Βενιζέλειο: Στα όρια τους οι εργαζόμενοι - Τι καταγγέλλουν

Κρήτη
Βενιζέλειο: Στα όρια τους οι εργαζόμενοι - Τι καταγγέλλουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Εργαζομένων του Νοσοκομείου ζητά, μεταξύ άλλων, να στελεχωθούν άμεσα όλα τα τμήματα με το απαραίτητο προσωπικό

Στα όριά τους είναι οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, οι οποίοι, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν, κάνουν λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση» που βιώνουν καθημερινά. Το Δ.Σ. της Ένωσης Εργαζομένων του Νοσοκομείου ζητά, μεταξύ άλλων, να στελεχωθούν άμεσα όλα τα τμήματα με το απαραίτητο προσωπικό, να γίνει άρση της αναστολής εργασίας σε όσους έχει επιβληθεί, καθώς και να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Επισημαίνεται ότι, εκτός των άλλων, όπως έκαναν προ ημερών οι συνάδελφοί τους από το ΠΑΓΝΗ και το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο αντιδρούν στην καθιέρωση του περιβόητου “καθηκοντολογίου” για τους βοηθούς νοσηλευτές και ζητούν το εν λόγω μέτρο να ανακληθεί άμεσα.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. της Ένωσης Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Βενιζελείου τονίζουν με νόημα ότι δε θα επιτρέψουν «να κλείσει κανένα τμήμα του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα τμήματα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου που, εξαιτίας «των χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, είτε υπολειτουργούν ή αδυνατούν παντελώς να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς».

Όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας «και αναρίθμητων εξαγγελιών απ’ όλους τους υπουργούς Υγείας που έχουν περάσει, ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο μας, για «πλήρη στελέχωση» και «εύρυθμη λειτουργία», η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της Ένωσης Εργαζομένων κάνει λόγο για:

  • Κλινικές που αδυνατούν να δεχτούν νέους ασθενείς ή που δεν μπορούσαν να στελεχώσουν την εφημερία τους (Ογκολογική, Νευρολογική και Ουρολογική Κλινική).
  • Τμήματα πρώτης γραμμής που, αντί να είναι επαρκώς στελεχωμένα (ΤΕΠ, Μαιευτική, Χειρουργείο, Αναισθησιολογικό, Αιματολογική κ.ά.), συστηματικά υποστελεχώνονται και χάρη της επαγγελματικής ευσυνειδησίας τού εναπομείναντος προσωπικού τους, δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία τους.
  • Τμήματα που, ενώ ενημέρωσαν έγκαιρα τη Διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί, βρέθηκαν να μην υπάρχει γιατρός να λειτουργήσει το τμήμα (Ιατρείο Πήξης, Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.).
  • Δομές απαραίτητες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου που, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, η Διοίκηση του Νοσοκομείου απαιτεί από μη εξουσιοδοτημένους εργαζόμενους/τεχνικούς εργαστηρίων να αναλάβουν ευθύνη για γνωμάτευση και διάγνωση αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, κάτι που είναι και παράνομο και ανήθικο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Βιοχημικού και Αιματολογικού Εργαστηρίου, που έχουν κινηθεί ήδη νομικά κατά της απαράδεκτης αυτής απόφασης.
  • Καθυστερήσεις ή ακόμα και μη καταβολή δεδουλευμένων από εφημερίες, επειδή «δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να τις πληρωθούν», σε περιόδους όπου η ακρίβεια τσακίζει, που έρχεται να προστεθεί σαν “κερασάκι στην τούρτα” στις εξαντλητικές βάρδιες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Ένωση αντιτίθεται στην «κακή διαχείριση του προσωπικού, με τις αναίτιες και διαρκείς μετακινήσεις από κλινική σε κλινική, και την αναξιοκρατία», αλλά και «στις παρεμβάσεις για περικοπή μισθού ετεροχρονισμένα σε όσους έλαβαν αναρρωτική άδεια νόμιμα, και η οποία ετεροχρονισμένα κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να δοθεί».

Καθηκοντολόγιο

Οι εργαζόμενοι είναι ενάντια στο καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών, που, όπως υποστηρίζουν, «θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ορθή λειτουργία του νοσοκομείου. Αντίθετα λέμε “ναι” στη σωστή αριθμητικά στελέχωση όλων των βαθμίδων της Νοσηλευτικής και την ένταξή τους σε ειδικό μισθολόγιο, ως αναγνώριση της προσφοράς τους όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας!».

«Στη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων απαντάμε με την αλήθεια για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά και τις διεκδικήσεις μας για:

  • Άμεση στελέχωση του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε, με όλο το αναγκαίο προσωπικό.
  • Άμεση στελέχωση όλων των τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Άμεση ανάκληση του καθηκοντολογίου.
  • Να καλυφθούν οι κενές θέσεις του Ιατρείου Πήξεως με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Βενιζέλειο Γ.Ν.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κ.λπ.).
  • Άρση των αναστολών εργασίας.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών», αναφέρουν εν κατακλείδι οι εργαζόμενοι του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News