Τρεις μαγευτικές παράλιες του Ηρακλείου για τα «τελευταία» μπάνια

Κρήτη
Τρεις μαγευτικές παράλιες του Ηρακλείου για τα «τελευταία» μπάνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθούν τρεις παραλίες του νομού Ηρακλείου, που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε για μια «τελευταία» βουτιά, πριν τη λήξη του καλοκαιριού

Μπορεί πλέον να διανύουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και όλοι να επιστρέφουμε σιγά – σιγά σε ρυθμούς κανονικότητας και ρουτίνας, ωστόσο στην Κρήτη η καλοκαιρινή διάθεση παραμένει. Ο υδράργυρος εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά, πράγμα που καθιστά μια εξόρμηση σε παραλία, απαραίτητη. Ακολουθούν τρεις παραλίες του νομού Ηρακλείου, που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε για μια «τελευταία» βουτιά, πριν τη λήξη του καλοκαιριού.

Παραλία Άσπες

Βγαλμένη σαν από παραμύθι, η μαύρη παραλία Άσπες βρίσκεται περίπου 58 χλμ νότια του Ηρακλείου, σε μια από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Ορέων. Βρίσκεται 4 χλμ ανατολικά από τον οικισμό των Τριών Εκκλησιών, που είναι και το κοντινότερο λιμανάκι για ρίξιμο βάρκας. Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ δύσκολη καθώς μπορείτε να έρθετε μόνο με βάρκα. Λόγω της απομονωμένης της θέσης, είναι πάντα έτοιμη πάντα να υποδεχτεί τους «σκαφάτους» επισκέπτες της, οι οποίοι δένουν τις βάρκες ψηλά στα βράχια της παραλίας και έτσι δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό "πλέγμα" από σχοινιά.

Οι Άσπες έχουν σκούρα μαύρη χοντρή άμμο, είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια πάνω στα οποία σχηματίζονται μεγάλες σπηλιές, οι οποίες έχουν ορθογώνιες πλευρές, σαν κάποιος να τις έχει σμιλέψει. Τα χρώματα της θάλασσας έχουν ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα,ενώ η παραλία, χρόνο με το χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλάζει όψη και μέγεθος. Όταν έχει λίγο κύμα η παραλία σχεδόν χάνεται.

Παραλία Καμινάκι

Η παραλία Καμινάκι ή Άσπρη Παραλία βρίσκεται 58 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του Περβολιανού Φαραγγιού στις νοτιοανατολικές παρυφές των Αστερουσίων Ορέων. Τα τριγύρω βουνά, συνθέτουν ένα άγριο Κρητικό σκηνικό, με δύσβατα φαράγγια, γυμνά βράχια, απότομους γκρεμούς και όμορφες απόμερες ακρογιαλιές.  Η πρόσβαση είναι δυνατή κυρίως μέσω θαλάσσης, καθώς η περιοχή και το φαράγγι είναι πολύ δύσβατα και μακριά από κάποιο οδικό δίκτυο. Η παραλία έχει βότσαλο και είναι ιδανική για απομόνωση και ψάρεμα, ενώ και μια βόλτα μέσα στο φαράγγι με τους ψηλούς καταρράκτες είναι πολύ ωραία εμπειρία.

Το βότσαλο της παραλίας δεν έχει λευκό χρώμα, αλλά το συνηθισμένο ανοιχτό γκρι. Ωστόσο, το όνομα Άσπρη Παραλία το έχει λάβει για να διαφοροποιηθεί από την κοντινή μαύρη παραλία στις Άσπες με το σκούρο χαλικάκι, που βρίσκεται 1 χλμ ανατολικότερα. Εδώ συνήθως θα βρείτε (αν βρείτε) παρέες από κατοίκους των Τριών Εκκλησιών, που βολτάρουν με τη βάρκα τους. 400μ δυτικότερα στη περιοχή Άγιο Πνεύμα υπάρχει μια δεύτερη παραλία με χαλίκι, όχι τόσο όμορφη όσο το Καμινάκι.

Παραλία Κουδουμά

Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται 74 χλμ νότια του Ηρακλείου, στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου Μάρτελος και νότια του όρους Κόφινα (η φηλότερη κορυφή των Αστερουσίων Ορέων). Όλη η περιοχή είναι γεμάτη σπήλαια, στα οποία διέμεναν ερημίτες. Για να έρθετε στη μονή θα πρέπει να οδηγήσετε έναν βατό χωματόδρομο 20 χλμ από το χωριό Στέρνες, ο οποίος σας κατεβάζει από υψόμετρο 1000μ. στο επίπεδο της θάλασσας. Η θέα κατά την κατάβαση στη θάλασσα και το φαράγγι του Κουδουμά είναι συγκλονιστική και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ίλιγγο!

Μπροστά από τη μονή υπάρχει μια υπέροχη παραλία με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα δροσερά νερά. Είναι ιδανική για κολύμπι και για πολύ ήρεμες στιγμές. Εκτός από τη μονή, δεν υπάρχει απολύτως καμιά υποδομή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Η κατασκήνωση στην παραλία επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι η παρουσία σας θα είναι διακριτική και δε θα προσβάλει τους μοναχούς. Στην ανατολική πλευρά της παραλίας υπάρχουν αρκετά σπήλαια, όπου μπορείτε να μείνετε το βράδυ και να βρείτε σκιά την ημέρα.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες απο cretanbeaches.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News