default-image

Κεγκέρογλου: Στην Περιφέρεια Κρήτης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας

Κρήτη
Κεγκέρογλου: Στην Περιφέρεια Κρήτης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου βρέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για τη σύσκεψη αγροτικών και υπηρεσιακών στελεχών

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου συμμετείχε στη σύσκεψη αγροτικών και υπηρεσιακών στελεχών που συγκάλεσε η Περιφέρεια Κρήτης, για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, στην οποία είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του αλλά και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το σήμερα και το αύριο του αγροδιατροφικού τομέα της Κρήτης.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα έχει περάσει το όριο της κρισιμότητας και βαδίζει σε αδιέξοδο, αφού η αύξηση του κόστους παραγωγής, ηλεκτρικό, καύσιμα, μεταφορές, εφόδια σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, καθιστά αδύνατη τη συνέχιση των καλλιεργειών.

Τόνισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η αναμόρφωση της ΚΑΠ της ΕΕ με  αύξηση των προϊόντων που εντάσσονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις ώστε να επιδοτείται η παραγωγή και όχι η εγκατάλειψη που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο αλλά και η διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής που σήμερα δεν υπάρχει για τον αγροτικό τομέα.

Αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, για τις συνεχείς εξαιρέσεις της Κρήτης από προγράμματα και αποζημιώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την εξαίρεση ενίσχυσης με 60 ευρώ το στρέμμα των αμπελιών, την άρνηση ένταξης της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, την εξαίρεση του πρωτογενή τομέα από την προσαύξηση των δαπανών για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, ενέργεια, κυκλική οικονομία κ.λπ.

Επιπλέον ανάδειξε δύο ακόμη σημαντικά θέματα:

  • Την ανάγκη αύξησης κατά 25 εκ. ευρώ του προγράμματος νέων αγροτών, ώστε να ενταχθούν και οι υπόλοιποι 840 περίπου αιτούντες στην Κρήτη που έχουν όλες τις προϋποθέσεις και πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν αρκούν τα χρήματα και χαρακτηρίστηκαν επιλαχόντες.
  • Τον κίνδυνο που προδιαγράφεται για τα ποιοτικά ελληνικά και ιδιαίτερα τα κρητικά προϊόντα από το νέο σύστημα επισήμανσης που προωθείται από την ΕΕ, στο οποίο δεν μπορούν να αποτυπωθούν τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους, αφού όπως τόνισε τα ισοπεδώνει με χρώματα και γράμματα. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πχ εντάσσεται στην κατηγορία C μαζί με το κέτσαπ κα.Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους και πρέπει τώρα να παρέμβουμε με κάθε προβλεπόμενο τρόπο.

Τέλος πρότεινε την σύνταξη ενός ολοκληρωμένου κειμένου προς την κυβέρνηση, με τα βασικά προβλήματα και τις προτάσεις,  που θα συνυπογράψουν όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών, το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι βουλευτές του νησιού. Μια πρόταση που θα μπορούσε να τεθεί και στα δημοτικά συμβούλια και στην ΠΕΔ για πάρει η κυβέρνηση ένα δυνατό  μήνυμα ότι η παραγωγική Κρήτη δεν ανέχεται πλέον την περιθωριοποίηση και την έλλειψη πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους τους συμμετέχοντες.

(Φωτογραφία αρχείου In Time)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News