Ηράκλειο: Στη Βουλή η υπόθεση 37χρονης που ο ΕΦΚΑ της έκοψε το επίδομα μητρότητας για 1 ένσημο

Κρήτη
Ηράκλειο: Στη Βουλή η υπόθεση 37χρονης που ο ΕΦΚΑ της έκοψε το επίδομα μητρότητας για 1 ένσημο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την προκλητικότητα του κράτους να τιμωρεί τις νέες μητέρες, σε μια εποχή που η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα και χρήζει υιοθέτησης ενεργητικών πολιτικών για την αντιμετώπισή της, κάνουν λόγο στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή φέρνει τη σοβαρή υπόθεση για τα επιδόματα μητρότητας που χάνονται σε βάρος εποχικών εργαζομένων ακόμα και για δύο ένσημα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Μια υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα εποχικής εργαζόμενης. Το neakriti.gr, μάλιστα, είχε φιλοξενήσει και τις καταγγελίες του συζύγου της, επίσης ξενοδοχοϋπαλλήλου, που μας είπε ότι από τον τοπικό ΕΦΚΑ τού αρνήθηκαν το δικαίωμα της ένστασης, παρά το γεγονός ότι σε μία γρήγορη επανακαταμέτρηση τα 198 ένσημα έγιναν... 199, χωρίς να έχει βρεθεί και να έχει καταμετρηθεί ο Ιούλιος του 2021!

Οι 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, που συνυπογράφουν την ερώτηση, κάνουν λόγο για την προκλητικότητα του κράτους να τιμωρεί τις νέες μητέρες, σε μια εποχή που η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα και χρήζει υιοθέτησης ενεργητικών πολιτικών για την αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρονται σε μια πρόσφατη περίπτωση μητέρας, εποχικής εργαζόμενης, η οποία δεν έλαβε το επίδομα μητρότητας για μόλις 2 ημέρες εργασίας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε να συμπληρώσει 198 αντί για 200 ένσημα.

Το δε παράλογο είναι ότι, ενώ τα ένσημα για την ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας των χιλιάδων εποχικών μειώθηκαν στα 50 λόγω πανδημίας, στον ΕΦΚΑ διατηρήθηκε το όριο των 200 ημερών εργασίας προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας οι ασφαλισμένες μητέρες. Συνεπώς, ο ΟΑΕΔ απορρίπτει τις αιτήσεις, θέτοντας ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων την ένταξη στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία δύο έτη, λόγω της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι έμειναν εκτός αγοράς εργασίας, ενώ οι μονομερείς αναστολές, βάσει των οποίων ασφαλίστηκαν, με κάποιον αριθμό ημερών εργασίας, δεν τους διασφάλισαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να δικαιούνται πλήρεις παροχές.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «είναι απαράδεκτο να ασκούνται τέτοιες πολιτικές εις βάρος των νέων μητέρων. Το κράτος οφείλει να λαμβάνει υπόψη του ότι οι οικογένειες ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των πενιχρών μισθών και της ακρίβειας, καθώς και ότι η πανδημία δεν επέτρεψε στους εργαζόμενους να συμμετέχουν υπό κανονικές συνθήκες στην αγορά εργασίας, με συνέπεια η ασφάλισή τους να υπολείπεται σε ένσημα».

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει προκειμένου οι νέες μητέρες να μη χάνουν το επίδομα μητρότητας, καθώς και αν θα μειώσει τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων, ώστε οι ασφαλισμένες μητέρες να δικαιούνται το επίδομα μητρότητας ακόμα και με λιγότερες ημέρες εργασίας. Τέλος, ζητούν από τον υπουργό να εξετάσει αναδρομικά τις απορριφθείσες αιτήσεις που αφορούν το επίδομα μητρότητας, αφού χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να επανέλθει η αγορά εργασίας στα επίπεδα προ του 2019.

«Ψάχνω αλλά δε βρίσκω την υφυπουργό»

Ο Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε στη «ΝΚ» ότι τις τελευταίες μέρες αναζητά τη Δόμνα Μιχαηλίδου για την υπόθεση αυτή, αλλά η ίδια δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του και δεν εμφανίζεται. «Εγώ ξέρω άλλες δέκα με είκοσι περιπτώσεις. Μιλάμε για εκατοντάδες περιπτώσεις στη χώρα μας. Σε άλλον λείπουν 50, σε άλλον 40 ένσημα. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό σε ένα εποχικό επάγγελμα, δεδομένου ότι πάμε δύο χρόνια πίσω. Είχαμε την πανδημία. Τότε που δεν τα κατάφεραν οι κανονικοί εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα 200 ένσημα, θα τα συμπλήρωνε ένας εποχικός και μάλιστα μια εγκυμονούσα γυναίκα;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν η κυβέρνηση θέλει, μέσα σε λίγα λεπτά έχει λήξει το θέμα. Ψάχνω όμως την αρμόδια υφυπουργό και δε μου εμφανίζεται για να μιλήσουμε για το ζήτημα αυτό».

