή, βασισμένη στη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αγνοώντας ταυτόχρονα πλήρως τις προτάσεις και τη γόνιμη κριτική μας, αποδεικνύεται αδιέξοδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και τους πολίτες».

Ταυτόχρονα μέσω Facebook καταγράφεται προσπάθεια κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης πολιτών, προκειμένου να αποθέσουν ένα λουλούδι για τον νεκρό από το φονικό δέντρο στη Λότζια κατά την ώρα συνεδρίασης του Σώματος. Την ίδια ώρα, οι έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την αστραπιαία πτώση του δέντρου συνεχίζονται από τους πραγματογνώμονες, με την εντολή εισαγγελέα που έχει διατάξει έρευνα, την οποία διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ., να προστεθεί τουλάχιστον ένας ακόμη πραγματογνώμονας εκτός Κρήτης. Διερευνάται η κατάσταση του δέντρου και φυσικά αν οι ρίζες του είχαν υποστεί βλάβη από πιθανά έργα που είχαν γίνει κατά το παρελθόν. Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί και εκρίζωση του υπολείμματος του κορμού με το ριζικό σύστημα και εκσκαφή στον δρόμο με ειδική εισαγγελική άδεια.

Και πέμπτος πραγματογνώμονας για το «φονικό» πεύκο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας

Τουλάχιστον έναν ακόμη πραγματογνώμονα φαίνεται ότι θα ορίσει η ΕΛ.ΑΣ κατ’ εντολή εισαγγελέα για την υπόθεση της πτώσης του πεύκου που σκότωσε τον αμέριμνο δικυκλιστή στις 18 Αυγούστου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Ήδη έχουν οριστεί τέσσερις εκ των οποίων ο ένας πραγματογνώμονας σε ρόλο τεχνικού συμβούλου από πλευράς της οικογένειας του θύματος και τρεις από την ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο διεξαγωγής της εισαγγελικής έρευνας που έχει διαταχθεί και ανατεθεί ήδη.

Όπως έγραψε το neakriti.gr οι τέσσερις πραγματογνώμονες που ορκίστηκαν πραγματοποίησαν ήδη την πρώτη αυτοψία στον κορμό του δέντρου που παραμένει στο έδαφος μεταξύ ασφάλτου και πεζοδρομίου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και ήδη ελήφθησαν και δείγματα ριζών και κορμού για εργαστηριακές αναλύσεις.

Φαίνεται ότι το σημαντικότερο μέρος της έρευνας είναι η εκρίζωση του κορμού ώστε να εξεταστούν οι ρίζες και να επιβεβαιωθεί ή όχι η υπόνοια που υπάρχει σε επίπεδο έρευνας ότι ίσως κλάδος του ριζικού συστήματος και μάλιστα στηρικτικός είχε κοπεί κατά το παρελθόν στη διάρκεια εκτέλεσης κάποιων έργων.

Επιπλέον δεν αποκλείεται να γίνουν και τομές στην άσφαλτο για να διαπιστωθεί τι έργα είναι αυτά καθώς φαίνεται ότι τα μπαλώματα και το χαντάκι κάποιου δικτύου περνάει σύρριζα από το πεζοδρόμιο.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το δέντρο έπεσε σε δυο δευτερόλεπτα έχει οδηγήσει σε μια πρώτη θεωρία ότι ίσως έπεσε γιατί δεν είχε πλήρως τις ρίζες του. Ταυτοχρόνως η πρώτη εκτίμηση του καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Μπαρμπούτη που μίλησε τρεις μέρες μετά το τραγικό συμβάν αποκλειστικά στο neakriti.gr και εξέτασε τις φωτογραφίες από τον κορμό του δέντρου κάνουν λόγο για σημεία έντονης σήψης, αλλοιώσεις και πιθανή εκτεταμένη σήψη στις ρίζες.

Να σημειωθεί ότι τα πεύκα, δασικά δέντρα, δημιουργούν κατά τους δασολόγους αβαθές ριζικό σύστημα, δεν εκτείνεται σε βάθος μεγαλύτερο του 1,5 μέτρου και απλώνονται περιμετρικά του κορμού. Για τους λόγους αυτούς θα γίνει η εκρίζωση ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η εκρίζωση και η εκσκαφή στο σημείο δεν αποκλείεται να γίνει παρουσία του ίδιου του Εισαγγελέα ενώ θα χρειαστούν οι πραγματογνώμονες είτε γραπτή εισαγγελική άδεια είτε άδεια του οικείου Δήμου καθώς πρόκειται για δημόσιο δημοτικό δρόμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια