Μίκης Θεοδωράκης: Αύριο η μεγάλη συναυλία για τον «αητό της Κρήτης» στο Αρκαλοχώρι

Κρήτη
Μίκης Θεοδωράκης: Αύριο η μεγάλη συναυλία για τον «αητό της Κρήτης» στο Αρκαλοχώρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια συναυλία, ως μουσικό μνημόσυνο, μια πανδαισία από τις μουσικές του Μίκη, ως χρέος των Κρητών στο μέγιστο των νεοελλήνων συνθετών, μπροστά στο φιλόμουσο κοινό του πληγωμένου από τον σεισμό Αρκαλοχωρίου

Ελάχιστη απόδοση οφειλόμενης τιμής στον «αητό της Κρήτης», τον Μίκη Θεοδωράκη, στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αναμέτρησή του στα «Μαρμαρένια Αλώνια», ως άλλος Διγενής με τον Χάρο και την εκδημία του! Μια συναυλία, ως μουσικό μνημόσυνο, μια πανδαισία από τις μουσικές του Μίκη, ως χρέος των Κρητών στο μέγιστο των νεοελλήνων συνθετών, μπροστά στο φιλόμουσο κοινό του πληγωμένου από τον σεισμό Αρκαλοχωρίου...

Αύριο Κυριακή 4 του Σεπτέμβρη δύο από τους καλύτερους ερμηνευτές, δύο από τους καλύτερους συνεργάτες-τραγουδιστές του Μίκη, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανόλης Μητσιάς, υπόσχονται να ξεδιπλώσουν τις αγαπημένες επιτυχίες του μεγάλου μουσουργού μας, ξεναγώντας μας στη «στράτα των Μουσούρων»!

Η εκδήλωση-υπόσχεση τήρησης της παρακαταθήκης που μας κατέλειπε ο Μίκης οργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Η πνευματική και μουσική δωρεά του Μίκη Θεοδωράκη στον ελληνικό λαό» και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αρκαλοχωρίου, την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου, τον Αθλητικό Σύλλογο «Υγεία», τον ΔΟΠΑΠ Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τη δημοτική θεατρική ομάδα «Δρώντες επί σκηνής» και τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η Ελπίδα».

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια τιμής από τον δοκιμαζόμενο τόπο. Την παρουσίαση της εκδήλωσης-αφιερώματος φροντίζει ο εκλεκτός κ. Βασίλης Χατζηιακώβου, των εκδόσεων «Παρουσία». Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η εικαστικός Φωτεινή Κοκολάκη.

Όπως η ίδια αναφέρει, «πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη από τον δοκιμαζόμενο τόπο και οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Η πνευματική και μουσική δωρεά του Μίκη Θεοδωράκη στον ελληνικό λαό».

Παράλληλες δράσεις

Παράλληλες δράσεις θα διεξάγονται στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Αρκαλοχωρίου από τις 7 το απόγευμα της ίδια ημέρας, και συγκεκριμένα:

  • Ζωγραφική έκθεση των δημοτικών σχολείων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, με θέμα “Ακούω Μίκη Θεοδωράκη και ζωγραφίζω τα τραγούδια του”.
  • Έκθεση αρχειακού υλικού για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
  • Συμμετοχή Κρητών εικαστικών καλλιτεχνών με έργο τους από το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ).

Σύμβολο θάρρους και αγωνιστικότητας

Το αφιέρωμα παρουσιάζει ο Βασίλης Χατζηιακώβου, ενώ όπως αναφέρεται από εκπροσώπους της διοργάνωσης «το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι πηγή έμπνευσης για κινητοποίηση, αλληλεγγύη και αγωνιστική διάθεση σε κάθε νέο ξεκίνημα, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης είναι διαχρονικό σύμβολο θάρρους και αγωνιστικότητας. Είναι ένα μεγάλο γεγονός που ελπίζουμε να τονώσει και ολόκληρη την περιοχή, η οποία επλήγη απροσδόκητα από τον καταστροφικό σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνέπειες». Υπενθυμίζεται πως αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News