Ηράκλειο: Απίστευτη καταγγελία πατέρα - Ζευγάρι απέκτησε δίδυμα δεν πήρε επίδομα για… 1 ένσημο

Κρήτη
Ηράκλειο: Απίστευτη καταγγελία πατέρα - Ζευγάρι απέκτησε δίδυμα δεν πήρε επίδομα για… 1 ένσημο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΕΦΚΑ αρνείται να δώσει επίδομα μητρότητας σε μητέρα που έφερε πρόσφατα στον κόσμο δίδυμα γιατί αντί για 200 είχε 199 ένσημα - Ξεσπά στο neakriti.gr ο σύζυγος της 37χρονης – «Ζήτησα να υποβάλω ένσταση και μου το αρνήθηκαν. “Και στον Άρειο Πάγο να πας”, μου είπαν, “δεν πρόκειται να πάρεις τα επιδόματα αυτά”»

Αρχικά μέτρησαν 198 ένσημα στην καρτέλα των ενσήμων μίας νέας μητέρας ξενοδοχοϋπαλλήλου στον ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο, για να της απαντήσουν «Αν είχατε 200 θα παίρνατε τα επιδόματα μητρότητας για τα δίδυμα που φέρατε στον κόσμο». Αρνήθηκαν μάλιστα στο ζευγάρι με τα δίδυμα να δώσουν οποιοδήποτε περιθώριο για ένσταση.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, ο σύζυγος ξαναπήγε στον Εσταυρωμένο και αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Όμως, άκουσε τους υπαλλήλους να λένε μεταξύ τους πως τελικά στη νέα καταμέτρηση βρέθηκαν 199 ένσημα. Έλαβε όμως την ίδια απάντηση: «Δεν είστε δικαιούχοι του επιδόματος μητρότητας».

Ο πατέρας των διδύμων, ξενοδοχοϋπάλληλος και αυτός, μίλησε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, στο neakriti.gr, όπως και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που ζητάει άμεσα πολιτική απόφαση για να λάβει τέλος αυτός ο εμπαιγμός, που αφορά μάλιστα εκατοντάδες περιπτώσεις οικογενειών που απέκτησαν παιδί μέσα στην πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο 38χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος Γιώργος Σαρρής ξέσπασε περιγράφοντας την υπόθεση αυτή που έχει σχέση με ένα νέο ζευγάρι, το οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά, και για τα δύο δίδυμα που έφερε στον κόσμο το ελληνικό κράτος το «ανταμείβει» με έναν τόσο απάνθρωπο και απαξιωτικό τρόπο. Μάλιστα, όταν ξαναπήγε στον ΕΦΚΑ, ένας από τους υπαλλήλους τον ρώτησε αν έχει τα ένσημα του Ιουλίου, απαντώντας ο ίδιος ότι «τα ένσημα τα έχετε εσείς. Γιατί τα ζητάτε από εμάς; Δεν τα έχουμε». Που σημαίνει ότι αυτό το ένα ένσημο θα μπορούσε να είχε βρεθεί αν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έψαχναν και τα ένσημα του Ιουλίου.

Ούτε ένσταση τούς αφήνουν να κάνουν

«Στο πρώτο παιδί δεν είχαμε πρόβλημα γιατί περνούσαμε τα 200 ένσημα. Στη δίδυμη κύηση, που ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση, είχαμε άλλα προβλήματα να δούμε και δεν προσέξαμε καν τον αριθμό των ενσήμων. Παίρναμε κανονικές αναρρωτικές από το ΙΚΑ και πήγαμε προχθές να καταθέσουμε τα χαρτιά για την άδεια μητρότητας και για τα δύο επιδόματα. Και μου λέει ο υπάλληλος ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε διότι δεν έχουμε συμπληρώσει τα 200 ένσημα», περιγράφει ο Γιώργος Σαρρής.

«Τους είπαμε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Και τους είπα να μου βρουν έναν ξενοδοχοϋπάλληλο που μπόρεσε να κολλήσει πάνω από 50 ένσημα για να μπορέσει να μπει στο ταμείο. Μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Ζήτησα να υποβάλω ένσταση και μου το αρνήθηκαν. “Και στον Άρειο Πάγο να πας”, μου είπαν, “δεν πρόκειται να πάρεις τα επιδόματα αυτά”».

Πρόκειται, μάλιστα, για ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς συνολικά ανέρχεται γύρω στα 1.800 ευρώ και για τα δύο παιδιά της οικογένειας του Γιώργου Σαρρή.

«“Ακόμα και να κάνεις την ένσταση, εγώ θα σου την ακυρώνω”, μου είπε και σήμερα υπάλληλος του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, πήγα με τη σύζυγό μου για να καταθέσει η ίδια την ένσταση. Και άκουσα τον προϊστάμενο με τον υπάλληλο να ξαναμετράνε και να τα βγάζουν 199. Και μετά μας έψαχναν τα ένσημα του Ιουλίου του 2021. “Εγώ πού να τα έχω;”, τους απάντησα. Δική τους δουλειά ήταν να τα έχουν. Και ίσως μέσα από τα ένσημα του 2021 να έβρισκαν το ένα ακόμα ένσημο που έλειπε για να πάρουμε τα επιδόματα μητρότητας», ανέφερε με αγανάκτηση ο Γιώργος Σαρρής.

«Εργάζομαι 19 χρόνια στον χώρο των ξενοδοχείων. Και 15 χρόνια η σύζυγός μου. Δε θυμάμαι ποτέ άλλοτε να υπάρχουν τόσα προβλήματα στη δουλειά», τόνισε ο 38χρονος εργαζόμενος, που με την 37χρονη σύζυγό του αγωνίζονται να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν τα τρία τους παιδιά, με ένα κράτος που, αντί να τους βοηθήσει, νιώθουν ότι τους γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη.

Παρέμβαση και από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

«Είναι απαράδεκτη αυτή η τακτική, που έχει σχέση με εκατοντάδες εργαζόμενες που τους κόβουν το επίδομα μητρότητας επειδή στην περίοδο της πανδημίας δεν μπόρεσαν να κάνουν τα μεροκάματα που έπρεπε», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Ο συνδικαλιστής έφερε στη δημοσιότητα την εν λόγω περίπτωση, ως την πλέον χαρακτηριστική, ενώ τόνισε πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, που έχει πολιτικές προεκτάσεις.

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εκφράζοντας την αγανάκτησή του, καταγγέλλει και καταδικάζει τις πολιτικές που ασκούνται εις βάρος των νέων μητέρων, που σε μια εποχή όπου η υπογεννητικότητα είναι μείζον εθνικό ζήτημα, που ζούμε σε μία χώρα που πάνω από 400 χιλιάδες νέοι μας έχουν φύγει στο εξωτερικό, που οι νέοι δεν τολμούν να κάνουν παιδιά αλλά και οικογένεια λόγω των πενιχρών μισθών και της ακρίβειας, η Πολιτεία έρχεται και τιμωρεί νέες μητέρες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Γιώργου και της Ζαμπίας, όπου πριν λίγο καιρό έφεραν στον κόσμο δύο αγγελούδια (δίδυμα).

Ο ΕΦΚΑ, όχι μόνο δεν κάλυψε τη νέα μητέρα με το επίδομα τοκετού και κυοφορίας για μόλις 2 ένσημα, αφού είχε 198 τα δύο τελευταία χρόνια (χρόνια πανδημίας) αντί 200.

Ακόμη πιο παράλογο είναι ότι το ζευγάρι είναι εποχικά εργαζόμενοι, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε ενταχθεί στον ΟΑΕΔ με μόλις 50 ένσημα, με σχετική εγκύκλιο που είχε βγει εκείνο το διάστημα, επειδή όμως ο ΕΦΚΑ δεν καλύπτει τα παραπάνω επιδόματα, ο ΟΑΕΔ απορρίπτει τα σχετικά επιδόματα, καθώς ζητάνε την προϋπόθεση της ένταξής της στον ΕΦΚΑ.

Παρότι η Πολιτεία αναγνώρισε με δική της ευθύνη ότι έκλεισε τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στον χώρο του επισιτισμού-τουρισμού, μειώνοντας τα ένσημα στα 50 για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας των χιλιάδων εποχικών, εξαιρώντας όμως την περίπτωση του ΕΦΚΑ, όπου διατήρησε το όριο των 200 ενσήμων για τις νέες μητέρες.

Το ΕΚΗ καλεί την κυβέρνηση για άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας και καλεί παράλληλα τις εκατοντάδες μητέρες που έχουν εξαιρεθεί να υποβάλουν σχετικές εντάσεις στον ΕΦΚΑ, παρά τις απαράδεκτες παροτρύνσεις των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ να μην προβούν σε αυτές».

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News