Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι: Μοναδικές στιγμές στη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη (βίντεο)

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Μοναδικές στιγμές απόλαυσαν χθες, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 το βράδυ στο Αρκαλοχώρι όλοι όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, μια εκδήλωση υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του αξέχαστου Μίκη, μιλώντας για τον μεγάλο συνθέτη μοιράστηκαν στιγμές από το τεράστιο έργο του, ένα έργο με ανθεκτικότητα στο χρόνο και χάρισαν ιστορικές μουσικές νότες στο κοινό.

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος και από τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή, οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να ξεχαστούν για λίγο, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που τελούσε υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, ενώ το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν έντονα φορτισμένο με δεδομένες τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής μετά το μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021.

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη, με τους καλλιτέχνες να δίνουν τις ευχές τους στους πολίτες που δοκιμάζονται.

Μεγάλη ικανοποίηση από την τοπική Αρχή για την επιτυχημένη συναυλία στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη – Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Μινωά Πεδιάδος

«Ήταν όλοι εκεί, στη μεγάλη συναυλία- αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, στο κατάμεστο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου.

Εκεί όπου οι εμβληματικοί καλλιτέχνες Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Μητσιάς, για μια ακόμη φορά κατάφεραν να συγκινήσουν, να διασκεδάσουν και να ταξιδέψουν, ερμηνεύοντας τα τραγούδια του αξέχαστου Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν μια επιτυχημένη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας,  της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου -Καστελλίου-Βιάννου, με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες.

Οι δυο σπουδαίοι τραγουδιστές, οι οποίοι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με τις αυθεντικές ερμηνείες τους, «γέμισαν» με την παρουσία τους τη σκηνή του Ανοιχτού Δημοτικού Θεάτρου Αρκαλοχωρίου, με τους παριστάμενους θεσμικούς εκπροσώπους και το πολυπληθές κοινό να χειροκροτούν θερμά και να ενώνουν  τη φωνή τους με τις φωνές των καλλιτεχνών.

Παράλληλα, μέσα από αυτή τη μοναδική συναυλία, που έγινε ένα χρόνο μετά την απώλεια του μεγάλου δημιουργού και τον καταστροφικό σεισμό, εστάλη για μια ακόμη φορά ένα δυνατό μήνυμα στήριξης, αλληλεγγύης, ανάτασης και θάρρους στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη 2021.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και της Εκκλησίας και πιο συγκεκριμένα ο Εντεταλμένος σύμβουλος Τέχνης και σύγχρονου Πολιτισμού Ευάγγελος Ζάχαρης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου -Καστελλίου-Βιαννου κ. κ Ανδρέας, στους χαιρετισμούς τους στην συναυλία αναφέρθηκαν στον Οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη και στα διαχρονικά μηνύματα θάρρους, αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης που εξέπεμψε η μουσική του, μέσω των εμβληματικών ερμηνευτών της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανόλη Μητσιά, στο  σεισμόπληκτο Αρκαλοχωρι.

Ο κ. Ζάχαρης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, καλωσόρισε μουσικούς και πολίτες στην αφιερωματική συναυλία, τονίζοντας ότι το έργο του Μίκη Θεοδωρακη, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το Ελληνικό Έθνος και τους Έλληνες όπου γης, προσθέτοντας ότι:  «Ο Μίκης  με το έργο του είναι παρών  σε όλες τις ιστορικές στιγμές και τους μεγάλους αγώνες για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη,  Ισότητα, Αλληλεγγύη. Εμπιστεύτηκε το έργο του στους σπουδαίους ερμηνευτές, τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά, οι φωνές των οποίων ταξιδεύουν τον Μίκη στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο”. O κ. Ζάχαρης ευχαρίστησε δημόσια για την επιτυχημένη συναυλία τους συνδιοργανωτές, όλους τους συντελεστές αλλά και τους τοπικούς φορείς που στήριξαν αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο  Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε:

 «Η μουσική του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη που με ιερή αφοσίωση καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια ώστε να ανυψώνει το λαό, συνεχίζει να μας εμπνέει, να μας ενώνει, να μας γοητεύει, να μας καθορίζει  και να μας παρακινεί, διαχρονικά. Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε και να αναστοχαζόμαστε. Τη μουσική του, η οποία αποτελεί μέχρι και σήμερα μια διαρκή αναμέτρηση με την αδικία και την ηττοπάθεια, ένα σάλπισμα αντίστασης, ανάτασης κι ελπίδας. Η σπουδαία αυτή συναυλία την οποία στηρίξαμε και συνδιοργανώσαμε ως Δημοτική Αρχή με την Περιφέρεια Κρήτης, έστειλε μηνύματα αλληλεγγύης, ανάτασης και θάρρους στους δημότες μας. Οι συνθέσεις του, μέσα από τις εμβληματικές φωνές της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά αποτέλεσαν φάρο ελπίδας αγγίζοντας με τρυφερή ευαισθησία τις καρδιές μας».

Σημειώνεται ότι πριν από τη συναυλία διεξήχθησαν- με επίβλεψη του εικαστικού Νικήτα Κακουδάκη- μια σειρά από παράλληλες δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο: “Η Πνευματική και Μουσική δωρεά του Μίκη Θεοδωράκη στον Ελληνικό Λαό” στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Αρκαλοχωρίου, σχετικές με τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Το αφιέρωμα παρουσίασε  ο Βασίλης Χατζηιακώβου και στέφθηκε με επιτυχία χάρη στη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, των Συλλόγων και των Φορέων του Δήμου, που αγκάλιασαν το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός το οποίο τελέστηκε υπό της αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τις αφιερωματικές εκδηλώσεις στήριξαν οι σύλλογοι: ‘’Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη’, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου, Αθλητικός Σύλλογος «Υγεία», ΔΟΠΑΠ Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Δημοτική θεατρική ομάδα “Δρώντες επί σκηνής’’,’ Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου, Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα’ .Υπεύθυνη του Προγράμματος ήταν  η Εικαστικός Φωτεινή Κοκολάκη, με Εθελοντική Προσφορά τιμής. Όπως η ίδια ανέφερε ήταν μία επιτυχημένη συλλογική προσπάθεια τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη στον δοκιμαζόμενο τόπο και οι εκδηλώσεις είχαν ενταχθεί πρόγραμμα ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “Η Πνευματική και Μουσική δωρεά του Μίκη  Θεοδωράκη στον Ελληνικό Λαό”.»

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια