Ηράκλειο: Και πέμπτος πραγματογνώμονας για το «φονικό» πεύκο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας (εικόνες)

Κρήτη
Ηράκλειο: Και πέμπτος πραγματογνώμονας για το «φονικό» πεύκο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη έχουν οριστεί τέσσερις εκ των οποίων ο ένας πραγματογνώμονας σε ρόλο τεχνικού συμβούλου από πλευράς της οικογένειας του θύματος και τρεις από την ΕΛ.ΑΣ

Τουλάχιστον έναν ακόμη πραγματογνώμονα φαίνεται ότι θα ορίσει η ΕΛ.ΑΣ κατ’ εντολή εισαγγελέα για την υπόθεση της πτώσης του πεύκου που σκότωσε έναν αμέριμνο δικυκλιστή στις 18 Αυγούστου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Ήδη έχουν οριστεί τέσσερις εκ των οποίων ο ένας πραγματογνώμονας σε ρόλο τεχνικού συμβούλου από πλευράς της οικογένειας του θύματος και τρεις από την ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο διεξαγωγής της εισαγγελικής έρευνας που έχει διαταχθεί και ανατεθεί ήδη.

Μαθαίνω ότι ήδη εξετάζονται ονόματα από την Αθήνα, εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος να οριστεί ο πέμπτος πραγματογνώμονας για το πεύκο και από το ΕΘΙΑΓΕ.

Όπως έγραψε το neakriti.gr οι τέσσερις πραγματογνώμονες που ορκίστηκαν την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής την πρώτη αυτοψία στον κορμό του δέντρου που παραμένει στο έδαφος μεταξύ ασφάλτου και πεζοδρομίου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και ήδη ελήφθησαν και δείγματα ριζών και κορμού για εργαστηριακές αναλύσεις.

Φαίνεται ότι το σημαντικότερο μέρος της έρευνας είναι η εκρίζωση του κορμού ώστε να εξεταστούν οι ρίζες και να επιβεβαιωθεί ή όχι η υπόνοια που υπάρχει σε επίπεδο έρευνας ότι ίσως κλάδος του ριζικού συστήματος και μάλιστα στηρικτικός είχε κοπεί κατά το παρελθόν στη διάρκεια εκτέλεσης κάποιων έργων.

Επιπλέον δεν αποκλείεται να γίνουν και τομές στην άσφαλτο για να διαπιστωθεί τι έργα είναι αυτά καθώς φαίνεται ότι τα μπαλώματα και το χαντάκι κάποιου δικτύου περνάει σύρριζα από το πεζοδρόμιο.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το δέντρο έπεσε σε δυο δευτερόλεπτα έχει οδηγήσει σε μια πρώτη θεωρία ότι ίσως έπεσε γιατί δεν είχε πλήρως τις ρίζες του. Ταυτοχρόνως η πρώτη εκτίμηση του καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Μπαρμπούτη που μίλησε τρεις μέρες μετά το τραγικό συμβάν αποκλειστικά στο neakriti.gr και εξέτασε τις φωτογραφίες από τον κορμό του δέντρου κάνουν λόγο για σημεία έντονης σήψης, αλλοιώσεις και πιθανή εκτεταμένη σήψη στις ρίζες.

Να σημειωθεί ότι τα πεύκα, δασικά δέντρα, δημιουργούν κατά τους δασολόγους αβαθές ριζικό σύστημα, δεν εκτείνεται σε βάθος μεγαλύτερο του 1,5 μέτρου και απλώνονται περιμετρικά του κορμού. Για τους λόγους αυτούς θα γίνει η εκρίζωση ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η εκρίζωση και η εκσκαφή στο σημείο δεν αποκλείεται να γίνει παρουσία του ίδιου του Εισαγγελέα ενώ θα χρειαστούν οι πραγματογνώμονες είτε γραπτή εισαγγελική άδεια είτε άδεια του οικείου Δήμου καθώς πρόκειται για δημόσιο δημοτικό δρόμο.