Συνεχίζοντας, ο Ηρακλειώτης βουλευτής καταγγέλλει ότι, «με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, θα χάσουν το επίδομα οι γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα και χρειάζονται 200 ένσημα για τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Μια απόφαση της υπουργού χρειάζεται που να μειώνει τα ένσημα από 200 σε 100», λέει ο κ. Βαρδάκης.

Χωρίς επίδομα για τα δίδυμά της

Υπενθυμίζεται ότι, ο ΕΦΚΑ αρνείται να δώσει επίδομα μητρότητας σε μητέρα που έφερε πρόσφατα στον κόσμο δίδυμα, γιατί αντί για 200 είχε 199 ένσημα. Αρχικά μέτρησαν 198 ένσημα στην καρτέλα των ενσήμων της νέας μητέρας, ξενοδοχοϋπαλλήλου, στον ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο, για να της απαντήσουν πως... «αν είχατε 200 θα παίρνατε τα επιδόματα μητρότητας για τα δίδυμα που φέρατε στον κόσμο». Αρνήθηκαν μάλιστα στο ζευγάρι με τα δίδυμα να δώσουν οποιοδήποτε περιθώριο για ένσταση.

Την περασμένη Δευτέρα 29 Αυγούστου, ο σύζυγος ξαναπήγε στον Εσταυρωμένο και αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Όμως, άκουσε τους υπαλλήλους να λένε μεταξύ τους πως τελικά στη νέα καταμέτρηση βρέθηκαν 199 ένσημα. Έλαβε όμως την ίδια απάντηση: «Δεν είστε δικαιούχοι του επιδόματος μητρότητας».

Συγκεκριμένα, ο 38χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος Γιώργος Σαρρής ξέσπασε στο neakriti.gr, περιγράφοντας την υπόθεση αυτή, που έχει σχέση με ένα νέο ζευγάρι, το οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά, και για τα δίδυμα που έφερε στον κόσμο το ελληνικό κράτος το «ανταμείβει» με έναν τόσο απάνθρωπο και απαξιωτικό τρόπο. Μάλιστα, όταν ξαναπήγε στον ΕΦΚΑ, ένας από τους υπαλλήλους τον ρώτησε αν έχει τα ένσημα του Ιουλίου, απαντώντας ο ίδιος ότι «τα ένσημα τα έχετε εσείς. Γιατί τα ζητάτε από εμάς; Δεν τα έχουμε». Που σημαίνει ότι αυτό το ένα ένσημο θα μπορούσε να είχε βρεθεί αν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έψαχναν και τα ένσημα του Ιουλίου.

Εκκρεμείς 10.000 συντάξεις - Συνεχίζονται τα προβλήματα του ΕΦΚΑ

Στο μεταξύ, ο Σωκράτης Βαρδάκης κάνει λόγο για μια γενικότερη δυσλειτουργία στο σύνολο του ΕΦΚΑ αναφορικά με τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωσή του. «Θυμίζω, μάλιστα, πως πριν από μερικούς μήνες προσέλαβαν διοικητικά στελέχη με μισθούς μέχρι και 8.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ. Μιλάμε για 250 περίπου στελέχη, χωρίς ΑΣΕΠ, με μισθούς από 2.500 έως 8.000 ευρώ», καταγγέλλει ο Σωκράτης Βαρδάκης, λέγοντας πως, την ίδια ώρα, δεν προσλαμβάνουν κόσμο για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της καταβολής των συντάξεων και των επικουρικών!

Ο ίδιος, δε, λέει ακόμα ότι ο ΕΦΚΑ επανέφερε κάποιους συνταξιούχους-γνώστες της υπόθεσης για να βοηθήσουν τη δουλειά, αλλά τώρα έληξε και εκείνων η σύμβαση και επιστρέφουν στη... ζωή του συνταξιούχου!

«Εμείς είχαμε παραδώσει 4.500 εκκρεμείς συντάξεις στον νομό Ηρακλείου και σήμερα υπερβαίνουν τις 10.000 συντάξεις», καταλήγει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News