Κρήτη: Από το κακό στο χειρότερο η παραγωγή σταφυλιών

Κρήτη
Κρήτη: Από το κακό στο χειρότερο η παραγωγή σταφυλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή τα προβλήματα του επιτραπέζιου σταφυλιού Κρήτης

«Σφυρίζει αδιάφορα» η κυβέρνηση και έχει... «χάσει τη φωνή του» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μπροστά στο φετινό πρωτόγνωρο δράμα των αμπελουργών της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, για την τεράστια καταστροφή των σταφυλιών από την κλιματική αλλαγή. Στο μεταξύ, στη Βουλή έφεραν την υπόθεση, με πρωτοβουλία του Ηρακλειώτη Σωκράτη Βαρδάκη, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, καταθέτοντας κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών των βόρειων αμπελουργικών περιοχών του νομού Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών στην περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα στον νομό Ηρακλείου βάλλονται από τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών, το υψηλό κόστος παραγωγής, τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, την έλλειψη εργατικών χεριών, ενώ ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις βόρειες αμπελουργικές περιοχές του νομού, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων κατά το τρέχον καλοκαίρι.

Εξάλλου, όπως τονίζεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, «τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, καθώς οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχονται σε 5.644 τόνους, μειωμένες κατά 39,8% έναντι του 2021 και κατά 36,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Η μεγαλύτερη μείωση, μάλιστα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη κατά 50,1%. Ακολουθεί η Πελοπόννησος με 31,1% μείωση, η Θεσσαλονίκη με 26,3% και η Καβάλα με 41%. Ταυτόχρονα, η ζήτηση και οι τιμές στις αγορές πιέζονται για διατήρηση στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών της βόρειας αμπελουργικής περιοχής του νομού Ηρακλείου καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το προϊόν τους λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών στις 9 και στις 10/7/2022, αλλά και δυνατών βοριάδων κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Να σημειωθεί ότι, αν και σύμφωνα με τους παραγωγούς και τα στοιχεία που οι ίδιοι έχουν συλλέξει οι ζημιές είναι εκτεταμένες, ο ΕΛΓΑ αρνήθηκε να προβεί στην καταγραφή τους».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο πλέον για τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη για ζημιά από φυσικές καταστροφές. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που, αν δεν υπάρξει καταγραφή και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ή ένταξη των παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού των βόρειων περιοχών νομού Ηρακλείου σε κάποιου είδους διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, κινδυνεύει η ομαλή συνέχιση της συγκομιδής και εμπορίας των σταφυλιών από τις συγκεκριμένες περιοχές».

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αμπελουργοί του βόρειου τμήματος του νομού Ηρακλείου λόγω πλημμύρας και δυνατού ανέμου κατά το φετινό καλοκαίρι από τον ΕΛΓΑ και αν προτίθεται να εντάξει συγκεκριμένους παραγωγούς σε κάποιου είδους ενίσχυση ή χρηματοδοτικό εργαλείο.

Απόγνωση και στην Κόρινθο

Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται και οι σταφυλοπαραγωγοί του νομού Κορινθίας, καθώς βλέπουν για ακόμη μία φορά τη σουλτανίνα να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, με χαρακτηριστική την ποιοτική υποβάθμισή της. Η έλλειψη νερού που πλήττει μεγάλο μέρος του νομού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων, συνέβαλε, όπως όλα δείχνουν, στην υποβάθμιση ενός μεγάλου ποσοστού των καλλιεργειών σουλτανίνας.

Αίτημα - «Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ»

Στο μεταξύ, όπως γράφαμε σχετικά, οι αμπελουργοί της Κρήτης καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα σε διαδικασία αποζημιώσεων, επισημαίνοντας πως η φετινή πανωλεθρία με την έξαρση της ευδεμίδας δεν είναι απλά θέμα ευδεμίδας. Είναι θέμα κλιματικής αλλαγής, καθώς ακόμα και οι πλέον συνεπείς αμπελουργοί δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, όσα ψεκάσματα κι αν κάνουν.

Μάλιστα, σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες ανάδειξης του προβλήματος τόσο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου όσο και προσωπικά του αντιπροέδρου της οργάνωσης Μύρωνα Χιλετζάκη.

Σε πρόσφατη ανάλυση του κόστους παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας του επιτραπέζιου σταφυλιού, ο συνεταιριστής απέδειξε ότι, με μία μέση τιμή παραγωγού που δεν υπερβαίνει σήμερα το μισό ευρώ ανά κιλό, όχι απλά δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους οι αμπελουργοί, αλλά θα αναγκαστούν ακόμα και να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News