Δημοτικό Συμβούλιο: Έκτακτη συνεδρίαση για τη στήριξη της οικογένειας

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί σε έκτακτη και μονοθετική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα σχετικά με την πτώση του πεύκου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας που σκότωσε τον 51χρονο δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο.

Τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησαν με έγγραφο και επιστολή τους προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρατάξεις Ηράκλειο 3.7.5 του Γιάννη Κουράκη, οι Ενεργοί Πολίτες του Ηλία Λυγερού, η Συνεργασία για το Ηράκλειο του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, η Συν Πραξη Δημοτών του Πέτρου Ινιωτάκη και η παράταξη Ηράκλειον αξίζει της Ευαγγελίας Σχοιναράκη. Στην επιστολή τους οι παρατάξεις ζητούν διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος αλλά και ηθική και κυρίως οικονομική στήριξη της οικογένειας του νεκρού.

Συγκεκριμένα στο αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που κατέθεσαν οι παρατάξεις και βάσει αυτού συγκαλείται η έκτακτη σύσκεψη αναφέρεται: «Με την υπό χρον. 22/08/2022 επιστολή μας ζητήσαμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητήσουμε με σεβασμό στη μνήμη του νεκρού συμπολίτη μας - πατέρα τριών παιδιών, τα δύο εκ των οποίων είναι μαθητές και το μεγαλύτερο άνεργο - τα θέματα που αναδείχθηκαν για την ίδια την πόλη, την ασφαλή διαβίωση των πολιτών και την οικογένεια του αδικοχαμένου συμπολίτη μας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμόρφωσε η τραγική απώλεια του πατέρα στυλοβάτη της, ουσιαστικά μόνη και αβοήθητη.

Η υπόθεση όπως ήταν αναμενόμενο ερευνάται ήδη από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα αναζητήσουν απερίσπαστες τις πιθανές ποινικές ευθύνες, πλην όμως, αυτό, όπως είναι προφανές δεν καλύπτει τις τρέχουσες πιεστικές ανάγκες μίας πολυμελούς οικογένειας η οποία αναίτια και απρόοπτα καλείται να αναπληρώσει το ούτως ή άλλως δυσαναπλήρωτο κενό που δημιουργεί η απώλεια της πατρικής παρουσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται ακόμη και για την επιβίωση των μελών της, πολλώ δε μάλλον για τις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Συνεπώς ανεξάρτητα από την αναζήτηση και τον καταλογισμό ή μη ευθυνών, ποινικών, αστικών και πολιτικών, ο Δήμος Ηρακλείου, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, έχουν (έχουμε) χρέος να στηρίξουν ηθικά και ψυχολογικά, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, την οικογένεια του θύματος, αλλά πρωτίστως με νόμιμες, διαφανείς, ευέλικτες και αποτελεσματικές διαδικασίες την οικονομική υποστήριξη των.

Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι, έστω και καθυστερημένα, ότι τα προβλήματα της ανοχύρωτης όπως αποδεικνύεται πόλης μας, μπορούν να αντιμετωπισθούν με σοβαρό σχεδιασμό, ολοκληρωμένο και ιεραρχημένο προγραμματισμό, ύστερα από υπεύθυνο διάλογο και όχι με ευκαιριακές, επικοινωνιακές πολιτικές και πρόχειρες λύσεις, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και προγραμματισμού και της πολυσυζητημένης αποτελεσματικότητας.

Ο Δύσβατος και μοναχικός δρόμος που επέλεξε η Δημοτική Αρχή, βασισμένη στην μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αγνοώντας ταυτόχρονα πλήρως τις προτάσεις και τη γόνιμη κριτική μας, αποδεικνύεται αδιέξοδος με ότι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και τους πολίτες.

Η απώλεια του αδικοχαμένου συμπολίτη μας θα δικαιωθεί μόνον αν αποδείξουμε ότι αντιληφθήκαμε πράγματι τα μηνύματα του τραγικού αυτού συμβάντος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News