Ηράκλειο: «Πάρκινγκ» παιδιών χωρίς υποδομές - Αντιδρούν εκπαιδευτικοί για το διευρυμένο ολοήμερο

Κρήτη
Ηράκλειο: «Πάρκινγκ» παιδιών χωρίς υποδομές - Αντιδρούν εκπαιδευτικοί για το διευρυμένο ολοήμερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις για το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο από εκπαιδευτικούς της Κρήτης

Δεν υπάρχουν υποδομές για τη συγκρότηση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, όπως κάνουν σαφές εκπαιδευτικοί, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα «πάρκινγκ... ολοήμερου». Όπως υποστηρίζουν, οι επιφυλάξεις είναι πολλές καθώς πρόκειται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο παρόμοιο μ’ εκείνο του εξωτερικού, με την έλλειψη προετοιμασίας να είναι εμφανής. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας κάνουν λόγο για απουσία διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τα εκπαιδευτικά σωματεία.

Πιο συγκεκριμένα, από προχθές μέχρι και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες μαθητών/τριών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του διευρυμένου ολοήμερου και θα λειτουργούν ως τις 5:30 μ.μ., να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του σχολείου τους, ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους, εφόσον το επιθυμούν, στα τμήματα διευρυμένου ολοήμερου, προκειμένου αυτά να σχηματιστούν εγκαίρως και να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους άμεσα, με την έναρξη του σχολείου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένο περιεχόμενο, μέσω δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, καθώς και εκμάθηση μουσικών οργάνων. Επίσης, προβλέπεται επιπλέον χρόνος για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

Το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει σαφές πως οι μαθητές και οι μαθήτριες γίνονται δεκτοί και δεκτές χωρίς κανένα κριτήριο εγγραφής, ενώ επισημαίνεται πως με το νέο, διευρυμένο χρονικά και αναβαθμισμένο ποιοτικά, ολοήμερο ενισχύονται οι δωρεάν παροχές εκπαίδευσης, εξασφαλίζεται περισσότερος ελεύθερος, δημιουργικός χρόνος για τα παιδιά στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο, και επιτυγχάνεται προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων.

Χθες, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως μίλησε για τα νέα ολοήμερα σχολεία, τονίζοντας πως στόχος του μέτρου είναι η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και η στήριξη των εργαζόμενων γονέων.

«Μέχρι πέρυσι το ολοήμερο τελείωνε στις 4 μ.μ. και από φέτος στα μισά τμήματα της χώρας, περίπου 5.500, θα λειτουργούν έως τις 5:30 μ.μ.», είπε.

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών/τριών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Τι λένε εκπαιδευτικοί

Για το νέο ολοήμερο σχολείο μίλησαν εκπαιδευτικοί της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι επισήμαναν πως το νέο ολοήμερο σχολείο είναι διαρθρωμένο με πρόχειρο τρόπο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς “Η Φαιστός” και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Δέκα κ. Γρηγόρης Γιαμαλάκης υποστήριξε: «Ήδη οι γονείς λαμβάνουν σημειώματα για να πάνε τα παιδιά τους στο νέο ολοήμερο σχολείο. Θεωρώ πως η δημιουργία του ολοήμερου σχολείου γίνεται με πρόχειρο τρόπο και ότι λαμβάνεται με τέτοιο τρόπο, τότε δε θα είναι ωφέλιμο. Το ολοήμερο σχολείο γίνεται... πάρκινγκ ολοήμερου. Δεν έχουμε πρόβλημα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν υποδομές. Οι υποδομές είναι κομβικό σημείο. Ας αναλογιστεί κάποιος την εικόνα ενός παιδιού που θα έρχεται το πρωί στις 8 και θα φεύγει στις 5:30 μ.μ., δηλαδή νύχτα τον χειμώνα.

Έχουμε πάρει ένα κακέκτυπο από το εξωτερικό. Στο εξωτερικό τα σχολεία που τα εφαρμόζουν έχουν τις υποδομές, όπως κοιτώνες και τραπεζαρίες. Αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα».

Επιφυλάξεις

«Εμείς έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά στο διευρυμένο ωράριο. Και έχουμε υποστηρίξει δημόσια ότι πάσχουμε από υλικοτεχνικές υποδομές σε επίπεδο σχολικών μονάδων. Είναι αρκετά δύσκολο για έναν ανήλικο να βρίσκεται σ’ έναν χώρο 10-11 ώρες, και την ίδια στιγμή να μην υπάρχουν διακριτοί χώροι για τις αθλητικές του δραστηριότητες, για τον χώρο που θα τρώει κτλ. Ένας ανήλικος μαθητής που θα βρίσκεται στον σχολικό χώρο τόσες ώρες θα είναι ένας σκληρά εργαζόμενος ανήλικος και αυτό πρέπει να μας γεμίσει με προβληματισμό.

Θεωρώ, επίσης, πως δεν υπήρξε η αναγκαία διαβούλευση του υπουργείου Παιδείας με τα εκπαιδευτικά σωματεία. Έπρεπε να είχε προηγηθεί μια δημόσια συζήτηση. Μένει από εδώ κι έπειτα να δούμε τη στάση των γονέων. Αναγνωρίζουμε πως κάποιοι γονείς δεν προλαβαίνουν ένεκα των κοινωνικών αναγκών που αντιμετωπίζουν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Πιστεύω από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο ευδιάκριτη εικόνα όσον αφορά στην ανταπόκριση των γονέων», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης.

Νίκη Κεραμέως

«Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά δεν μπορεί να δίνεται στους ορθόδοξους χριστιανούς»

«Δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά σε χριστιανούς ορθόδοξους μαθητές», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως εξήγησε, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μπορεί να λέει ότι υπάρχει η δυνατότητα να δίνεται η απαλλαγή στον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ωστόσο «το ΣτΕ, το οποίο είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, έχει βγάλει τέσσερις αποφάσεις, στις οποίες λέει ξεκάθαρα ότι η απαλλαγή μπορεί να δίνεται μόνο τους άθεους και σε αυτούς από άλλα θρησκεύματα. Δεν μπορεί να δίνεται σε όσους είναι χριστιανοί ορθόδοξοι», συμπληρώνοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Σχετικά με τα σχολεία, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι φέτος ανοίγουν με τις καλύτερες συνθήκες και με τον μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών των τελευταίων ετών.

«Για 12 χρόνια, από το 2008 έως το 2020, δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός στα σχολεία μας. Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη πλέον έχουμε κάνει 25.000 μόνιμους διορισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τη νέα σχολική χρονιά εισάγονται πολλές καινοτομίες, όπως είναι η διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News