Ηράκλειο: Δεν πέφτει καρφίτσα στο Νίκος Καζαντζάκης (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Δεν πέφτει καρφίτσα στο Νίκος Καζαντζάκης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιορισμένος ο χώρος κίνησης για τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες του αεροδρομίου Ηρακλείου

Κοσμοσυρροή και σήμερα στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου, με τις δυσλειτουργίες που δημιουργούνται λόγω του μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών να είναι εμφανείς στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο χώρος κίνησης φαίνεται εξαιρετικά περιορισμένος για όσες και όσους περιμένουν να  επιβιβαστούν στην πτήση τους με τις εικόνες να δημιουργούν μια αίσθηση ασφυξίας. Οι θέσεις για να καθίσει κάποιος είναι εντελώς περιορισμένες, αναλογικά με τον αριθμό των ταξιδιωτών, ενώ τα παραπάνω φαντάζουν «Γολγοθάς» αν είσαι από τους άτυχους εκείνους όπου έχουν μπροστά τους μια πολύωρη αναμονή πριν την επιβίβαση στην πτήση τους.

Οπωσδήποτε όσα κατέγραψε η κάμερα του neakriti.gr δεν συνθέτουν και την τιμητικότερη εικόνα για τον τόπο και την τουριστική βιομηχανία μας.

Έρευνα ΜΑΙΧ: Χρονιά ρεκόρ για το Ηράκλειο

Αύξηση των αφίξεων ξένων επισκεπτών στο αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης των Χανίων και σταθερά υψηλά ποσοστά αφίξεων για το Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου – αντίστοιχα με αυτά του 2019 – κατέγραψε η καθιερωμένη έρευνα για τον τουρισμό, που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντόνισε το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων σε συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα προκύπτει σημαντική αλλαγή του τουριστικού μίγματος αλλά και διαπιστώσεις για στασιμότητα σε θέματα υποδομών και ανάπτυξης.

Τα στοιχεία της Fraport Greece που περιλαμβάνονται στην έρευνα για τον τουρισμό του νομού Χανίων καταγράφουν αύξηση κατά 11% στις αφίξεις ξένων επισκεπτών το πρώτο επτάμηνο του έτους. Ο αριθμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης έφτασε μέχρι τον περασμένο Ιούλιο τις 730.000 όταν το 2019 ,το ίδιο διάστημα, ανήλθε σε 655.000.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ. κ. Γιώργος Μπαουράκης, «παίρνουμε σαν ορόσημο το 2019 που ήταν μια χρονιά ρεκόρ, είχαμε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ποτέ και βλέπουμε ότι είμαστε 11% παραπάνω από το 2019 .Έρχονται  μεγαλύτερη εισοδηματικά στρώματα  στη Δυτική Κρήτη και αφήνουν περισσότερα χρήματα κατά 15%».

Τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας που τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν ταξίδεψαν λόγω covid επανέρχονται στη Δυτική Κρήτη ενώ καταγράφεται σημαντική ροή επισκεπτών από Αγγλία, Γερμανία ,Πολωνία και Ιταλία που αντικαθιστούν Σκανδιναβούς επισκέπτες.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Μπαουράκη, οι Βρετανοί αποτελούν το 20% επί των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων, αντίθετα οι Σκανδιναβοί –με εξαίρεση τους Δανούςέχουν μειωθεί σημαντικά. Νορβηγοί και Σουηδοί παρουσιάζουν πτώση κατά 30%.

Στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων με 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες. Ο κ. Γιώργος Αγγελάκης, ερευνητής του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων παρατηρεί ότι «στο Ηράκλειο δεν σημειώνεται αντίστοιχη αύξηση όπως στα Χανιά λόγω της μη έλευσης Ρώσων τουριστών».

Το 2019 οι Ρώσοι τουρίστες στο Ηράκλειο σημείωσαν μόνο το πρώτο επτάμηνο 150.000 αφίξεις. Φέτος πάντως το κενό αυτό αντιστάθμισαν Γερμανοί , Βρετανοί, Πολωνοί και Ελβετοί. Οι Γερμανοί είναι αυτοί, οι οποίοι σημειώνουν πολύ σημαντική αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2019, παραμένοντας στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων του 2022 με ποσοστό 31%, το οποίο είναι διπλάσιο από τους Βρετανούς, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, σημειώνοντας παράλληλα μια αύξηση της τάξεως του 12%. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 11% παραμένουν οι Γάλλοι, οι οποίοι όμως καταγράφουν μείωση κατά 5% και την τέταρτη θέση κατέχουν οι Ολλανδοί με ποσοστό 7%, σημειώνοντας μικρή αύξηση.

Το μίγμα των επισκεπτών έχει σαφώς αλλάξει και στη Δυτική Κρήτη και σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνουν πλέον οι επισκέπτες από τον Καναδά και τη Βόρεια Αμερική, οι οποίοι είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Όπως επισημαίνει ο κ. Αγγελάκης, οι επισκέπτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες έχουν μέσο εισόδημα 70.000 – 80.000 ενώ ξοδεύουν πολύ περισσότερα σε σχέση με το 2019.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν παράπονα:

  • Για την έλλειψη ψηφιακών πινακίδων στις στάσεις των αστικών λεωφορείων και  μέσα σε αυτά,
  • Για τη δυσκολία ανεύρεσης ταξί,
  • Για τη δυσκολία ανεύρεσης ενοικιαστικού  αυτοκινήτου
  • Για πλημμελή καθαριότητα και έλλειψη οργανωμένου συστήματος ανακύκλωσης απορριμμάτων,
  • Για την επαιτεία στο παλιό λιμάνι.

Αναφορικά με το κομμάτι της καθαριότητας ο διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης μετέφερε χαρακτηριστικά σχόλια συμμετεχόντων στην έρευνα που λένε πως «τους θυμίζουμε τη Σουηδία πριν 40 χρόνια όσον αφορά στη διαλογή των απορριμμάτων. Βλέπουν πολύ πλαστικό πεταμένο, πολύ πλαστικό παντού».

Αναβαθμισμένοι κρίνουν ωστόσο οι επισκέπτες των Χανίων την παροχή υπηρεσιών ενώ σταθερή αξία παραμένει το φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Κρήτης που ακόμη διατηρείται αναλλοίωτο.

Από την έρευνα προέκυψαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με το προφίλ και τις συνήθειες των επισκεπτών.  Πάνω από τους μισούς αλλοδαπούς επισκέπτες πραγματοποιούν διακοπές με τον/την σύζυγο, ενώ έχουν μειωθεί πολύ οι οικογενειακές διακοπές με παιδιά. Μεγάλη διαφορά σημειώνεται επίσης και στον τρόπο κράτησης των καταλυμάτων και οργάνωσης των διακοπών, αφού ένα αρκετά υψηλό ποσοστό και συγκεκριμένα έξι στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες, προτίμησαν να προβούν στις σχετικές ενέργειες διεκπεραίωσης του ταξιδιού μόνοι τους και όχι μέσω ταξιδιωτικού γραφείου ή πράκτορα, όπως συνηθιζόταν στην προ κορωνοϊού εποχή.

Η έρευνα για τον τουρισμό υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, μέλη του Τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης , την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News